Gheorghe Bonza a fost un artist care locuia pe fosta stradă Irkutsk, actuala Frumoasa din capitală. Despre viața sculptorului nu se știe prea multe, în schimb, casa lui a rămas adânc în memoria celor care au văzut-o măcar odată. Ruptă parcă din filmele lui Tim Burton și din istoriile lui Bulgakov – cu tot felul de sculpturi și lucrări  ”strașnic de frumoase”, locuința maestrului a devenit rapid un punct de atracție pentru toți turiștii din perioada sovietică.

Se spunea că în mijlocul camerei sale era un sicriu deschis cu chipul și formele stăpînului. Apropo, sicriul putea fi văzut uneori din stradă, iar unii trecători aveau norocul să-l vadă uneori și pe proprietar.

I se spunea Salvador Dali de Moldova pentru că, la fel ca și el, era un geniu neînțeles de societatea de atunci. Lucările pline de misticism și obiectele de cult, care-i împodobeau locuința, l-au transformat într-un pustnic al artei.


Cei care l-au vizitat spun că sculptorul trăia foarte sărac, pentru că nu putea să vîndă nimic din lucrările sale, dar nici nu-și dorea să se despartă de ele.  În casă mai era o  farfurie pentru mărunțiș, turiștii care îi vizitau muzeul, puneau acolo bani ”cât îi lăsa inima”, pentru că Bonza nu-și dorea să le impună o taxă.

După moartea sculptorului casa a fost cumpărată de Serghei Sinițkii, din păcate acel muzeu mistic nu mai există, iar aici,  urma lui Salvador Dali de Moldova s-a pierdut.