Lut bătut, fier frământat, granit cioplit, pânză pictată, tapiserie și grafică, toate aceste materiale au fost transformate după gustul și talentul  a zeci de tineri artiști, care și-au expus lucrările la Galeria Brâncuși din Chișinău. Expoziția-concurs ”Noi, tineretul creator”, de  15 ani mobilizează tinerii artiști din Moldova să creeze și apoi le oferă onoarea să le expună lucrările în cadrul celei mai importante galerii de artă din țară.

Organizatorul,  Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova oferă posibilitatea celor mai talentați tineri din țară, studenți de la facultăți cu profil artistic, să-și expună lucrările într-o galerie de artă. În acest an, 113 participanți au primit dreptul de a-și prezenta creațiile. Fiecare concurent a pregătit câte un titlu de prezentare, sbub care au fost încadrate între câte 2 și 7 lucrări ale aceluiași autor.

 

Pentru că proiectul mai este și o competiție, cele mai originale și creative lucrări, s-au ales cu premii.

”Speranța”  lui  Anatol Raileanu a impresionat cel mai mult juriul. Sculptura făcută în metal a primit PREMIUL MARE, acordat de Ministerul Tineretului și Sportului.

ANATOL RÂILEANU ”SPERANȚA” – PREMIUL MARE

 ”Orașul nocturn”,  executat în ulei pe pânză de către Ion Manea, a primit LOCUL I

ION MANEA ”ORAȘUL NOCTURN” – LOCUL I

”Flori de lut” ale Violetei Lungu au fost premiate cu LOCUL II. Lucrarea a fost executată  prin linogravură  – o tehnică prin care o placă de linoleum este imprimată.

VOLETA LUNGU ”FLORI DE LUT” – LOCUL II

Iar tapiseria ”Elena Andreevna”, executată de Viorica Sfeclă, s-a ales cu PREMIUL III.

VIORICA SFECLĂ ”ELENA ANDREEVNA” – LOCUL III

În cadrul concursului-expoziție a fost înmânat și un premiu special de către Fundația  ”Dumitru Fusu”. Acesta a fost primit de către artistul Pavel Obreja. Pentru tânărul sculptor s-a făcut o excepție în acest an. Dacă ceilalți participanți au avut dreptul să participe doar cu câte un titlu la concurs, lui i s-a oferit posibilitatea să expună două titluri.

PAVEL OBREJA ”VIAȚA TRECE, URMELE RĂMÂN” – PREMIUL ”DUMITRU FUSU”

PAVEL OBREJA ”VIS” – PREMIUL ”DUMITRU FUSU”

Pe lângă premiile principale s-au oferit și câteva diplome de participare din partea Uniunei Artiștilor Plastici. Cu ele s-au ales pictorii – Victoria Daneva, Maria Michitici, Ion Fisticanu, Nicolae Şcaterman, Victor Garştea şi Igor Tverdohleb.

 

Expoziția ”Noi, tineretul creator” va fi deschisă până pe 14 februarie, având ușile deschize zilnic, de la 10 la 18, cu excepția zilei de luni.
După încheierea expoziției, autorii își vor retrage lucrările, iar colecționarii de artă modernă pot să-și îmbogățească colecțiile cu noi exponate,  dacă se vor grăbi să negocieze cu artiștii.

În timp ce toată lumea se duce să viziteze expoziția ”Da Vinci” de la Muzeul Național de Istoria, Klumea vă îndeamnă să nu lăsați cu vederea și expoziția tinerilor creatori din țara noastră.

 A TRAS CU OCHIUL LA TINERETUL CREATOR, LAURA GRIGORE
FOTOGRAF: IGOR VRABIE