Numele ei este Tania Bordianu – o tânără, pasionată de sport şi nutriţie, instructor de fitness şi o persoană publică apreciată în toată România. Mulţi îi citesc blogul, REȚETE CU TANIA îi urmează sfaturile şi merg la cursurile ei, dar puţini ştiu că este moldoveancă, născută în Republica Moldova, la Chişinău. Când o asculţi povestind, poţi simţi accentul basarabean îmbinat cu o română literară, iar Tania crede că tocmai felul de a vorbi o face mai specială.Despre Tania am auzit cu mai mult timp în urmă, citindu-i blogul cu reţete şi urmărindu-i pagina de pe Facebook. Este o persoană apreciată în comunităţile vegetarienilor din România şi Republica Moldova. Însă doar atunci când am auzit-o vorbind, într-un filmuleţ în care ea gătea, i-am sesizat dulcele grai, am realizat că este moldoveancă şi am vrut să îi aflu povestea.

De la economie la fitness

Tania a venit în România ca să facă carte. A intrat la ASE, deşi îşi dorea să meargă la Facultatea de Sport. Cu sportul, de altfel, nu a fost prietenă în copilărie şi adolescenţă. I-a plăcut dansul popular şi a făcut balet clasic. Spune că mergea cu drag la ore, deşi era cea mai rotunjoară dintre toţi. „Când am ajuns în liceu, am renunţat la dans, dar am descoperit fitness-ul şi clasele de aerobic, iar de atunci a început o nouă lume pentru mine, o lume în care trăiesc şi acum”, povesteşte Tania. Tânăra este instructor sportiv la mai multe săli din Bucureşti. Face şi antrenamente personale, iar clienţii ei primesc şi sfaturi de nutriţie pe deasupra.

Drumul ei însă nu a fost uşor – nu a ajuns instructor peste noapte. Şi nici nu e vorba de acel  „muncit mult” pentru visul ei, cum spun poveştile de succes ale multor vedete. Tania şi-a schimbat pur şi simplu domeniul, a început să facă ceea ce îi place cu adevărat, iar asta i-a adus succesul. „Am avut o muncă de birou încă din primii ani de facultate. În paralel, mergeam la sală ca şi client. Până într-o zi, cînd am renunţat la munca pe care o aveam şi mi-am urmat pasiunea”, zice Tania.

De la sport la nutriţie

Pentru că a început să facă sport la modul serios, Tania a devenit preocupată şi de mâncare. „Fiind singură în Bucureşti, a trebuit să îmi gătesc singură. Ştiam să fac asta de la mama, stăteam mereu pe lângă ea la bucătărie. Pentru mine ea este modelul meu în viaţă. Când am început să postez preparatele mele online, nu m-am gândit nicio clipă că va deveni o afacere sau un mod de a câştiga bani. Da, în ziua de azi poţi trăi urmându-ţi pasiunea. Oferă valoare pasiunii tale şi apoi culege roadele”, spune tânăra. De şase ani, Tania este antrenor, blogger culinar, pasionată de alimentaţia bazată de plante (conceptul de „plant based diet”) şi a organizat, până acum, peste 30 de ateliere de gătit şi mâncat sănătos. Reţetele ei sunt uşor de făcut, fără ingrediente sofisticate şi dificitare. Delicioase, sănătoase şi mai ales hrănitoare, reţetele ei vin din bucătăria moldovenească, românească, dar şi din propria inspiraţie.

A renunţat la carne, lactate şi ouă treptat şi consideră că alimentaţia bazată pe plante (cereale, seminţe, nuci, fructe şi legume) este cea mai sănătoasă. Această schimbare în modul de a mânca nu a fost o fiţă hollywoodiană, ci o reacţie naturală a corpului ei, ne asigură Tania.

Moldova, cea mai frumoasă ţară

Chiar dacă este o pasăre călătoare, care a părăsit demult cuibul părintesc (e greu să spui „cuibul” aici, pentru că şi părinţii Taniei au plecat din Moldova), pentru ea, cea mai frumoasă ţară este Moldova. „Este o ţară cu oameni sinceri şi muncitori.

Cum sunt toamnele în Moldova – nu sunt nicăieri”, povesteşte cu emoţie Tania. Cea mai dragă amintire a ei este cea în care micuţa Tania vine acasă de la şcoală, iar la bucătărie mama vrăjeşte prânzul sau cina. Aroma mâncării gătite de mama este incoparabilă. Iar mama Taniei găteşte bine, aşa cum gătesc toate mamele de pe pământ. „Îmi amintesc că mama mea asculta muzică populară când gătea, îi plăcea mult”, zâmbeşte tânăra, rememorând acele clipe. „Nu m-am gândit să revin acasă, dar nu se ştie niciodată. Pentru mine „acasă” e locul în care sunt lângă părinţii mei”, spune Tania, cu gândul la mama şi tata, care sunt stabiliţi de ani buni în Italia. Acolo e „acasă” pentru ea.

Mica schimbare din marea Românie

Nu rămâne activează doar la Bucureşti, ci colaborează cu mai multe centre din toată România. La mijlocul lunii noiembrie, da făcut o demonstraţie culinară împreună cu un health-store bine cunoscut în Bucureşti. A gătit totul din morcovi, ca să demonstreze că din această legumă, aparent banală şi pe nedrept neglijată, pot ieşi preparate culinare deosebite.

E specializată în fitness, spinning, aerobic, fitball, pilates ş.a. Îşi doreşte să inspire cât mai mulţi oameni să ducă un mod frumos de viaţă şi face asta prin intermediul blogului ei culinar și a reţelelor de socializare.

„În viaţă, am mai multe mantre după care mă ghidez. Îmi place ce a spus Ghandi: „Tu trebuie să fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” şi „când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniştit”, spune Tania, „Efortul îşi arată roadele când refuzi să te opreşti”, concluzionează tânăra.

Mai nou, moldoveanca a fost declarată de către Asociația Vegetarienilor din România cea mai sexi vegetariană a României  în cadrul concursului VEG AWARDS.

PASIONATĂ DE VERDE ȘI MOLDOVENI VEGANI, TANIA SCUTARI DIN IRLANDA