Mândria noastră a primit Câștigătoarele concursului IA Mania din 2014, echipa de designeri ”Soulmates” – Valentina Furtună, Olga Scobioală, Irina Furtună  - au lansat o nouă colecție de paltoane în cadrul unui eveniment inedit. Hainele n-au putut fi atinse și nici probate. În schimb, au putut fi admirate într-un  scurt metraj și prin fotografiile realizate de fotografa Natalia Gârbu.

 

Cele patru creatoare s-au unit pentru a da viață împreună proiectului  ”Basme pentru suflet”, care înseamnă nu doar îmbrăcăminte și artă, dar răspunsuri și meditație, după cum ne-au declarat chiar ele.

Conceptul prezentării a fost gândit încă din luna noiembrie, când Valentina, Olga, Irina s-au întâlnit cu Natalia și au planificat evenimentul.

”Eu eram după naștere, aveam abia două săptămâni de când adusesem pe lume propriul meu copil. Dar atunci când ne-am întâlnit, am zis că o să fac acest proiect, orice ar fi. Și trebuie să recunosc, fetele de la Soumates m-au fascinat prin paltoanele astea, pentru că într-adevăr reprezintă ceva ce eu n-am mai văzut. ” Ne-a declarat Natalia.

Scenariul filmului și textul de după cadru au fost scrise de Natalia, iar fetele de la Soulmates au aprobat tot. Acestea spun că fotografa a reușit să expună în imagini ceea ce ele simțeau și aveau în cap, dar nu puteau exprima în vorbe.”Natalia a fost punctul pe care noi ne-am sprijinit, în sensul că sufletul acesta este și în căutare și în transformare și vrem să aflăm mai multe răspunsuri. Din acest motiv suntem foarte recunoscătoare Nataliei că a reușit să transmită ce am vrut noi.  ”

Fotografiile și filmulețul au fost realizate pe un câmp în apropierea Chișinăului. Deși au avut un scenariu pregătit, multe din cadre au ieșit spontan. Pentru a da dramatism, în timpul filmărilor a fost arsă o rochie, semnată de fetele de la Soulmates. Acestea ne-au spus că au sacrifcat-o fără milă, pentru că arta merită totul.

” Filmulețul este o meditație despre ceea ce trebuie să ne întrebăm noi de fiecare dată – cine suntem noi, ce este viața, de ce noi trăim, care este misiunea noastră și care este sensul a tot ce facem noi. Ce e cu corpul acesta, ce este această lume, unde suntem noi. Și atunci când îți pui astfel de întrebări, ies asemenea esee.

Mă bucur că totul a început de la un look-book și a ajuns la un proiect artistic. Și eu cred că dacă așa ar face mai multă lume, ar dispărea toată această surime a acestui oraș și a acestei țări ” A menționat Natalia Gârbu.

Iubitorii de artă, pe lângă faptul că au admirat expoziția de fotografii, au putut sorbi câte un pahar cu vin roșu. Licoarea lui Bachus a avut o aromă deosebită, datorită paharelor din carton care au fost desenate manula de fetele de la Soulmates. Fetele au demonstrat că pe lângă faptul că iubesc arta, mai știu și să gătească. Special pentru eveniment acestea au pregătit prăjituri și chec cu vișine.

Colecția ”Pana” conține șase paltoane (fiecare model e unic), trei pulovere și două perechi de pantaloni. Acestea vor putea fi cumpărate de săptămâna viitoare din magazinul Mara Woman.

A ACULTAT BASME CU SUFLETUL LAURA GRIGORE

FOTOGRAF: IGOR VRABIE