De-i frig, de plouă, de bate vântul, Stela Moldovanu, patroana salonului Moldeco, se pregătește cu emoții de Expoziția de broderie. Înregistrarea este în toi. Dacă îți place să brodezi, înregistrează-te și află ce premiu te așteaptă. Azi ne facem loc çn programul Stelei pentru a o iscodi puțin.

Stela, de ce din toate tipurile artizanat, anume broderia se bucura de atenția ta?

Eu m-am îndrăgostit de broderie încă din copilărie și am tot purtat această dragoste cu mine, până am ajuns să inventez o afacere din asta. Broderia e atât de vastă ca modalități de realizare, încât nu cred că este un alt tip de artizanat mai variat și mai extins geografic.

Dar tu brodezi? Sau poate fetele tale?

Da, eu brodez de foarte demult și am încercat să experimentez multe tehnici de broderie, ca sa-mi dau seama cât este de complicat să faci una sau alta. Fetele brodează și ele, dar nu sunt atât de pasionate. Azi ritmul de viață le cere alte abilități. Eu imi făceam tot felul de bluze, șaluri, șervețele la vârsta lor, ca să mă deosebesc cumva din mulțime, ceea ce azi se pare că nu mai e la fel de actual.

Ce tip de lucrari iti trezesc cea mai multa admiratie în acest concurs?

În activitatea noastră de înrămare vedem zilnic lucrări de broderie, însă de cele mai multe ori se repetă aceleași teme și tehnici. Ceea ce trezește admirație sunt broderiile cu o abordare mai nestandart, cum ar fi cele realizate de autor  în întregime, fără a avea un set cumpărat de-a gata, cu schemă, canava și ață. Așa am descoperit-o anul trecut pe dna Ala Rusu, care a și fost desemnată de juriu ca fiind autoarea Celei mai deosebite broderii.

Ai avut și momente când ai vrut sa renunți la acest proiect. De ce?

Când ești în febra pregătirii unei noi ediții, nu prea vrei să-ți amintești de ce ai vrut să renunți la acest proiect J De fapt, aceste momente se întâmplă când  te confrunți cu nemulțumirile participanților, care există de fiecare dată, pentru că într-adevăr e dificil să alegi între lucrări foarte diferite, fiecare în parte fiind bune în felul lor. Tocmai de aceea am și invitat un juriu competent, care să ne argumenteze alegerea.

Cine sunt cei care fac parte din juriul acestui an?

Am invitat să jurizeze lucrările persoane cunoscute, printre care dna Monica Babuc,  Maria Cristea, Lucia Berdos, Oxana Lungu, Vasile Botnaru și Mihaela Ivana, din România,  ea fiind o bună cunoscătoare a tehnicilor de broderie, pentru că le utilizează cu mare grijă în bijuteriile sale România.

Cum trebuie sa fie o lucrare ca să fie acceptată în expoziție?

În primul rând, vom avea două compartimente: lucrările din concurs și cele din afara lui.

Pentru broderiile din concurs condiția este să fie înrămate în atelierul nostru, deși facem și aici excepție dacă într-adevăr este o piesă deosebită.  Teoretic orice lucrare poate fi acceptată, dar atunci când faci o preselecție trebuie să ai grijă să ajungă în expoziție broderii care merită atenție cu adevărat, adică să fie îngrijit lucrate, să aibă un subiect mai original, să fie utilizate culori și tehnici mai speciale și de ce nu, vor fi preferate lucrările cu rame naturale,  din lemn, nu din plastic. Nu vom accepta broderiile simpluțe, înrămate greșit, murdare sau cu teme mult prea des utilizate.

Dincolo de broderii-tablou, vom avea un compartiment aparte, în afara concursului, pentru obiecte decorative și accesorii cu elemente brodate. Aici vom expune bijuterii, genți, vaze, mobilier cu detalii brodate manual, scopul nostru fiind să descoperim cât mai multe obiecte de acest fel, pentru a a scoate broderia din categoria pasiunilor demodate, care azi nu mai au nici un rost.

Apropo,  pentru prima dată anul acesta vom avea expuse spre vânzare două colecții venite de peste Prut, una fiind cu bijuteriile Mihaelei Ivana și alta de tricouri și penuțe Mândra Chic, create special cu această ocazie de Alina Zară Prunean, cu bucăți de broderie autentică veche. Fiecare piesă va avea și o poveste, iar banii din vânzarea lor vor fi redirecționați pentru un proiect în care 13 copii basarabeni vor merge vara viitoare la o tabără de creație în România.

Iar cireașa de pe tort la deschidere, pe 2 martie, vom avea și o defilare cu piese vestimentare semnate de tineri designeri de la noi, în care s-a folosit broderia manuală.

Care sunt premiile anul acesta? Reușești sa convingi partenerii să susțină inițitiva voastră?

Recunosc că nu mi-a fost foarte greu să conving partenerii, pentru că ei sunt din domeniu și înțeleg foarte bine că își premiază de fapt potențialii sau chiar actualii clienți. Anul acesta premiul mare pentru Cea mai deosebită broderie, votată de juriu, îl asigură în continuare salonul molDeco,  gazda și organizatorul evenimnetului, fiind vorba de suma de 3000 de lei. Pentru primele trei locuri, vom avea certificate valorice în sumă de 1200, 800 și 500 lei oferite de Luca-S, compania care exportă în peste 30 de țări seturi de broderie fabricate în Moldova.  Altă companie producătoare este Broderie Art, care va premia încă patru participanți. Iar cel mai plăcut cadou pentru cei care vor intra în competiție este oferit de SPA by Berd`s, o zi de frumusețe și relaxare pentru deținătorul titlului Simpatia Publicului, votat în exclusivitate de vizitatori.

Ce se întâmplă cu lucrările dupa expoziție. Poate lumea să le și cumpere sau doar admire?

Ne-am gândit să oferim și continuitate expoziției de la molDeco, de aceea la sfârșitul ei, cîteva din broderiile mai autentice vor fi merge pentru o perioadă în incinta hotelului Berd`s, unde vom avea și o prezentare cu dna Maria Cristea, despre simbolurile și ornamentele folosite în ii. Este încă o modalitate de a face cunoscută arta și semnificația broderiei pentru publicul larg.

Broderia este o îndeletnicire preponderent feminină. Ai și concurenți bărbați?

Da, avem și bărbați care brodează, dar probabil majoritatea se jenează să vorbească despre asta. La prima ediție, în 2014, unicul concurent-bărbat a fost desemnat căștigător, așa că șansele sunt egale pentru toți! Recent, înainte de a lansa preselecția am primit un mesaj de la un băiat, care era foarte interesat de eveniment, astfel sperăm să fie mai mulți anul acesta.

Ce dezvoltare ai vedea acestui proiect. Ma refer aici la faptul daca ai considera important ca broderia să fie mai mult decât un hobby.

La noi, de fapt, se predă broderia în școală și cred că e un lucru util până la urmă, însă cel mai important lucru pe care îl urmăresc cu acest proiect este să descoperim oameni talentați și să încercăm să păstrăm utilitatea broderiei, ca posibilitate de a-ți crea o piesă vestimentară mai deosebită, un accesoriu unicat, sau un obiect de decor ieșit din comun.

Vă invităm să participați activ la preselecție! Lucrările le puteți trimite la broderie@moldeco.md, cu indicarea numelui și datele Dvs. de contact, precum și dimensiunile lucrărilor.

Taxa de participare este una simbolică, pentru a putea acoperi cheltuielile organizatorice – 50 lei.

Rezultatele preselecției vor fi publicate pe data de 26 februarie pe site-ul www.moldeco.md

A treia ediție a Expoziției de broderie va fi deschisă pe 2 martie și va ține până pe 19 martie 2016.

A BRODAT UN INTERVIU, NATA ALBOT