K Lumea vine cu o nouă provocare! Vrem să desemnăm un MĂRȚIȘOR  K LUMEA al primăverii care vine! Având în vedere comunitatea mare mare de creatori și abundența de modele și tehnici folosite de artizanii noștri, ne-am gândit să facem un concurs de creativitate și bun gust printre mărțișoare. Asta înseamnă că vom aprecia atât mărțișoarele tradiționale, autentice, executate în tehnici binecunoscute, cât și mărțișoarele creative.

Te invităm să-ți înregistrezi mărțișorul în concurs, iar noi te vom ajuta să-l faci vedetă și să-ți crești comenzile.

Pentru a participa la competiție, trimite la adresa klumeaevents@gmail.com o poză cu mărțișorul creat de tine și atașează informația despre tine: nume, brandul sub care activezi, contacte.

Pe măsură ce vor veni mărțișoarele la concurs, le vom încărca pe PAGINA K LUMEA DE FB. Acceptăm candidaturi între 17 și 25 februarie, inclusiv. Fiecare artizan poate înaintă la concurs maxim 3 mărțișoare.

Pe 26 februarie vom anunța căștigătorul.  Pentru efortul tău, ne-am gândit că meriți o pauză plăcută.

Vom premia 3 mărțișoare pe criterii de autenticitate și creativitate. Premiile vin de la Hotelul Berd’s și teatrul Mihai Eminescu

Premiul I – Un lunch de weekend  pentru 2 persoane la Restaurantul italian Mezzo + 2 bilete la teatrul Mihai Eminescu

Premiul II – Un masaj balinez și o oră în Aqua Zone + 2 bilete la teatrul Mihai Eminescu

Premiul III - Gift voucher Spa by BERD’S - în valoare de 500 lei + 2 bilete la teatrul Mihai Eminescu

Mult succes!

Sărbatoarea Mărțisorului este o tradiție precreștina a cărei semnificatie a rămas aceeași de-a lungul timpului - simbolul venirii primăverii. La originile mărțișorului a stat o moneda de aur sau de argint, la care se atașa o sfoară făcuta din doua fire răsucite, una roșie și alta albă, ce semnificau lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii și care era purtată, în general, de persoanele sensibile (copii și fetele tinere). Se spunea că aceasta amuletă aducea noroc si fericire.

Originile sărbătorii mărțisorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât la români cât și la bulgari (sub numele de Martenița) se presupune că o datorăm substratului comun daco-tracic, anterior românizării la primii și slavizării la cei din urma.

Exista, totuși, o legenda a apariției traditiei de mărțisor conform căreia Soarele a coborât pe pământ la o horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit și l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniță. Lumea se întristase, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea sa-l infrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânăr curajos s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulți dintre pamânteni l-au condus și i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l învingă pe zmeu și să elibereze soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna și iarna. A găsit castelul zmeului și au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până cand zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri și rănit, tânărul a eliberat Soarele. Acesta s-a ridicat pe cer inveselind și bucurând lumea, a reinviat natura, oamenii s-au bucurat, dar tânărul nu a  mai ajuns să vadă primăvara. De atunci tinerii împletesc doi ciucuri: unul alb și unul rosu – roșul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului, albul simbolizează sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Astăzi, marțisorul este purtat întreaga lună martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belșug în casele oamenilor. La începutul lui aprilie, pomii sunt impodobiti de martisoare, iar daca cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțisorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât.

ÎN AȘTEPTAREA MĂRȚIȘOARELOR VOASTRE, ECHIPA K LUMEA