Așa se întâmplă că oamenii care aduc un strop de culoare în viața noastră foarte des rămân pentru noi necunoscuți. Ne bucurăm de schimbări spre bine, fără să cunoaștem autorii acestora. Nu știm cine a pictat un perete urât sau a decorat o vitrină anterior plicticoasă. Pe eroina noastră de azi o puteți cunoaște mai bine după fapte. Datorită ei orașul Chișinău a prins culoare în multe locuri,  acolo unde miroase a cafea și a spirit creativ. Artista Antonina Gurețkaia ne răspunde azi la câteva întrebări existențiale.

1. Dacă ți s-ar da voie să alegi orice loc din orașul Chisinau ca să-l pictezi cum vrei tu, ce loc ar fi acela?
Porțile Chișinăului sunt un simbol al orașului nostru și ar trebui să arate mai bine, să fie  mai frumoase, să reprezente un oraș modern si proaspăt. Un strop de culoare i-aș adăuga.
 
2. Care este atitudinea ta ca artist față de modul în care este administrat la ora actuală orașul Chișinău. Crezi că un candidat ar trebuie să treaca un test de bun gust înainte ca sa devina primar?
Mie  îmi place orașul nostru. Este mic și  confortabil, are farmec și este unic  în toamnă, în primăvară,  iar vara devine un loc romantic.
Este foarte dureros însă ce se întâmplă cu zona veche a Chișinăului, este atât de frumoasă !Dar clădirile vechi îmbătrânesc, nimeni nu le repară, nici nu sunt salvate, or ele reprezintă cultura și istoria orașului nostru.  Există însă oameni care abia așteaptă când  aceste clădiri vor fi totalmente distruse și, atunci, în  locul lor vor răsări hoteluri de lux.
Imi place transportul public,  dar avem un oraș foarte aglomerat. Ca artist pot să spun că avem nevoie de mai multe locuri pentru dezvoltarea oamenilor, mai multe muzee,  librării, galeria Brâncuși trebuie reconstruită. Blocul de arte și teatru al Academiei  de artă (amtap) așteaptă să fie salvat de la distrugere. Îmi place iluminația în centru orașului, mai ales în timpul sărbătorilor naționale, dar Piața Marii Adunări Naționale în zilele obișnuite, din păcate, nu reprezintă nimic interesant.
3. Povestește-mi prin 7 epitete viața ta de până acum.
Luminoasă, interesantă, creativă, decisivă,  plină de muncă, progresivă,  plină de contraste și bucurii!
4. Cum crezi, care este calitatea studiilor făcute in Moldova în domeniul artei?
Pot să vă spun cu certitudine că tehnica în pictura sau în tapiserie e de câteva ori mai puternică la noi decât în occident. În același timp, la ei se pune mai mult accent pe inovație, concept,  idee, decât pe calitate și tehnica de execuție. Avantajele sistemului nostru de învățământ sunt libertatea și disponibilitatea profesorilor de a se dedica elevilor lor. Un momen negativ este costul studiilor . În fiecare an acesta crește, iar locuri la buget sunt foarte puține. Este redus numărul de ore, resursele de studii sunt foarte modeste. Facultățile trebuie să se modernizeze, fondul lucrărilor de licență trebuie să fie mult mai bine păstrat.
5.Există lucruri în artă pe care niciodată nu le-ai face?
Da! Nu aș crea lucruri necalitatve.
6. Ești foarte multilaterală ca și artistă. Care latura și de ce te reprezintă cel mai bine?
Încerc diferite zone ale artei și materiale.  Specializarea mea mă  reprezintă cel mai bine – arta decorativă și aplicată.
Îmi place sa folosesc accente luminoase de culoare,  desen stilizat cu multe detalii. Îmi place stilul etno și decorativ.
7. Cum crezi, artistii, când îsi vând lucrările lor, ar trebuie să plăteasca din ele impozite la stat?
În cazul în care artiștii ar avea un venit permanent și statul i-ar susține, atunci ar trebui.
8.Daca nu ai fi ajuns artistă, ce ți-ar mai fi plăcut sa faci în viața ta?
Sunt o persoana versatilă, atât în artă cât și în viață. De exemplu, acum lucrez ca manager de resurse umane într-o companie de IT, part time. Îmi place gastronomia, psihologia, fotografia.
9. Daca unui om îi lipsește bunul gust, el poate fi reeducat?
 E complicat, dureaza mult timp. Dar e posibil.
 
10. Ce ar trebui sa facă oamenii din Moldova ca să-i vedem zâmbind mai mult?
 Avem nevoie de mai mult bunătate. Pentru a schimba lumea, trebuie să începem de la noi. Viața nu este ușoară, dar are și momente sale frumoase, în care poți să zâmbești și să fii bucuros pentru faptul că ești sănătoasă, ai o familie, un soare de-asupra capului , pentru că ai un job care îți place.
A DESCOPERIT UN OM FRUMOS ȘI S-A UPLUT DE FRUMUSEȚE, NATA ALBOT