Sunt Ion si Diana Rîbca, parinții ai trei copii minunați. Și-au început carierele în domenii diferite, Ion a făcut Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc, dupa care Facultatea de Politologie, iar Diana a făcut Asistență Socială. Într-un final au ajuns ambii brutari și stăpâni pe propria lor brutărie din Gura Bâcului. Azi cunoaștem  familia care își câștiga pâinea tot din pâine. Dar ce pâine!

DIANA ȘI ION RÎBCA, ÎN BRUTĂRIA LOR DIN GURA BÂCULUI

”Ideea brutăriei noastre s-a născut acum 7-8 ani, cand, de dragul unui proiect ne-am mutat în Gura Bâcului, satul de baștina a lui Ion. Lucram de câțiva ani cu familiile social vulnerabile și am înțeles că oamenii nu au nevoie de pește, ci să fie învățați să pescuiască. Așa s-a născut ideea unei afaceri. Să oferim oamenilor din sat locuri de muncă, iar noi să trecem la autofinanțare. Am început cu o mică fermă, o cafenea și apoi urma să apară și brutăria. Dar nu o brutărie oarecare, ci una care să coacă pâinea  bunicilor și mamelor noastre. Deoarece eram parinți ai doi copii mici, am început sa ne alimentăm mai sănătos și unul din alimentele pe care le-am schimbat, în primul rând, a fost pâinea. Ne-am făcut maiaua noastră și peste două săptămâni am copt prima pâine cu maia. Gustul dulce acrișor, coaja crocantă și miezul cremos. Ce bucurie! De atunci nu am vrut sa mai mâncăm alta pâine și eram hotărâți: aceeași pâine o vom coace și la brutărie.”, povestește Diana Rîbca.

VASE DE COP PÂINE, RIBCA’S ARTISAN BAKERY

Bineînețes că la început  mulți le spuneau că ceea ce vor să facă e o nebunie curată și nu va merge. Că făina de la noi din țară nu e bună si vom fi nevoiți să lucrăm cu premixuri. Dar când a venit prima răsplată, au uitat de toate nevoile.
”Pentru un brutar nu este o bucurie mai mare decât mulțumirea clienților, când ți se spune că se simte mai bine de când mănâncă pâinea făcuta de noi!”

RIBCA’S ARTISAN BAKERY

RIBCA’S ARTISAN BAKERY

”Primii noștri clienți au fost vecinii și prietenii noștri. Apoi am participat la câteva târguri, oamenii au început să vorbească despre noi, apoi transmit informațiile la cercul lor de prieteni. Ne place să lucrăm direct cu clienții. Să-i cunoaștem personal, să aflăm ce le place și ce nu. Din această cauză nu ne vindem încă pâinea pe rafturile magazinelor. Deocamdată livrăm pâinea acasă sau la serviciu. Mulțumim clienților noștri că uneori lasă totul și vin ei la noi după pâine. Muțumim și celor de la Ambasda SUA pentru că ne permit să le folosim parcarea timp de o oră în fiecare
vineri.”, mai povestește Diana.

DIANA ȘI ION RÎBCA, ÎN BRUTĂRIA LOR DIN GURA BÂCULUI

RIBCA’S ARTISAN BAKERY

”Știți, când un moldovean este întrebat ce poate face, el răspunde: “Totul!”  Dacă bunica și mama au făcut pâine și eu pot face!
În primul rând casa noastră s-a umplut cu cărți despre brutărie. Cârți de-ale brutarilor celebri. Am început să-i studiem, să vedem ce merge la noi și ce nu. Am mers în Marea Britanie la câteva Brutării Artizanale. Am început sa urmărim cum funcționează alți brutari artizani din România și am luat legatura cu ei.  Visam să ajungem în Germania și Danemarca pentru a învăța mai multe despre grânele și pâinea nordică și, desigur, visăm să ajungem în San Francisco.  Acesta este orasul cu cele mai multe brutării artizanale pe metru patrat. “Mentorii” noștri, de la care învățăm își au brutăriile în San Francisco. Visăm să-i întâlnim și să învățăm și mai multe lucruri de la ei și ne-ar plăcea să vedem cum conviețuiesc și lucrează atâția brutari într-un singur oraș.”

PÂINE DE LA RÎBCA’S ARTISAN BAKERY

PÂINE DE LA RÎBCA’S ARTISAN BAKERY

”Nu vom aduce contra argumente la ceea ce spun nutriționiștii despre consumul de pâine, dar vrem să împărtășim ceea ce noi am învățat despre pâinea pe care o coacem. Pâinea cu maia conține probiotice. Ce fac aceste micro organizme? Digeră și asimilează mâncarea. Fără această microfloră organizmul nostru nu poate absoarbe nutrienții din produsele pe care le consumăm. Sunt necesare pentru a menține tractul intestinal sănătos. Conțin proteine, acizi grasi, celuloză si alți nutrienți de care are nevoie organizmul nostru. Probioticile aprovizionează organizmul nostru cu complexul de vitamine B1 la B6. Microflora din maia are toți aminoacizii, în afară de proteina care formează glutenul.
Prin fermentarea cu maia, glutenul din pâine se predigeră. În aluatul dospit cu maia, carbohidrații complecși sunt sparți în zahăruri mai simple și ușor digerabile, iar proteinele în aminoacizi. S-a observat că fermentarea cu maia îmbunătățește proprietățile amidonului: pâinea cu maia are un indice glicemic de 68%, pe când cea fermentată cu drojdie are un indice de 100%, astfel pâinea cu maia este mai puțin nocivă pentru persoanele cu diabet.
Maiaua împiedică creșterea bacteriilor rele prin crearea unui mediu acid, produce agenți antibacteriali, absoarbe toate vitaminele de tip B. La toate acestea se adaugă și faptul că folosim și alte făine bogate în vitamine cum ar fi făina de hrișcă (bogată în vitaminele E, B1, B2, carbohidrați, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan etc.). Făina de mei (meiul este un superaliment), faina de năut, făina de secară.”

PÂINE DE LA RÎBCA’S ARTISAN BAKERY

Pe lângă pâine, Brutăria Familiei Rîbca are și un sortiment de patiserie. Au început cu biscuiții de ovăs cu stafide,  ovăs și nuci,cu fulgi de ovăs, nuci, ciocolată și cocos și dacă au timp, în fiecare vineri mai fac ceva nou care le place lor și ar vrea ca și clienții lor să probeze. Biscuiții plac la toți, brownie e foarte întrebat. Încearcă să aducă produse care sunt ușor de transportat.

PATISERIE DE LA RÎBCA’S ARTISAN BAKERY

PATISERIE DE LA RÎBCA’S ARTISAN BAKERY

GATA PENTRU LIVRARE. PATISERIE DE LA RÎBCA’S ARTISAN BAKERY

Sortimentul de pâine al brutăriei este foarte variat. Dacă vreți să le testați produsele, mergeți la târgul de vineri de lângă ambasada SUA. Sau puteți plasa o comandă pe pagina lor de faceboook.
AR GUSTA CU MULT DRAG, DAR SE MULȚUMEȘTE CU POZELE ȘI CU POVEȘTILE, NATA ALBOT.
PRELUAREA INTEGRALĂ A ACESTUI ARTICOL ESTE RESTRICȚIONATĂ DE AUTORII ACESTUI BLOG. REPUBLICAREA ESTE POSIBILĂ DOAR PRIN PUBLICAREA A MAXIM 100 DE SEMNE ȘI UTILIZAREA LINKULUI DIRECT CĂTRE ARTICOLUL DE PE BLOGUL KLUMEA.EU