”O numeam Nastea. Îmi amintesc și acum de pantalonii ei  stil “flower-power”. Era blondă, cu ochi albaștri, evident. Îmi plăcea să o pieptăn, să îi  leg fundițe, să îi schimb hainele și chiar sa îi cos rochițe din mulțimea de bucățele de stofă pe care mama  mea le colecta.” Așa sună  începutul unui vis care a devenit realitate pentru Olga Vladimir, eroina noastră de azi de la rubrica PLANETA MOLDOVA. A parcurs o cale lungă și interesantă de la dragostea pentru păpușa Nastea și până la cele mai cunoscute branduri de modă, printre care azi muncește în calitate expert în Management și Marketing în domeniul modei.

Dragostea pentru frumos a moștenit-o de la mama. Ea colecta dantelă  “broderie anglaise” și stofe rare, chiar și pe vremurile când în magazinele sovietice găseai doar niște haine cusute prost și fără imaginație.

OLGA VLADIMIR, PROBÂND O PĂLĂRIE DIN COLECȚIA CRUISE 2015 BY CHRISTIAN DIOR

 LA ÎNCEPUT A FOST VISUL ȘI PARISUL

De mică a visat să se mărite cu un diplomat frumos și înalt, cu costum englezesc, care sa o ducă peste mări si țări și să îi arate lumea. Dar a uitat de vis imediat cum l-a cunoscut pe viitorul său soț, fizician de profesie.

POZĂ DE FAMILIE

Olga Vladimir, după o carieră în jurispudență,  a ajuns într-o bună zi în Franța, unde soțul său urma să-și facă studiile. Zice că, în primul rând, este mămica unei fetițe năzbâtioase de 4 ani, apoi că știe să se bucure de ceea ce îi oferă viața. Nu uită însă să depună tot efortul ca să îți croiască drumul așa cum și-l visează ea.

”Visul meu era de fapt sa am un job în care să nu fiu obligată sa port o “uniformă” , ci ceea ce imi place mie. Să mă aflu într-un mediu creativ, cu oameni  cosmopoliți și deschiși la minte. Anume acea experiență la Paris m-a făcut să înțeleg că moda este adevărata mea pasiune și începusem să caut căi pentru intra în această lume.”, își amintește Olga Vladimir.

OLGA, ÎN FUSTĂ TRADIȚIONALĂ DIN OLTENIA,  LA TÂRGUL INTERNAȚIONAL ”WHO’S NEXT?”

”La Paris am vazut si am ‘atins” cu adevărat frumosul, sau ceea ce credeam eu că e frumos pe atunci. Îmi răsturnase mințile experiența asta. În timp ce soțul meu învăța, eu veneam aproape zilnic la Paris doar ca să mă plimb prin magazine și să văd și să ating calitatea suprema. Pasiunea mea merge mai departe decat moda – mă fascinează lucrurile gândite și făcute bine, artizanatul, cu multă dragoste . Acel “savoir-faire” care istoric s-a născut anume în Franța . Poate pasiunea asta a mea nu avea să se nască dacă nu aveam atâta gri în magazinele din Uniunea Sovietică.”, povestește Olga.

APOI AU VENIT STUDIILE

Mai întîi a făcut un Master în Administrarea afacerilor (MBA), apoi a fost admisă la Polimoda Fashion Institute din Florența, pentru un Master în Brand Management și Marketing în Moda.

”Florența este leagănul artizanatului Italian și nu puteam face o alegere mai bună. A fost un an superb, am comunicat cu oameni din domeniu, care lucrau pentru companii de lux, bazate în Toscana – Ferragamo, Gucci, Pucci, Prada. A fost contactul cel mai direct cu industria și mi-a deschis multe uși. Am avut norocul să găsesc un stagiu la Paris care apoi a devenit jobul meu. După experiența acumulată, am decis să merg și mai departe. De 1 an mi-am întemeiat propria companie de consultanță. Am demarat cu doi clienți, iar acum am cinci branduri deja de care mă ocup. Am contracte de consultanță cu două magazine mici din Rusia și Taiwan în materie de tendințe și branduri noi, recomandări pentru strategia de dezvoltare și de achiziții.”

RUSSIA FASHION WEEK. OLGA VLADIMIR GĂZDUIEȘTE CURSUL ”CUM SĂ LANSEZI PROPRIA MARCĂ”

CINE ARE CARTE ARE ȘI UN JOB 

Lucrează la Paris, în industria modei, pe segmentul brandurilor de lux. Se ocupă de dezvoltare internațională si brand management. Mai simplu vorbind, are menirea să popularizeze un produs de modă, să-i asigure distribuție internațională.  Colaborează pe diverse proiecte internaționale pentru designeri începatori și este mândră că a fost invitată de Russian Fashion Week sa citească un curs despre cum să iți lansezi propria marca pe piața internațională.

OLGA ÎN SHOWROOM-UL LANVIN, ÎN TIMPUL UNEI SESIUNI DE BUYING

”Îmi place libertatea și creativitatea, frumosul, pasiunea pe care o împărtasesc cu oamenii cu care lucrez pentru perfecțiune, pentru produsul în sine. Mă încântă șansa de a  întâlni oameni interesanți din toata lumea, pe care ii unește aceeași pasiune.Pe lânga toate astea, mai există și  presiunea de a face cifre de vânzări, termeni stricți, mofturi de dive și multe altele, ca în orice alt job, de fapt.

ALEX, MÂNA DREAPTĂ A LUI ALBERT ELBAZ (LANVIN), INTRODUCE COLECȚIA TOAMNĂ-IARNĂ

CU CE SE MÂNÂNCĂ MODA?

În modă există 4 sezoane pe an, în care buyerii (cei care aleg și achiziționează colecțiile) vin la Paris : de 2 ori pentru colecțiile masculine și pre-colecțiile pentru femei. De alte 2 ori : colecțiile de bază pentru femei. Apoi mai sunt săptămânile de couture, care pentru mine sunt cea mai mare plăcere, chiar și după atâția ani la Paris,  îmi freamătă inima în momentul când se desprinde pelicula de protecție de pe podium, se stinge lumina și Începe show-ul. Dureaza doar 15 minute, însa e o încărcare emoțională enormă.

PROBĂ DE BIJUTERII DIN NOUA COLECȚIE LANVIN CARE VĂ APĂREA ABIA PESTE 6 LUNI ÎN MAGAZINE

ATMOSFERA DE LA LOCUL DE MUNCĂ. OLGA ESTE O MARE FANĂ LANVIN.

”Garderoba mea se împrospătează în funcție de ce îmi place mie. Tendițele nu mai sunt atăt de respectate azi în modă și asta mă bucură enorm. Toți poartă ceea ce le place și le stă mai bine. Până la urmă asta e menirea modei –să ne exprime pe noi înșine, starea noastră și mesajul pe care vrem să îl comunicăm. Pe mine mă emoționează oricând o rochie frumoasă, cusută perfect.”

UN GÂND BUN DESPRE PATRIE

”Desigur la toți cu care lucrez le spun că sunt din Moldova și se mirĂ, pentru că majoritatea nu au auzit de țara noastră și trebuie să le explic, să le arăt pe hartă. Sper sa fiu un ambasador bun al tarii mele.”, spune Olga.

Dacă m-ar întreba cineva ce aș schimba în ținutele femeilor noastre din politică, aș umbla un pic la umerașii pătrați  de la costumele lor. O ținută mai feminină ar fi mai binevenită, chiar și în politică.

Cred că revenirea la rădăcini este ceea ce ne va ajuta să înaintăm de fapt, fără să ne pierdem identitatea. Astă vară mi-am cumpărat din curtea Muzeului Țăranului Român de la Bucuresti o fustă din zona Olteniei, veche de vreo 80 ani, plisată și brodată cu flori pe fiecare pliu. Îmi imaginez uneori cum era brodată în serile lungi de iarnă și cum erau alese cu grijă culorile aței. Este mĂrturia cea mai vorbitoare a originii mele și de cÂte ori o port sunt întrebata de oamenii cu care ma întâlnesc, chiar și de oamenii din metrou și din strada, de unde am această fustă.

Asta e menirea modei –  să ofere bucurie vizuală si să spună lumii cine suntem fără să scoatem un cuvănt.

NATA ALBOT