Colaborarea echipei K Lumea cu Mihai Stamati a început din momentul când Nata Albot i-a dat un “avans” de  2 dolari canadieni și i-a cerut lui Mihai să facă o bucătărie mobilă pentru evenimentele noastre. Zis și făcut. În mai puțin de 2 luni am avut deja primele imagini cu bucătăria noastră mobilă pentru evenimente.

După ce ne-am convins că Mihai Stamati  este un designer K  Lumea, am lucrat împreună la crearea și instalarea băncilor “Pomul Vieții“, lansate pe data de 24 decembrie 2014, în scuarul Teatrului de Operă și Balet, iar pe 22 mai 2015, am lansat și a doua banca “Păretar” în orașul Bălți.

BANCA ” POMUL VIEȚII”

Iar dacă la intrarea Muzeului Național de Arte v-a atras privirea acest brad suspendat, să știți că tot este realizat de mâinele lui Mihai Stamati.

BRADUL FELINAR

1. La “Podul de Flori”, oamenii vor afla de la mine ce ar însemna să comunici prin intermediul designului de obiect și cum poate acest limbaj să construiască „poduri de flori” între oameni.

2. Prima persoana căreia îi împărtășesc  noile idei nu este neapărat de fiecare dată aceiași. Depinde de circumstanțele în care a luat naștere ideea. Cel mai des, primii, se întîmplă  să vadă schițele, sau să-mi asculte ideile sora Ana și cei mai apropiați prieteni, iar dacă mă aflu la baștină, primul cărui i le împărtășesc este tata.

3.Cea mai mare învățătură pe care am primit-o în lucru cu tradițiile este că arta populară, artizanatul este de fapt  rezultatul unui „Design colectiv”,  perfecționat în timp și de multe generații. Și îmi dau seama că aceast lucru oferă o infinită sursă de inspirație și un model perfect de îmbinare a practicului cu spiritualitatea.

4.Dacă ar fi să fac totalurile ultimului an din activitatea mea, cel mai mult mă bucură finalizarea unui proiect de suflet, producerea și instalarea unei serii de bănci „Le gardien des souvenirs” în parcul Universității Tehnice a Moldovei. De asemenea mi-au adus o mare satisfacție cîteva proiecte  mai noi desfășurate în colaborare cu Asociația         K Lumea, pentru crearea cărora m-am simțit provocat să abordez noi laturi ale designului.

5. Cel mai frumos lucru cu care asociez sintagma Moldova este apusul din satul meu de baștină, Ciutești. Este o imagine caldă și mereu aceeași. Așa am văzut-o  în copilărie, în adolescență și acum o văd la fel. Veți spune că sunt apusuri și mai frumoase și ați putea avea dreptate, dar alegerea mea își are răspunsul probabil undeva  în copilărie.

”Podul de Flori” este la a II ediție și reprezintă prima re-Unire a artiștilor contemporani, inspirați de tradiții, de pe ambele maluri ale Prutului. Pe data de 4-5 iulie, între orele 14:00 și 16:30, pe teritoriul festivalului “IA MANIA” 2015, va fi amenajat un spațiu special, unde spectatorii vor putea urmări discursurile de maxim 20 de minute ale invitaților noștri.

A RĂMAS IMPRESIONATĂ DE LUCRĂRILE LUI MIHAI , IRINA GALBURA.