Cea de-a treia ediție a Festivalului ”Mai Dulce”, puțin câte puțin pleacă în istorie, dar atmosfera dulce, colorată și extraordinară din Vlaicu Pârcălab colț cu Veronica Micle o vom ține minte tot anul. Azi trecem în revistă clipele pe care nu am vrea ca timpul să le șteargă.

CIREAȘA DE PE TORT

46 de gospodine au participat de data aceasta la târgul gastronomic de la Mai Dulce. Peste 150 de deserturi ai putut fi degustate la eveniment. Și în acest an ne-am convins că ne place dulcișorul, astfel, până la ora 17.00 toate gospodinele aveau tarabele deja goale, lucru ce ne bucură mult dar și ne face să ne gândim cum am putea să-i îndulcim pe cei care vin mai târziu. Toate rețetele prezentate la Festivalul Mai Dulce au fost apreciate și de juriul festivalului nostru, care într-un final, după multe dezbateri, a desemnat cîștigătoarele trofeului CIREAȘA DE PE TORT pentru cele mai bune prăjituri.

Premiul pentru Cel Mai Delicios Desert Tradițional a fost obținut de Victoria Severin, care a gătit învârtită cu sfeclă de zahăr, iar cea de-a doua cireașă, pentru Cel Mai Delicios Desert Internațional a mers la Diana Lungu, care a cucerit juriul cu un delicios merengue cu lămâie. Gospodinele au primit și un trofeu pe măsură, care a fost realizat de către meșterița Irina Brăiescu și brandul Bray’s.

IGOR8923

DIANA LUNGU (STÂNGA) ȘI VICTORIA SEVERIN (DREAPTA) CÂȘTIGĂTOARELE „CIREAȘA DE PE TORT” LA MAI DULCE 2015

IGOR8899

DIANA A CUCERIT JURIUL CU „CEL MAI DELICIOS DESERT INTERNAȚIONAL” – UN MERENGUE CU LĂMÂIE

Victoria Severin ne-a mărturisit că a avut o săptămână extrem de dificilă înainte de festival. „De multe ori am vrut să renunț, dar soțul și mama m-au încurajat foarte mult și m-au ajutat, mi-au dat puteri să continui. Ziua de sâmbătă a fost cea mai solicitantă, dar și cea mai frumoasă. Împreună cu mama, eram extrem de mândră când aranjam produsele pe platouri. Recunosc că îmi era și puțin frică pentru că am participat pentru prima dată la așa gen de festival. Dar pot spune cu certitudine că absolut tot efortul a meritat”.

Victoria ne-a destăinuit că pentru prim dată a gătit singură o rețetă de-a mamei la vârsta de 10 ani. „Am pregătit colțunași cu brânză, sunt preferații mei. Totodată, am vrut foarte mult să îmi surprind părinții. Tata era la serviciu, iar mama era la prășit împreună cu bunica. Trebuia să pregătesc ceva de mâncare și am zis că îi voi impresiona neapărat cu colțunași. Singura problema e că am făcut în cantitate destul de mare pentru a reuși de una singura. Cu toate acestea, când a venit mama acasă, deja aveam și colțunași fierți și gata de pus la fiert și întinși pe masa și aluat. Cred că am mâncat câteva zile la colțunași. Au fost cei mai gustoși”.

Victoria, care ne-a demonstrat la Mai Dulce că este maestru în arta gătitului, crede că este extrem de important să atragem atenția la ceea ce mâncam, mai ales când vine vorba de copii. Sunt și eu mamă și, la rândul meu, m-am convins că cel mai sănătos pentru copilul tău, dar și gustos, e ceea ce gătești tu acasă. Avem noroc de părinții care trăiesc departe de oraș și care ne furnizează produse naturale. Totodată, trebuie să mai scotocim prin rețetele noastre tradiționale că avem o mulțime. Poate nu sunt atât de ochioase, pentru că nu folosim coloranți, dar sunt de o mie de ori mai gustoase. De fapt ăsta și a fost scopul meu, să prezint produsele așa cum le-am păstrat de la bunei, străbunei și mai ales să fie pline de aerul copilăriei”.

Gospodina ne-a împărtășit și secretul său gastronomic, rețeta, care au transformat-o pe 24 mai în una din vedetele festivalului.

Învârtită cu sfeclă de zahăr:

Ingrediente:
Cantitatea ingredientelor nu este exactă. După cum bine știți bunicele noastre nu cântăreau fiecare produs, ele puneau totul la ochi. Aproximativ 30 g drojdie, 200 ml ulei, puțină sare, 1 l de apă și făină. Pentru umplutură avem nevoie de sfeclă de zahăr, vișine și nuci.

Mod de preparare: Pregătim aluatul aproximativ ca pe cel de pâine. Adăugăm făină cât cuprinde un litru și jumătate de apă împreună cu drojdia, uleiul și puțină sare. Aluatul trebuie să fie molcuț. Se lasă să se odihnească două ore. La un interval de vreo oră frământăm aluatul. Cât acesta se odihnește, pregătim umplutura. Sfecla de zahăr o radem prin răzătoare și o prăjim cu puțin ulei. Împărțim aluatul în bucăți egale și le întindem. Pe fiecare bucată în parte întindem ulei ca și cum am face o plăcintă mare. Punem sfecla de zahăr pe aluat, opțional adaugăm vișini, nuci sau dulceață de trandafir si mai adaugăm zahar. O răsucim și facem o învârtită. Lăsăm învârtita să crească în tavă apoi o băgăm la cuptorul preîncălzit. O scoatem după ce s-a rumenit bine și o ungem cu ulei. Pofta bună!

IGOR8911

VICTORIA SEVERIN, CĂȘTIGĂTOAREA TROFEULUI ”CIREAȘA DE PE  TORT” PENTRU ÎNVĂRTITA CU SFECLĂ

Diana Lungu ne-a dezvăluit că prima dată a gătit ceva dulcișor pe la vârsta de 20 de ani, și anume galuște cu prune. Iar pentru festivalul nostru gospodina spune că s-a pregătit cu multe emoții frumoase, fiind de părerea că gătitul acasă are foarte multe avantaje. În primul rând mâncarea gătită acasă e cea mai sănătoasă, unește familia si aduce în casa multa liniște și voie bună. Este foarte important sa păstram tradițiile noastre culinare. Avem foarte multe rețete delicioase pe care trebuie sa le transmitem copiilor noștri și să le promovăm în toată lumea. Bucatele tradiționale ar fi și un motiv în plus pentru a atrage mai multi turiști în țara noastră!

IGOR8937

VICTORIA SEVERIN, NATA ALBOT  ȘI DIANA LUNGU IMORTALIZEAZĂ CLIPA VICTORIEI CULINARE

TEATRUL GASTRONOMIC

În cadrul „Teatrului Gastronomic cu Zahăr 5 Inimioare” ați avut ocazia să învățați live de la cinci bucătari iscusiți câte o rețetă de desert şi secretul preparării acesteia. Sperăm că secretele culinare pe care le-ați aflat să vă fie de folos. Nelly Macari, Tatiana Drobot, Petru Scalețchi, Rodica Dumbrăveanu și Nurhan Shabanov Hyuseinov au fost niște gazde extraodinare ale atelierelor noastre.

FotorCreated

TEATRUL GASTRONOMIC A ATRAS MULȚI OCHI CURIOȘI

DECORUL

Ați văzut ce decor colorat am avut la eveniment? V-a plăcut? Acesta a fost realizat de studenții-câștigători ai Balul Brazilor de Crăciun 2014: Oxana Turtureanu, Cristina Chiciuc, Sergiu Casapu, Alexandru Terente alias Brick Brick, plus o echipă de voluntari, toți supravegheați și încurajați de Marina Doroftei și Cristina Cortac.

FotorCreated2

DULCELE NOSTRU DECOR DE LA CEA DE-A TREIA EDIȚIE A FESTIVALULUI TRADIȚIILOR DULCI

ARTIȘTII

Atmosfera celei mai dulci sărbători din Chișinău a fost asigurată de hit-urile alese de DJ Viktor Codek. Iar spre seară, ne-am îndulcit cu un concert în care am avut ocazia să admirăm trupe tinere, care fac viața orașului nostru mai frumoasă și mai neordinară. Aceștia au fost Valea Norilor, WonderCity, Miriam, Mihaela Handuca și Andi Oancea, Vera Țurcanu, iar în încheiere am avut un super delicios recital oferit de Guz.

IGOR9270

FORMAȚIA  MIRIAM

IGOR9300

GUZ LA MAI DULCE 2015

ARTERAPIA

După cum bine știți, beneficiar al tuturor proiectelor noastre din această vară: Festivalul Tradițiilor Dulci – Mai Dulce, LAVENDER FEST și IA MANIA este proiectul ARTERAPIA, prin intermediul căruia ne-am propus să decorăm spațiile spitalelor de copii din Moldova. În urma primului eveniment Klumea organizat la 24 mai, am reușit colectarea sumei de 32 de mii de lei, bani proveniți din donațiile vizitatorilor festivalului, vânzarea biletelor, vânzarea tricourilor, dar și din donațiile personale ale unor suporteri care au preferat să rămână în umbră. Cu aceste resurse putem începe decorarea primelor secții din cadrul Spitalului Clinic Municipal Pentru Copii Nr. 1 de pe strada Serghei Lazo, iar pe parcurs, în funcție de rezultatele obținute, proiectul va porni o colectare de fonduri pe platformele sociale.

IGOR8417

LA CORTUL ARTERAPIA  AȚI PUTUT PROCURA CELE MAI FAINE TRICOURI

Dragi prieteni K Lumea, ne vedem la anul, la un eveniment și Mai Dulce. Iar până atunci, vă invităm la urmptoarele noastre fetsivaluri:
- LAVENDER FEST - Festivalul Sănătății și Frumuseții din natură, pe 20 iunie, la o distanță de 38 km de Chișinău, în satul Cobusca Nouă, raionul Anenii Noi, lângă un imens lan de levănțică.
- IA MANIA - cel mai mare Festival al  Artelor Născute din Tradiții, organizat pe 4-5 iulie în satul Holercani, raionul Dubăsari.

Mulțumiri incomensurabile pentru Zahăr 5 Inimioare, Apa Om, Lia Fia, Metro Moldova, Betty Ice, Casa Imago, Youbesc, Doxy Terra și Creme de la Creme.

Vă așteptăm cu drag la o nouă ediție de CEL MAI DULCE FESTIVAL DIN ESTUL EUROPEI, cum a fost el rebotezat de BOREDPANDA – Sweetest Festival From Eastern Europe.

Iată cum a fost văzut evenimentul nostru  de jurnaliștilor care au fost prezenți la MAI DULCE 2015:

 1. UNIMEDIA – (galerie foto) Cele mai „delicioase” imagini surprinse la Festivalul „Mai dulce”
 2. ALLFUN – Retrospectiva “Mai Dulce” 2015: Festivalul tradiţiilor dulci la ediția a III-a (foto)
 3. EA. MD – Chișinăul a fost „Mai Dulce” pentru o zi. Galerie foto de la cel mai delicios eveniment
 4. EA.MD – Nata Albot: „Dacă aud pe cineva că ne vorbește urât o să-l pedepsesc!” Urmărește un reportaj video de la „Mai Dulce”
 5. AGORA.MD – VIDEO. Cum s-a desfășurat ediția din acest an al festivalului „Mai dulce”
 6. LOCALS.MD – ФОТОРЕПОРТАЖ: MAI DULCE
 7. DIEZ.MD – (foto) Cum este văzut „Festivalul Tradițiilor Dulci” pe Instagram
 8. REALITATEA. MD – O zi dulce în Chișinău! Iubitorii de delicii gastronomice și de distracții s-au întâlnit la Festivalul ”Mai Dulce” VIDEO
 9. MOLDOVA.ORG - Festivalul „Mai Dulce” în 20 de fotografii! Ce ai pierdut dacă ai stat ieri în casă
 10. ZIARUL DE GARDĂ – [Foto-Reportaj] „Mai Dulce” — Festivalul Tradițiilor Dulci
 11. PROMOTIME.MD - Chișinăul a fost „Mai dulce” și plin de culoare (FOTO, VIDEO)
 12. ORAȘULMEU.MD – Chișinăul a fost „Mai dulce” și plin de culoare (FOTO, VIDEO)
 13. PUBLIKA.MD – Festival DULCE în Capitală. Vizitatorii au savurat torturi și cozonaci aromați
 14. TRM.MD - Zi de weekend „Mai Dulce” în capitală
 15. MADEIN.MD – Mai Dulce, festivalul tradițiilor dulci la ediția a treia. FOTO
 16. PROTV CHISINAU – Zi de Mai dulce! Explozie de culoare si gust: Gospodinele si-au scos la rampa deliciile: Combinam prajiturile inteligente cu limonada cu miere – VIDEO
 17. CANAL2.MD – Biscuiţi, rulade, torturi, bomboane şi cozonaci. În Capitală a avut loc festivalul „Mai dulce”
 18. PREFECTE.MD - Dulciuri, muzica si multe culori, la festivalul MAI DULCE! Iata cum a fost evenimentul – GALERIE FOTO
 19. PRIME.MD – Festivalul “Mai Dulce” la Chișinău
 20. ACASTV.MD – Cel mai gustos eveniment al anului! Detalii de la festivalul “Mai dulce” – VIDEO