Lorina Rusu alias Lorina RuLeasya, un veteran în ale meșteritului de lut polimeric. Mai exact, de 7 ani creează accesorii, perfecționându-și tehnica până la creații incredibil de frumoase. Cu greu ai putea să-ți imaginezi că lutul polimeric poate fi adus la un nivel ca cel atins de ea în noua colecție ”HARMONY”.  Mai ales în contextul unei armate întregi de meșteri care îmblânzesc lutul polimeric, deseori lăsând iîn urma lor creații lipsite de bun gust sau valoare. 

Este specialist în Relații Internationale. A lucrat o perioadă la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, apoi la Consulatul Republicii Moldova la Frankfurt pe Main. Revenind în Moldova, Lorina s-a apucat de modelat lutul polimeric. I-a plăcut atât de mult, încât în câțiva ani a decis să renunțe definitiv la munca de birou  și la postul pe care îl  avea într-o companie bine cunoscută din Moldova, dedicându-se totalmente acestei pasiuni.

Acum un an, de ziua copiilor, în viața Lorinei a apărut un suflet, roșcat, cu coadă pufoasă. E o adevărată magie ceea ce s-a întâmplat.

”Am postat pe pagina mea de Facebook o imagine cu un pui de veverița în palme, încercând astfel să-mi felicit toți prietenii cu ocazia Zilei Copiilor. Peste câteva ore de la plasarea acestei poze, cineva mi-a dat un link cu un anunț în care se spunea că în scara unui bloc au fost abandonați doi pui de veveriță, care abia au deschis ochii, asemănători cu cel din imaginea postata de mine. Persoana care i-a găsit nu putea să-i îngrijească pentru că avea deja un motan agresiv”, povestește Lorina despre ziua în carea cunoscut-o pe Rizza, noua sa prietenă.

A contactat persoana în cauză și a adoptat una din cele două veverițe. După multe nopți nedormite, informații căutate pe net despre creșterea veverițelor, conuri și alune adunate pe furiș din Grădina Botanică, zgârieturi până la sânge și mușcături, Rizza a devenit membru cu drepturi depline al familiei  sale, reușind să-i îmblânzească chiar și pe cei doi motani ai Lorinei: Sherhan si Pixel. Acum Rizza și fratele său Vevik țin legătura, ambii ajungând pe mâini bune. 

VEVIK ȘI RIZZA

”Rizza este veverița mea de companie și cel mai fidel prieten care a apărut în viața mea la fel de neașteptat ca și dragostea”, mărturisește artista. Împreună creează, sărbătoresc victoriile și laudele clienților. 

Noua colecție a Lorinei, “HARMONY” a fost creată sub stricta supraveghere a Rizzei și a prins  contur la începutul lui 2015.

CRISTINA SCARLAT, COLECȚIA ”HARMONY”

ELENA JAVELEA, COLECȚIA ”HARMONY”

ALIONA MOON, COLECȚIA ”HARMONY”

CRISTINA SCARLAT, COLECȚIA ”HARMONY”

ALIONA MOON, COLECȚIA ”HARMONY”

ELENA JAVELEA, COLECȚIA ”HARMONY”

Și-a găsit modelele care să-i promoveze creațiile prin intemediul rețelelor de socializare. A reușit să convingă și vedete să o susțină. Interprete precum Elena Javelea, Aliona Moon, Cristina Scarlat au pozat cu mult drag purtând creațiile Lorinei.

”Probabil asta a demonstrat înca o dată că vedetele sunt capabile să întindă necondiționat o mână de ajutor, dacă le ceri asta. Si aici țin să le Mulțumesc înca o dată fiecărei în parte! Îi sunt nespus de recunoscătoare și iubitului meu, care m-a ajutat enorm cu retușările  pozelor și cu compoziția finală a imaginilor”, povestește Lorina.

CORNELIA CORLĂTEAN, COLECȚIA ”HARMONY”

CORNELIA CORLĂTEAN, COLECȚIA ”HARMONY”

Pe lângă bijuterii, Lorina creează magnete, mărturii, broșe, bibelouri.  Colecția sa de mărțișoare este fenomenală.

MĂRȚIȘOARELE LORINEI DIN ACEST AN

”Deși internetul e plin de lecții video, ma strădui să nu apelez la ele, ci să deduc singură cum se efectuează o anumită tehnică, ca mai apoi să o folosesc așa cum îmi place mie. Mă strădui să nu privesc lucrări străine ca să nu ma “inspir” din ele, așa cum le place multora din artizanii noștri. Nu salut să mi se aducă imagini de pe net și să mi se spună: vreau fix așa! Și, credeți-mă, asta  se întâmplă destul de des”, adaugă artista.

 Vreau ca femeile de la noi să se simtă foarte speciale, de asta creez bijuterii unicat. Chiar și când primesc solicitări de a repeta un articol  sau altul din creațiile mele anterioare, am grijă să se deosebească de original, măcar cât de puțin .

Toți artiști ajung într-un moment dat să aibă același vis: propriul atelier și show room. Pentru Lorina acest vis s-a împlinit odată cu apariția ”Harmony”. Mai mult Lorina vine să combată mitul potrivitul căruia concurenții nu pot lucra în același spațiu.

ATELIERUL LORINEI ȘI AL MARINEI, PROASPĂT DESCHIS

”Recent am închiriat un spațiu pe Str. Vasile Alecsandri 77, într-un atelier de croitorie,  unde împreună cu colega și buna mea prietena Marina Sochircă, cunoscută și ca Marin’elle, am deschis un showroom, unde ne expunem lucrările. Aici fiecare va putea veni și proba, da comanda sau achizitiona ceea ce îi face din ochi.”

LORINA RUSU ȘI MARINA SOCHIRCĂ, DOUĂ MEȘTERIȚE ÎN LUT POLIMERIC ȘI PRIETENE

În privința valului de meșteri de lut polimeric care au apărut ca ciupercile după ploaie, Lorina este destul de reticentă.

”Destul atâta kitch și pseudo “creații” care au împânzit Chișinaul! Realizez că foarte mulți “meșteri în modelat” au apărut după ce au privit câteva lecții online și au început să modeleze și apoi să-și vândă kitch-uri plagiate, știrbind astfel din imaginea acestei arte. Îmi doresc să readuc acel simț al măsurii, al culorii, daca vrei, și al rafinamentului. Știu că până la urmă fiecare alege ce îi place să facă, dar dacă vom avea grijă să promovăm lucruri frumoase, lumea va privi altfel lutul polimeric.Indiferent de felul în care arată o femeie, ceea ce contează cel mai mult e sclipirea din privire, iar bijuteriile mele sunt concepute astfel încât aă aducă acel strop de emoții, pentru că sunt create cu multă dăruire și ganduri bune.”, își apără Lorina meșteșugul.

Creațiile artistei pot fi găsite, admirate și comandate pe PAGINA OFICIALĂ DE FACEBOOK.

S-A ÎNCÂNTAT DE ACEASTĂ PRIETENIE, COLECȚIE ȘI ARMONIE,  NATA ALBOT

PRELUAREA INTEGRALĂ A ACESTUI ARTICOL ESTE RESTRICȚIONATĂ DE AUTORII ACESTUI BLOG. REPUBLICAREA ESTE POSIBILĂ DOAR PRIN PUBLICAREA A MAXIM 200 DE SEMNE ȘI UTILIZAREA LINKULUI DIRECT CĂTRE ARTICOLUL DE PE BLOGUL KLUMEA.EU