De mic copil îi plăcea să deseneze pe ultima foaie din caietele de la școală, apoi pe bănci și pereți ca într-un sfârșit să își cumpere o tabletă digitală și acolo să își așterne toată inspirația. Faceți cunoștință cu Alex Buretz, caricaturistul naravurilor moldovenești. Echipa Klumea și-a popus să îl descoase pe Alex și l-a provocat la un interviu.

De ce caricatura?

Întototdeauna mi-a placut să desenez. Am fost influențat de fratele meu mai mare, cu care impreună construiam modele de hîrtie, inventam jocuri de masă și care. atunci când îmi piere cheful, mă tot împinge să mai desenez câte o caricatură.

 

Muzele tale unde sunt?

Sursa de inspirație poate fi găsită uitâdu-mă la noutăți sau chiar peste fereastră în stradă. Aici mă ajută camera telefonului mobil pentru a capta anumite ipostaze, pe care mai apoi le desenez. Sunt atâtea lucruri hazlii sau poate triste care se întimplă sub nasul meu și care merită a fi arătate altora prin intermediul caricaturii.

Care este procesul de creație a unei caricaturi? 

După ce apare o idee din senin,  din cele întâmplate sau cineva mi-o spune,  o notez pe hîrtie ca să nu uit de ea.  Apoi  trebuie să am o ocupație ce nu necesită gândire, ca de exemplu fuga pe stadion, în timpul căreia cizelez imaginea finală. Fac o schiță brută pe tabletă, peste care conturez cu linii și colorez fundalul. Desenatul îmi ia cam 1-2 ore.

Este caricatura o formă de jurnalism?

Poate fi. Există așa termen ca „Jurnalism Grafic” sau „Jurnalism de benzi desenate” . Este o formă de jurnalism care reprezintă știri sau evenimente reale, folosind cadrul de benzi desenate. În acest caz baloanele cu text sînt citate reale, la fel ca și persoanele prezentate în fiecare istorie.  De obicei, caricatura exagerează puțin, de aceea nu poate fi privită drept jurnalism.

Caricatuta nu trebuie să ofenseze? Care este limata în exprimare prin caricatură?

Caricatura nu poate fi cenzurată  în aceiași măsură ca o fotografie în care poti recunoaste o persoană concretă. Ea este doar o aluzie. Dar totuși trebuie să respectăm o limită. Știm cu toții ce s-a întâmplat în Franța și mai devreme în Danemarca, unde autorii au publicat caricaturi ofensive pentru musulmani. Cred că trebuie să ținem cont de bunul simț, etică și valori culturale pentru a evita asemenea conflicte.

După părerea ta, ce ar trebui să se schimbe în mentalitatea sau năravurile moldovenilor?

Tendința de a procura bijuterii, gadget-uri scumpe, automobile și alte articole, de obicei fără gust, care ar trebui să sublinieze bogăția proprietarului. Dorința de a ieși în evidență, pentru a face o impresie de om important, care însă nu corespunde realității. Modul de viață care este peste posibilitățile reale ale omului. Alcoolul ca unica sursă de distracție. Toate aceste lucruri se pot schimba doar printr-o educație corectă.

Putem aștepta în curând  vreo expoziție de caricaturi, marca Alex Buretz?

Chiar este o idee bună la care nu m-am gindit până acum. Pentru o expoziție mai am nevoie să produc mult material calitativ. Pînă atunci galeria mea este facebook-ul.

A CARICATURIZAT INTERVIUL, IRINA GALBURA