”Astăzi în Frutillar. Am vorbit cu Primăria și ne-a dat permisul să lucrăm unde vrem, pe afară, timp de o zi. Nu am avut multi clienți, dar totusi am reusit să facem 25$  și după ce am tuns familia unui director de restaurant, ne-a servit un lunch nemaipomenit și ne-a lăsat sa dormim la el acasa, unde iarăsi ne aștepta o cină frumoasă. Iaca-așa a trecut ziua de azi. Mâine mergem spre Puerto Varas.” El îți împărtășește zilnic impresiile pe pagina sa de FB. Astfel dându-le șansa părinților și prietenilor să fie la curent cu tot ce i se întâmplă în această primă mare aventură a vieții.

 Faceți cunoștință cu Dumitru, fiul binecunoscutului stilist Victor Micușa. Surcica aterizată aproape de trunchi. Este și el stilist. Ar fi putut fără grijă, lucrând într-un salon de-al tatălui său,  să-și  asigure un venit stabil, haine de brand,  un abonament la sală, apoi o mașină în leasing, mai târziu o ipotecă. Lucruri la care visează mai toată lumea.

Dar  parcă a simțit chemarea foarfecii și a apucat drumul hoinărelii. A plecat în SUA în vara lui 2014 prin Work and Travel unde a muncit într-un salon de frumusețe. A acumulat experiență, iar când să revină acasă, Dumitru decide să-și prelungească vacanța. Își pune rucsacul în spate și pornește la drum, fără să știe ce peripeții îl așteaptă.

micusa6

Dumitru, ce te-a făcut să-ți schimbi planurile de revenire acasă?

Practic toata vara m-am gândit la ce mă așteaptă dacă revin acasă sau dacă plec prin lume. Și am inteles că voi reveni acasă neapărat, dar mai târziu, cu multă experiență și cunoștințe noi. Cu 5 zile înainte de revenirea în Moldova, mi-am luat un bilet spre Peru. Dar destinația mea finală era Santiago. Știam din start ca Chile e mai dezvoltat și mai sigur.

Chile. De ce?

Despre Chile e mult de povestit. O țară cu o cultură frumoasă, oamenii nu duc lipsă de nimic și au o calitate bună a vieții. Sunt foarte amabili, comunicabili, se implică și te ajută în tot ce pot. Au și ei probleme politice, ca peste tot. Spre exemplu, au permanent greve ale studenților, supărați pe costul ridicat al studiilor.  Este cam scumpușoară țara, așa că pregătește-ți buzunarul bine dacă vii pe aici.  Cea mai frumoasă parte este natura: au ocean, lacuri, rîuri, munți si vulcani, unul mai frumos ca altul, cel mai mare desert, iar la sud sunt ghețarii. Drumurile sunt extrem de bune.Merită neapărat să vizitați Chile.

Machu Picchu, Peru

MACHU PICHU, PERU

Părinții tăi cum au reacționat?

Cred ca au început sa aibă mai multă incredere în mine de când au văzut că m-am descurcat bine în SUA și că am reușit să-mi adun singur banii  de călătorie, fără să apelez la ei.

Ai pornit într-o călătorie ” Cu foarfeca prin lume”. Ce urmărești ?

Să adun experiență, să tund oamenii unde vor ei, nu neapărat într-un salon, și din asta să-mi pot împlini visele. Am început să îmi folosesc la maxim forfecuța ca să am din ce trăi și călători. Până acum am cinat gratis de vreo 2 ori, ne-au lasat să folosim dușul într-o casă și am răsplătit cu o tunsoare gratuită șoferul de camion care ne-a luat cu autostopul . Pe lângă asta, tund lumea în stradă, în piețe, adun bani de mâncare, de drum și de ceva distracții locale. Până a pleca nu am avut probleme cu banii. Peste tot am lucrat în saloane bune cu salarii bune. Am și reusit, în 3 luni lucrate în Santiago,  să adun bani și să îmi  achit visul meu mare – călătoria la carnavalul de la Rio, din februarie.

micusa

Cum a fost prima dată când ai tuns pe cineva în plină stradă?

Am avut multe emotii. Nu știam de ce să mă apuc și cum să fac corect. Până acum lucrasem doar în saloane, la călduț, unde ai totul la îndemână și e confortabil. Până la urmă a ieșit foarte firesc, am pregatit scaunul și “locul de muncă” și după ce l-am tuns pe primul client, lumea a început să stea la coadă și să se așeze singură la tuns. Când vine timpul să mă plătească eu le zic să dea mai puțin decât în salonul în care merg de obicei, asă că unul lasă mai mult, altul mai puțin.

Pe logo-ul tău scrie Peluquero del Mundo – Frizerul lumii. Cum te numește lumea în stradă?

Cred că mai multe nume ca în Chile, nu am avut nicăieri: Dumitrus, Demetri, Duma, Dumi, Dimitrius, Micucha si multe altele. Când mă întreaba de unde vin, of…aici e mai greu. Trebuie fiecăruia să îi povestesc unde e Moldova și ce avem pe acolo. Unul din 10 oameni poate a auzit vreodata de Moldova. Probabil că nu se informează lumea.

micusa4

micusa3

1546376_10202842922668016_2697112617620043976_n

10306266_10202842924388059_73538661610001621_n
În aventura ta ești singur?

Primul prieten chilian  mi l-am făcut în SUA. Povestea atât de frumos despre țara lui, încât a reușit să aprindă și în mine dorința de a o vedea. Dupa asta, ajungând aici, am avut norocul să cunosc persoane deosebite, care m-au ajutat mult. Cel cu care călătoresc este un bun prieten din Santiago, Alvaro, un graphic designer, căre, când i-am povestit despre ideea mea de a călători și tunde oameni pe unde le trăsnește, s-a inspirat să meargă cu mine.

micusa1

Mai mult, Alvaro mă ajută cu partea de design a proiectului si chiar îi mulțumesc pentru asta. Destinația noastră finală e Puerto Varas, un orășel turistic din sud, unde ajungem în curând și rămânem acolo până pe 8 februarie, de unde voi pleca în Brazilia.

micusa7

micusa8

Și cu planurile cum stai?

Sunt multe de care aș vrea să mă apuc, dar în viitorul apropiat mă văd călătorind și acumulând experiență, totodată ducând faima bună Moldovei și făcând o promovare bună profesiei mele.

Dumitru nu are un blog de călătorie, dar fiind un internaut activ, pe pagina sa de FB postează tot timpul poze și cele mai proaspete impresii de călătorie.

Atât de mulți moldoveni sunt plecați acum prin lume, încât e păcat să spunem că Moldova este doar o țară mică din Estul Europei. Moldova este o planetă. Iar acest capitol de pe blogul K Lumea este dedicat celor care au grijă să fie buni ambasadori ai planetei noastre în lumea întreagă.

NATA ALBOT