Al doilea an consecutiv, în cadrul evenimentului “IA MANIA”, are loc concursul tinerilor designeri “MÂNDRIA”. Din cei  25 de particiapanți care și-au depus dosarele, au fost aleși doar 17, cei mai buni designeri. Sarcina a fost aceeași: să creeze  o colecție pret-aporter, inspirată din tradiții. Participanții au început lucrul în luna martie, au petrecut ore în șir în muzee, citind cărți, studiind simbolurile de pe casele și covoarele tradiționale. Concurenții au petrecut nopți la rând în atelierele de creație, cei care îl au, iar cei care nu-l  au, au scos bani din buzunar ca să închireze o clasă de la facultate ca să își poată scoate în capăt colecția.

Efortul a fost mare, dar a meritat, ne mărturisesc designerii. De aceeași părere sunt și mebrii juriului: Maria Cristia-meșter popular, Alina Zară (România)- creatoarea”Mândră Chic” , Valentina Vidrașcu – designer, Nata Albot – fondatoarea concursului, Director Klumea și președintele juriului Monica Babuc, Ministru al Culturii. Criteriiile după care au fost jurizați concurenții au fost: autentic, estetic, și originalitate. Nota pentru fiecare criteriu trebuia să fie între 1 și 5 puncte.

Trofeul “MÂNDRIA”  a fost creat din lemn, de către meșterul popular Victor Pelin. Premiile din acest an pentru câștigătorii concursului au fost atât financiare, cât și gadgeturi oferite de SUPER.MD – cel mai tare site de gadgeturi din Moldova.

Locul I: TABLETĂ + SMARTPHONE 2 în 1 + 7.000 de lei

Locul II: TABLETĂ cu funcții de SMARTPHONE + 5.000 de lei

Locul III: TABLETĂ cu funcții de SMARTPHONE + 3.000 de lei

Bătălia a fost dură, colecțiile s-au întrecut prin originalitate, frumusețe și efort depus la crearea lor. Bătălia pentru locul I a fost foarte strânsă, cu o diferență de 2 puncte între Mihaela Stoica, care a luat maxim de puncte de la toți mebrii juriului și Mariana Cojuhari, care în final s-a învrednicit de LOCUL II. Așadar a decis ca locul I să meargă la Mihaela Stoica și colecția sa ”Acasă”, locul II i-a revenit Marianei Cojuhari pentru colecția “ULTIMA TRANSHUMANȚĂ”. LOCUL III a revenit unei lui Sergiu Meresciuccare a creat o colecție inspirată din lucru țăranilor pe deal “CHEMAREA CODRILOR”.

LOCUL I,  MIHAELA STOICA, COLECȚIA ” ACASĂ”

LOCUL II- MARIANA COJUHARI, COLECȚIA “ULTIMA TRANSHUMANȚĂ”

LOCUL III, SERGIU MERESCIUC, COLECȚIA “CHEMAREA CODRILOR”

Trofee au fost doar trei, dar colecțiile care au meritat să fie premiate au  fost mai multe. De aceea, juriul a decis să ofere și câteva premii de încurajare. Valentina Vidrașcu le-a invitat pe creatoarele Victoria Popa și Victoria Heghea să creeze împreună o colecție . Asta după ce creațiile lor, adunate sub numele de “ORNATICA” au făcut publicul să muțească de uimire.

DESIGNERII: VICTORIA POPA ȘI VICTORIA HEGHEA, INVITAT SPECIAL SANDA FILAT, COLECȚIA “ORNATICA”

Alina Zară a fost impresionată de unica colecție pentru copii creată de designerul Natalia Știrbul și a invitat-o în România pentru  a lucra împreună la o colecție.

NATALIA ȘTIRBUL ȘI COLECȚIA SA PENTRU COPII

Un premiu de încurajare a primit si designerul Constanța Balaban, pentru colecția sa “Miorița”.

DESIGNERUL CONSTANȚA BALABAN ȘI COLECȚIA “MIORIȚA”. INVITAT SPECIAL- VIORICA NAGACEVSCHI

Designerii Maria Michitici și Elena Damian, au  uimit prin ținutele create prin tehnica felting și au plecat acasă la fel cu un premiul de încurajare.

DESIGNERII MARIA MICHITICI ȘI ELENA DAMIAN. COLECȚIA “LEGENDA MĂRULUI”

COLECȚIA “LEGENDA MĂRULUI”

COLECȚIA “ACASĂ”

MIHAELA STOICA ȘI VALERIA STOICA.

CRISTINA CULISH ȘI COLECȚIA “DOR DE ȚARĂ”

DESIGNERUL ALINA BRADU ȘI SRGHEI ABALIN. COLECȚIA “ETNO FOR MEN”

DESIGNERUL MARINA DONȚU ȘI COLECȚIA “JOCUL MACILOR”

DESIGNERUL TATIANA PRISTESCU ȘI COLECȚIA “POMUL VIEȚII”

INTERPRETA DOINIȚA GHERMAN. COLECȚIA “O PARTE DIN TINE”

COLECȚIA CĂȘTIGĂTOARE LOCULUI III  “CHEMAREA CODRILOR”

DESIGNERUL IRINA MADAN ȘI COLECȚIA “LA CINGĂTOARE”

COLECȚIA CĂȘTIGĂTOARE A LOCULUI II, “ULTIMA TRANSHUMANȚĂ”

OLGA STEPANENCO ȘI  COLECȚIA “FOAIE VERDE”

COLECȚIA “ETNOPHORIA”

DESIGNERUL TATIANA SUHAN ȘI COLECȚIA “OCHIUL”

DESIGNERUL EVGHENI HUDOROJKOV ȘI COLECȚIA “COSÂNZEANA”. INVITAT SPECIAL NATALIA MORARI