Renata Bodorin, mama păpușilor Lileta, ne-a destăinuit recent istoria noii colecții Ciuleandra. Noi nu vă vom spune cât de frumoase și deosebite sunt ele. Vă vom lăsa să le savurați din poze. Dar nu săriți peste interviu. Vă asigurăm, că după citirea lui veți îndrăgi și mai mult păpușile Lileta. Pentru că omul din spatele lor, se ocupă exact cu ce trebuie  și ceea ce face îi iese de minune.

RENATA BODORIN, FINDATOAREA LILETA, ALĂTURI DE MAMA SA, LILIA  COSTIȘANU, ADMIRÂNDU-ȘI CREAȚIILE

Care este povestea din spatele acestei noi colecții?

Schițele existau de mai demult, întâi în gânduri apoi au apărut și pe foaie. Am creat o pereche de țărani care au plecat  la Iași. Nu i-am încărcat cu multe motive, au fost brodați cu mai mult alb. Ne-au trezit o dorință enormă de a perfecționa și de a crea o serie întreagă. Iar mămica mea, Lilia Costișanu, împreuna cu sora sa au fost zânele care au făcut magia să se întâmple.

A urmat o adevărată provocare. Am fost contactați de o doamnă care locuiește de peste 10 ani în Suedia, o moldoveancă în adâncul sufletului, cu mult dor de casă și de tot frumosul moldovenesc. A dorit o Ileana Cosânzeana și un Făt Frumos, care, în principiu, să reflecte trăsături esențiale ale identității noastre, prin prisma poveștilor, portului etc. A urmat o perioadă lungă de lucru. Era un model și tipar totalmente nou.  Acest proiect a fost foarte puternic, din punct de vedere emoțional, pentru noi. Nu știu dacă e posibil de imaginat cît de multe emoții poți avea când coși degețele și opincuțe. Pentru Ileana și Făt Frumos.

Noi avem parte de oameni absoluți deosebiți care ne urmăresc și ne contactează și pentru care creăm. E minunat când simți încrederea din partea lor atunci când creezi.

Dintr-o întâmplare minunată am primit din partea unei companii o comandă  pentru 11 păpuși în port național, pentru ar fi dăruite la 11 doamne deosebite, din diferite țări.

Păpușile au fost create într-un timp record și pe lângă portul național, trebuiau să semene cu viitoarele lor stăpâne.

O colecție creată prin multă muncă, hlizeală, lacrimi, degete sparte de ace, nopți nedormite, regrete, dor, fericire…o avalanșă de toate laolaltă. Pentru că e mult mai mult decât o păpușă. Nu are nici o legătură cu moda sau trendul pentru ie. E ceva ce este ori nu-i. Suntem mândri de ceea ce am obținut și nu ne oprim aici. Această colecție va fi continuată și completată în continuare.

 Din ce surse v-ați inspirat?

Inspirația vine de acasă și se trage din copilărie. Vine de la Grigorescu, de la Maria Tănase, de la Lică și Gleb Sainciuc, Eudochia Zavtur. Vine din dragoste de Bucovină, din a simți și respira românește. Și din multă literatură de specialitate.

Piața este împânzită de kitchuri în materie de păpuși naționale. Ce ați făcut voi ca să păstați costumul autentic și astfel să educați în viitorii voștri cumpărători acest gust estetic?

Kitchuri sunt și vor fi, pentru că își au suficienți admiratori. Nu le comentăm. Nu urmărim scopul de a educa pe cineva, mai cu seamă cumpărătorii noștri. Ei sunt cei care au un gust estetic tare bunicel și tocmai din acest motiv aleg Lileta.

Costumul purtat de păpușile noastre este o încercare, o interpretare, nu este nici național, nici tradițional. Este așa cum l-am văzut, așa cum a vrut să fie acum.

Broderia de pe costume este lucrata manual? Dacă da, de către cine?

Fiecare detaliu are o altă tehnică, tehnici speciale, combinate între broderie de mână și de mașină. Brodate și cusute de noi, Lileta. Catrințele sunt din prosoape țesute manual, adunate din diferite locuri: de la măicuțe din Suceava, artizani din Bucovina, muzee, până la anticariate. Toate straiele sunt din stofe naturale 100%, bumbac, in, in topit, lână etc.

 Păpușile voastre au un nume?

În această colecție fetele vor primi numele celor 11 stăpâne. Ne-am gîndit să numim colecția de mândre lelițe „Ciuleandra”.

Lansările le facem pe PAGINA DE FACEBOOK, dar sperăm în viitor să reușim să organizăm și lansări cu oamenii dragi în jur, ca să le poată admira bâjbâindu-le. În realitate, ele sunt și mai mândre. Cu greu ne-am despărțit de ele.

 Cât durează munca la o păpușă cu un costum atât de sofiscticat?

O păpușă de acest fel are nevoie de o săptămână. E un proces complex. Crearea lor presupune și alegerea gamei de culori, echilibrul între forme, linii, structuri, detalii gândite până la sclipiciul din ochișori, brodat și el de mână.

Fiecare păpușă se creează diferit, unele sunt cumințele, altele cu mofturi, iar unele te chinuie de la început până la urmă, pentru că mereu ceva nu le place.

Oricât de banal ar suna, dar cu fiecare păpușă pleacă o părticică din noi.

Unde vor putea fi găsite lelițele? Preconizați cumva și o colecție de haiduci, sau doar mândre?

În curând vom crea câteva păpuși pentru EXPOZIȚIA DE BRODERIE a Steluței Moldovanu. Ulterior vom mai crea și flăcăi, pentru că le șade tare bine împreună.

NATA ALBOT