Dragi, prieteni,  K Lumea vă datorează un raport pe cele întâmplate și mai ales pe cele reușite în decembrie, 2014, la Chișinău, la Muzeul Național De Artă. Spre marea noastră bucurie, cea de-a IV-a ediție a Balului Brazilor de Crăciun a avut loc. Timp de 12 zile, Expoziția Brazilor de Crăciun a fost vizitată de peste 4000 de persoane, care au putut admira 66 de brazi unici și au putut vota pentru trei, cei mai frumoși brazi.

În cadrul evenimentului din 23 decembrie, invitații noștri s-au întrecut la generozitate. Suma adunată de pe urma vânzării brazilor este de 64 020 lei.

La aceștia s-au mai adăugat câteva donații benevole de la Cristina Frolov (Vinurile MIMI) și Nicolae Leontiev, un proaspăt admirator al brazilor.

DSC_2009

VEACESLAV MÂRZA (INCASSO MOLDOVA) ȘI ALA MÂRZA

Anul acesta, cu titlu de experiment, pentru prima dată studenții au primit jumătate din suma colectată pentru brazii lor. În final, Academia de Muzică, Teatru și arte Plastice a reușit să adune 19270 lei, iar Universitatea Tehnică – 17465 lei. În plus, căștigătorii ediției au primit premii în valoare totală de 25 mii lei.

Muzeul Național de Artă a beneficiat de o modestă donație de aproape 3000 lei și de vânzări de bilete de sub 30 mii lei, iar artistul în etate Ion Chitoroagă a primit din partea K Lumea o donație de 2500 lei.

Să nu uităm și de cele două instalații: Bradul-felinar,  suspendat în fața Muzeului Național de Artă al Moldovei, precum și banca gingantică ”Pomul Vieții”, instalată în fața Teatrului de Operă și Balet.

Juriul din acest an a fost format din: Monica Babuc (Ministrul Culturii), Tudor Zbârnea (Directorul Muzeului Național de Artă  al Moldovei), Alexandra Sidorenco ( reprezentant al sponsorului nostru general Unibank), Nata Albot (Organizator K Lumea),  Inga Ciumac (Casa Imago),  și Daniela Tcaciuc (Unimedia).

MONICA BABUC, MINISTRU AL CULTURII

MONICA BABUC, MINISTRU AL CULTURII

Bradul ”Metarfoza”, realizat de studentul Alexandru Terentii (UTM), câștigător al ediției de anul trecut, și în acest an s-a învrednicit de Locul 1. De data această premiul pentru Locul I a fost împărțit cu Oxana Turtureanu, studentă la AMTAP, autoarea bradului Clipe, fiori, fericire”.

Locul I

Ana Sadovnicova de la UTM și bradul său ”Un an la înălțime”, cu oița cățărată pe coroana bradului,  a ocupat  locul 2 și a fost licitat de Familia Alei Donțu și  alui Sergiu Cumatrenco contra sumei de 2500 lei. Bradul a fost ales de fiica celor doi, Sofia.

Locul II

DSC_2158

SERGIU CUMATRENCO & ALLA DONȚU & SOFIA

Ecaterina Căpățână  de la AMTAP a creat un brad liric și foarte simbolic pe nume ”Așteptare ”. Această creație a împărțit locul 3 cu un al concurent și a fost licitată de Familia Tatianei și a lui Eduard Grama contra sumei de 750 lei.

Locul III

Un alt brad, care a ocupat locul 3, a fost creat de Adriana Lupan de la AMTAP și se întitulează ” Licăr de Nea”. Pentru acesta a fost ridicată suma de 1700 lei, oferită de Oxana Lungu, de la Lia Fia.

DSC_2149

OXANA LUNGU, LIA FIA & ADRIANA LUPAN (AMTAP)

Pe lângă cele 3 locuri de frunte, au fost premiați autorii a 5 brazi, considerați de juriu drept Viziuni Inovatoare.

„Renașterea”  lui Alexei Iavtushenko„Bradul Păcii”  al studentului Vlad Morari  și „Somn în noapte de iarnă” al Inei Rusu, toți studenți de la AMTAP.

Viziuni Inovatoare

De la UTM au primit premii pentru ”Viziuni Inovatoare” Cristina Ciorbă  cu ”Ia Moldovenească” și Eliza Bezman cu Wire Tree”.

Viziuni Inovatoare1

Viziuni Inovatoare2

Bradul care a fost cel mai votat de vizitatorii Muzeului pe pracursul expoziției se numește „Cyberius Lucentis” și este creația Mariei Butnari de la AMTAP .

Ales de Public

Eroii licitației din acest an au fost Fundația Bach, în persoana Sandei Filat, care a oferit cea mai mare sumă pentru un brad. 6700 lei pentru ”Metamorfoza” lui Alexandru Terentii.

Balul Brazilor-37

SANDA FILAT LICITEAZĂ PENTRU FUNDAȚIA BACH

Tudor Darie de la Unimedia a fost de-acord să se despartă de suma de 5300 lei pentru o ”Feerie”,  oferită în dar soției sale Nadia Darie.

Balul Brazilor-62

TUDOR ȘI NADIA DARIE

Cei care au lăsat însă cea mai mare sumă la licitație, peste 16 mei, lei sunt Arcadie Cotruță și Irina Zarețcaia, un cuplu de prieteni fideli ai Brazilor de Crăciun, care și-au îmbogățit colecția de brazi licitați din anul trecut cu încă 8 creații. Visul acestora este să înființeze o galerie de artă modernă în Chișinău, unde speră să expună și brazii studenților noștri.

DSC_1758

ARCADIE COTRUȚĂ & IRINA ZAREȚCAIA & LAYLA

Anul acesta, din banii adunați, Academia de Teatru Muzică și Arte Plastice se va alege cu o roată olărească și probabil cu un proiector nou, iar cei de la UTM au șansa să mai achiziționeze 2 tablete grafice WACOM.

În încheirea celor de mai sus, K Lumea vine cu un gigantic MULȚUMESC către toți cei care au făcut posibilă această ediție a Brazilor de Crăciun: cei 118 contribuitori de pe platforma indiegogo – susținerea primită de la voi a fost decisivă pentru soarta balului din acest an.

Agenția Elevețiană pentru Cooperare și Dezvoltare, Ministerul Culturii, Unibank, Incasso, Student Travel, Lukoil și Invest Leasing. Partenerilor noștri fideli Casa Imago, YouBesc și  AQA Logistic & Consulting le mulțumim din nou pentru prietenie. Mulțumim pentru implicare Centrul de Guvernare Electronică, Restaurantul Trattoria della Nona, Salonul de decor Nera. Iar pentru mediatizare, făcută cu drag și pasiune: Unimedia și PentruEa, Diez.md, Unica.md, Locals.md. Pentru transmisiunea în direct a Balului  Brazilor de Crăciun le mulțumim pentru receptivitate celor de la Privesc.eu.

Vă dorim un 2015 în care să nu vă mai săturați de evenimente K Lumea, iar viața culturală a țării să vă ducă cu gîndul la Europa.

Cu drag și multă recunoștință, echipa K Lumea.

AICI PUTEȚI VEDEA TOATĂ GALERIA DE POZE DE LA EVENIMENT