Astăzi ne convingem încă o dată despre cât de puțin ne cunoaștem talentele născute în Moldova. Și ne bucurăm că  ai noștri sunt apreciați și valorificați de străini.  

Aliona Bereghici, eroina noastră, vine din satul Zagarancea, lunca Prutului, dar la 16 ani a ajuns în capitală și aici a rămas. Pe școala de la Creangă, a făcut studii post univesitare în Informatică. Darul său are mai multe rădăcini. Prima venind din locul în care a copilărit, cu dealuri frumoase și păduri de poveste, apoi din pasiunile sale lumești precum poveștile, gătitul, tradițiile, designul de interioare și multe altele.

Mai devreme sau mai târziu, toate acestia ajung să-i servească drept sursă de inspirație.  Gastronomia îi trezește nu doar pofta de a găti, ci și de a picta mâncarea. Ilustrațiile realizate de Aliona îți lasă gura apă.

Are 16 ani de când a absolvit Institutul ”Ion Creangă” din Chișinău. Din aceștia, timp de 9 ani a lucrat ca ilustratoare pentru diverse agenții de design și publicitate. Însă în  2009 a simțit că nu mai vrea să lucreze pentru nimeni. Nevoia de libertatea a făcut-o să aleagă calea unui artist freelancer.

Aliona Bereghici picteză, mai exact ilustrează, adică transpune prin pictură, ceea ce alții spun prin cuvinte sau muzică.

ALIONA BEREGHICI, PICTORIȚĂ

 Și pentru că asta îi reuște atât de bine, artista savurează acum bucuria apariției unei noi cărți, la care a lucrat  în ultima vreme.”The Sky Painter” este un proiect al Amazon Publishing. Zice că a fost contactată de art directorul lor încă  în 2013, în urmă lucrărilor realizate de basarabeanca noastră  și afișate pe http://www.childrensillustrators.com/ - o comunitate virtuală a ilustratorilor din întreaga lume.

Faptul că anume ea a fost aleasă este o fericită întâmplare. ”Pentru că pe acest site, spune Aliona,  sunt mii si mii de ilustratori. Ei au căutat un stil anume, care deloc întâmplător este și stilul meu.”

Despre ce este cartea pe care ai ilustrat-o?

America este pasionata de natură, iar pasiunea pentru păsări este nemărginită. Amazon Publishing colabora la acel moment cu Margarita Engle, o scriitoare de origini latino-americane, care a scris o carte de poezii dedicată lui Louis Agassiz Fuertes, un pictor ornitolog american.

MARGARITA ENGLE, SCRIITOARE

Fuertes este o legendă vie în SUA, pentru că el a fost primul care a pictat păsările vii și nu de pe exemplare împăiate. Fuertes a călătorit mult ca să studieze exemplare rare, a contribuit enorm la îmbogățirea Muzeului American de Istorie a Naturii din NY. Și asta la începutul sec XX, când nu exista aparat foto, care să poată prinde mișcarea păsării în zbor.

LOUIS AGASSIZ FUERTES

Louis Agassiz Fuertes este foarte popular în SUA, datorită cărui fapt Amazon a decis să tipărească o carte, dedicata lui, dar și copiilor.Pentru Aliona e o bucurie să ilustreze poezii, pentru că textul o lasă să inventeze imagini.

I whistle.

Birds answer.

I follow.

Blue shadows.

White snow.

Clear ice.

The beauty

of flight

like a dance

in the clouds,

a graceful ballet

of wild swans.

”Aici a fost mai delicat -  era vorba de biografia marelui Fuertes, dar, în același timp, e o carte pentru copii. Adică trebuia să intru în pielea unui copil, să îmi pot imagina  ce ar putea să-i fie interesant unui copil să știe despre un nene care călătorea și picta păsări.”

Ilustratoarei Aliona Bereghici i-a fost ușor să lucreze cu echipa de la Amazon, care e una plină de profesioniști: au contribuit mult la procesul de creație, fără să se implice în partea artistică. Iar poeziile Margaritei Engle i-au fost de mare ajutor, pentru că i-au  picat tronc la inimă din prima.

Coincidență sau nu, Aliona este pasionată de zburătoare. Pe la jumătate de proiect știa atătea detalii despre păsări că se simțea aproape ornitolog. Ba mai mult, s-a apucat să studieze păsările din Moldova.

Ceea ce o miră cu adevarat în Moldova este că puțini ridică ochii la cer pentru a vedea păsări. Or există un farmec special în lumea aripilor!

”De obicei, dacă citesc poezia și știu instantaneu cum va arăta imaginea, mă apuc de proiect”, povestește ilustratoarea. 

Cum e să fii aleasă din mii?

”A fost o colaborare mai mult decăt frumoasa, ceea ce m-a făcut să mă simt mai libera în acest proiect”, mărturisește arista.

Acum numele Alionei este pe toate site-le care anunță apariția acestei cărți. E suficient să dați la căutare “The Sky Painter” ca să vă convingeți. 

Aliona nu este doar ilustratoare de cărți. Îi place mult pictura grafică de chevalet. Spune că anume aceste lucrări le vinde cel mai ușor. Are până acum 5 cărți publicate. Din ele doar una în Moldova, ”Abecedar pentru cei mici”, realizată în colaborare cu Georgeta Voinovan.

Mai speră să poate publica în curând alte două carti pe care le-a ilustrat: “Fata Babei și Fata Moșneagului” și “Ursul păcălit de Vulpe”.

Pentru a urmări activitatea artistei, intrați pe blogul său:http://alionabereghici.blogspot.ca/

 A RĂMAS FĂRĂ CUVINTE, NATA ALBOT

PRELUAREA INTEGRALĂ A ACESTUI ARTICOL ESTE RESTRICȚIONATĂ DE AUTORII ACESTUI BLOG. REPUBLICAREA ESTE POSIBILĂ DOAR PRIN PUBLICAREA A MAXIM 200 DE SEMNE ȘI UTILIZAREA LINKULUI DIRECT CĂTRE ARTICOLUL DE PE BLOGUL KLUMEA.EU