Pe Ana Popenco o cunosc cei are urmăresc scriitura sa unică, dar și cei cărora le plac șosetele cu dantele și rochițele vintage sau cei care admiră fotografiile deosebite, realizate de ea. Ana este o multitalentată. Prea modestă pentru câte talente are.

Ana scrie de mulți ani. Scrie preponderent în rusă. Așa își găsește metaforele mai ușor. Scrie despre femei și despre iubire, despre tot felul de taine, trăiri, remușcări și suferințe. Probabil o bună parte din cele desscrise de Ana este trăită chiar în sufletul său.

Ana are un simț estetic de invidiat. Își poartă foarte fin garderoba. Atât de fin încât de fiecare dată te întrebi cum i-a venit în cap să combine atât de frumos hainele. Are o relație specială cu lucrurile vechi, pe care nu lasă să se așeze praful. Rochiile o emoționează în mod deosebit.


Și dacă până acum Ana a scris mai mult pentru diverse reviste, realizând proiecte extraordinare, prin care am descoperit oamenii din Moldova, descusuți prin interviuri sale unice, acum scriitoarea s-a copt pentru o creație cu totul altfel. De ceva timp stă la Washington, cu soțul Mihai Mâțu, care activează acolo în cadrul Ambasadei Moldovei și fiul Matei, căruia îi dedică tot timpul din lume .

Acolo, la Washington, a pornit să scrie cele 14 istorii despre rochiile sale. ”Тексты написаны в Вашингтоне при великолепном дневном свете, который обрушила на меня судьба, за что я ей очень благодарна. Даже на другом континенте русские буквы не покинули меня. 

”Nataliei și Olgăi, la fel, le place să cotrobăiască amintiri prin piețile de vechituri. Acolo le găseam. Probabil, cel mai curios este faptul că femeile care vindeau aceste rochii, ne povesteau concomitent și istoriilor lor. Unele detalii am dorit să le păstrez în texte. Rochia care am îmbrăcat-o la evenimentul de lansare, am cumpărat-o dintr-un magazin de vechituri din orașelul Frederick (SUA)”, povestește Ana.

Истории забытых платьев este o colecție de povestiri despre rochii, însoțite de fotografii extraordinare, realizate în colabore cu două fotografe, Natalia Mitereva și Olga Zibalo, parte a echipei Fotoroom.

”Rochia mamei mele. Eu am îmbrăcat-o invers…pentru ședința foto din acest proiect. În această istorie am așezat gânduri importante pentru mine, de altfel. Aceasta e unica istorie în care personajul gândește la fel ca și mine. Restul femeilor le-am inventat altă viață și stări”, confesează Ana.

Lansarea cărții a avut loc pe 30 iulie, la salonul Moldeco.Stela Moldovanu, proprietara Moldeco, spune că ”Istoriile Anei i-au dat aripi, dincolo de tot ce se întâmplă în jur”.

ANA POPENCO ȘI STELA MOLDOVANU

”Aproape de un an suntem implicate în acest proiect. Eu, Natalia Mitereva și Olga Zibalo am dorit să reamintim femeilor despre rafinamentul care îl pot purta cu drag. Câte femei deja ne-au scris despre rochiile pe care le ascund în garderobele lor, încât a doua ediția și-a conturat de la sine deja conceptul”, povestește autoarea.

Se pare însă că autoarea poveștilor despre tainele îmbrăcate în rochii nu a vrut să se mulțumească doar cu litere și imagini prin care și-a imortalizat opera. Ana a înregistrat poveștile în varinată audio și a apelat și la vocea Alei Donțu, cu ajutorul căreia a dat și sunet secretelor sale. Fără să vă trădăm prea multe detalii, vă încurajăm să intrați în posesia acestui album de fotografii și secrete îmbrăcate în rochii.

Și nu uitați că cele mai frumoase femei sunt cele care poartă rochii și fuste.

Probabil, e mult mai ușor să aduci rafinament fiind îmbrăcată într-o rochie. Te simți altfel, surprinzi altfel, vorbești altfel…

Dacă doriți să cumpprați această creație inedită, o puteți găsi la Salonul molDeco din Centru și Râșcani.

CENTRU

Chişinău, str. Bănulescu-Bodoni, 57 | tel. 022 233 189, GSM 069449644
Program: luni-vineri 9.00-19.00, sâmbătă 9.00-16.00

RÎȘCANI

Chişinău, bd. Moscova, 14/1 | tel. 022 311 281, GSM 060311281
Program: luni-vineri 9.00-19.00, sâmbătă 9.00-16.00

ȘI-A AMINTIT CÂTE ROCHII NEPURTATE ARE ÎN GARDEROBĂ, NATA ALBOT