Pe 20 noiembrie, la Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția celor mai diverși, frumoși și originali brazi ai anului 2015, din cadrul proiectului-concurs „Balul Brazilor de Crăciun”. Cea de-a cincea ediție a evenimentului a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă la care au participat: echipa Klumea, în calitate de organizatori ai evenimentului, susținătorii proiectului și tinerii participanți care și-au expus brazii.

CONFERINȚA DE PRESĂ LA MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE

În acest an, organizatorii au decis ca evenimentul să înceapă calendaristic mai devreme, astfel încât expoziția să poată avea câți mai mulți vizitatori, iar posesorii brazilor licitați să se poată bucura de ei cât mai mult timp. Dacă până acum în concurs puteau participa doar studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și cei de la Universitatea Tehnică din Moldova, anul acesta organizatorii au decis că în cadrul competiției să participe atât studenții instituțiilor de învățământ cu profil artistic, cât și artiștii profesioniști, fără limită de vârstă.

„An de an, suntem mai critici cu lucrările care intră în concurs, iar asta îi face pe participanți să fie mai inventivi și mai creativi. Astăzi, brazii noștri sunt mai înalți, mai frumoși și mai luminoși”, a declarat Viorica Nagacevschi, co-fondatoare a Asociației Klumea.

La această ediție s-au înscris circa 90 de participanți, iar în urma unei selecții doar 57 de brazi, confecționați din metale, sticle, hârtie, tablouri sau alte materiale, au ajuns să participe la expoziție. Dintre aceștia, patru au fost expuși de artiștii Elena Frunză, Elena Ursa, Corina Nicoleta și Igor Damaschin. Deasemenea, în expoziție vor fi expuși cinci ”brazi cu poveste” creați de Hospice Angelus, Internatul pentru fete din Hâncești, Centrul pentru copii cu autism „Puzlle Kids”, Organizația „Învingem mucoviscidoza” și „Dobroe Serdzte”. Aceștia vor putea fi cumpărați în licitație, iar banii adunați vor merge spre organizațiile respective.

„Balul Brazilor de Crăciun este un proiect de creativitate socială, noi încurajăm tinerii și artiștii să creeze pentru un scop de binefacere. Scopul nostru în fiecare an s-a schimbat, dacă anul trecut am susținut artiștii în etate și cei tineri, anul acesta am hotărât pe lângă proiectul Arterapia am decis să invităm cinci organizații care vor participa și ele cu câte un brad care va fi licitat la Balul Brazilor”, a menționat Nata Albot, fondatoarea K Lumea.

”BRADUL CU POVESTE” de la DOBROE SERDTZE

CRISTINA TURCAN, ASOCIAȚIA ”DOBROE SERDTZE”

Cristina Țurcan, președintele Asociației „Dobroe Serdtze” care se ocupă cu acte de caritate pentru copii din familii social-vulnerabile și cei lipsiți de grija părintească, participă în acest an cu o lucrare. „Invităm toți doritorii să vină și să ne sprijine. Astfel, vor ajuta să-i facă pe copiii din țara noastră mai fericiți, pentru a primi o plăcere estetică enormă de la expoziție, dar și pentru a intra corect în spirit de Crăciun!”.

”0BRADUL CU POVESTE” DE LA PUZZLE KIDS

Liuba Cojuhari, reprezentata centrului pentru copii cu autism „Puzzle Kids”, susține că, în calitate de participanți la acest proiect, și-au propus să vorbească despre faptul că există copii cu autism în Moldova, săîndemne societatea să afle ce este autismul, să-i primească și să fie mai receptivi la problemele acestora.

”BRADUL CU POVESTE” DE LA ÎNVINGEM MUCIVISCIDOZA ÎN MOLDOVA

”BRADUL CU POVESTE” DE LA HOSPICE ANGELUS

”BRADUL CU POVESTE” DE LA INTERNATUL DE FETE DE LA HÂNCEȘTI

”BRADUL CU POVESTE” DE LA INTERNATUL DE FETE DE LA HÂNCEȘTI

Doritorii de a admira, licita și vota cel mai frumos Brad de Crăciun o pot face în perioada 20 noiembrie-10 decembrie la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (str. 31 August 1989, nr, 121A). Costul biletului: 10 lei pentru adulți, intrarea pentru copiii de până la 7 ani fiind gratuită.

AURELIA CORNEȚCHI, MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE

„Este o onoare pentru Muzeu să găzduiască o expoziție de inspirație, de talent și tinerețe. Cu această ocazie am schimbat programul muzeului, ca în perioada expoziției cât mai mulți doritori să poată admira creațiile. Respectiv, MuzeulNațional de Istorie va activa de luni până vineri, de la ora 10.00 până la ora 19.00, iar duminică de la 10 până la 18”, anunță Aurelia Cornețchi, gazda expoziției.

Ca și în anii precedenți, vizitatorii Expoziției Brazilor de Crăciun vor avea posibilitatea să liciteze și să voteze, în baza biletului de intrare, pentru bradul preferat din expoziție. Bradul care va acumula cele mai multe voturi de la vizitatori va fi desemnat câștigător în categoria „Ales de Public”. De asemenea, vizitatorii Expoziției Brazilor de Crăciun vor putea participa la o licitație silențioasă a lucrărilor expuse. Aceasta constă în scrierea, în lista de licitație atașată la brazii expuși, a sumei pe care vizitatorul este gata să o doneze.

Expoziția va dura până pe 10 decembrie, punctul culminant reprezentând Balul Brazilor de Crăciun, care va avea loc pe 11 decembrie. Aici, în cadrul evenimentului, cele mai frumoase lucrări vor fi licitate și va fi desemnat câștigătorul premiului „Cel mai frumos Brad de Crăciun”. Din sursele financiare adunate în urma licitației, vor fi înmânate patru premii:

Premiul I – 7.000 de lei + cadouri,
Premiul II - 5.000 de lei + cadouri,
Premiul III – 2.000 de lei + cadouri,
Premiul „Ales de Public” – 3.000 de lei + cadouri.

Jumătate din sumele colectate vor fi returnate creatorilor de brazi, iar altă jumătate va merge pentru proiectul Arterapia, inițiat de K Lumea pentru a decora spațiile spitalelor pentru copii din Chișinău.

De menționat că, Institutul Cultural din Polonia ”Adam Mickiewicz” va oferi câștigătorului Balului Brazilor de Crăciun o vizită culturală în Polonia, pentru a vedea cum au evoluat lucrurile într-o societate post-sovietică la capitolul design și creativitate.

O altă noutate a acestei ediții este faptul că orice doritor poate participa la licitația silențioasă și prin intermediul paginii de Facebook Klumea, unde au fost postați toți brazii care participă în expoziție. Pentru a licita este suficient să comentați la fotografia cu bradul care v-a plăcut cu suma pe care sunteți dispuși să o plătiți pentru acest brad. Fiecare lucrare va avea și un preț de început de licitație.

Pentru cei care vor dori să fie prezenți la seara de licitație din 11 decembrie, va fi pus în vânzare un număr limitat de bilete, doar 100 de bucăți, care vor putea fi cumpărate în magazinul Upgrade de pe str. Ismail, nr. 9. Prețul unui bilet este de 300 de lei.

Evenimentul este organizat de Asociația „K Lumea” pentru al V-lea an. Ediția din acest an se întâmplă cu sprijinul sponsorilor: Student Travel, Spumantul Apriori, Ex Factor Grup, OLDCOM și a partenerilor Moldeco, Equilibra, Madein.Md, Upgrade, Creme de la Creme, BERD’S Design Hotel, Invest Leasing, Lukoil, YouBesc, Casa Imago, Vinăria Poiana, Restaurantul Versailles.

Se întâmplă al 5-lea an. Expoziția Brazilor de Crăciun a adunat peste 60 de brazi, creați de studenți de la instituții…

Posted by Klumea on Friday, 20 November 2015