Blogurile culinare sunt adevărate găselnițe atunci când nu mai ştim ce să gătim sau cum să mai combinăm ingredientele din frigider. Ele ne vin ajutor, fiind mai creative decât noi, experimentând zeci de reţete, ba chiar reinventându-le. Echipa K Lumea şi-a propus să descopere mai mult decât niște bloguri culinare! Azi vă prezentăm 6 blogurile culinare create de gurmanzi moldoveni.

1. ANA GULICA, 25 de ani,  economist, Chisinău.  Denumirea blogului: Bucataresele.md

ANA GULICA

Ana se simte în bucătărie ca “peştele în apă”, locul unde i se trezeşte imaginaţia şi începe să creeze. De mică facea capricii şi nu mânca tot ce îi pregătea mama, ba mai mult, la vârsta de 5 ani  s-a încumetat să facă o salată din coji de portocale şi salam, pe care a oferit-o părinţilor cu mare drag.

CREVEŢI CU SALSA

Aşa a început şi aventura Anei în lumea gastronomică, fiind ghidată şi inspirată de mama sa. Decizia de a deveni blogher culinar i-a venit spontan, din dorința de a arhiva undeva toată experienţa sa gastronomică. Astfel Bucătăresele.md este un blog unde puteți găsi rețete din ingrediente simple, pe care le aveți la îndemână.

ROŞII UMPLUTE CU CUSCUS

Prima rețetă publicată pe blog a fost a cea a brioşeleor Pina Colada, care au fost atât de delicioase încât au devenit desertul preferat al Anei dar și al cititorilor săi. Dacă ar fi ca într-o bună zi sa gătească pentru Jamie Oliver, Gordon Ramsay sau Julia Child, Ana i-ar uimi cu zeamă moldovenească de “s-ar linge pe degete”.

TARTĂ CU CIOCOLATĂ ŞI SFECLĂ

2. ELENA MADAN, economistă, Chisinău. Denumirea blogului: Blog Epicurian

ELENA MADAN

Doi epicurieni, Elena si Marcel, alias ELMA, un bucatar şi un fotograf, au decis să împărtăşească lumii viziunea lor despre plăcerile gustative şi vizuale.

BOEUF BOURGUIGNON

Blog Epicurian este inspirat din finețea bucătăriei franceze.  Stabilită pentru o vreme la Paris, Elena a decis să deschidă un blog, numai că la început a vrut să fie unul despre politică, dar a ajuns să fie despre mâncare, o întorsătură care nu poate decât să ne bucure ochii şi papilele gustative.

CARPACCIO

3.CESLAVA BODIU, patisier, Tokyo. Denumirea blogului:Gustosel

CESLAVA BODIU

În momentul  când nu mai putea face faţă întrebărilor din partea prietenilor despre cum se pregăteşte un fel de mâncare, cât timp trebuie să stea peștele la cuptor sau care  este cel mai bun orez pentru sushi, Ceslava a decis să înfiinţeze un blog unde să fie descrise  pas cu pas rețetele și metoda de preparare ale acestora.

Fiind stabilită în Japonia, pe blogul Ceslavei veţi găsi  atât reţete moldoveneşti cât şi japoneze şi vă vor lăsa gura apa de fiecare dată când veţi vedea doar pozele, pentru că  ” mai întâi gustăm cu ochii” susţine autoarea blogului.

4.SORINA NIDELCU, Franța. Denumirea blogului: Gusturi si Culori

SORINA NIDELCU

“Gusturi si Culori” este un blog unde pot fi gasite reteţe aproape pentru toate gusturile, sănătoase și , în primul rând, de sezon.  Pasiunea pentru gătit şi fotografiat au fost principalele motive pentru ca acest blog să apară.

SUFLEU DIN MORCOVI

Prima reţetă postată pe blog a fost aleasă cu mare grijă. Sorina a gătit un chec cu iaurt, pe care acum fiica sa îl prepară de sine stătător şi este foarte mândră de acest lucru. Autoarea blogului crede că cel mai important instrument,  atunci când intri în bucătărie, este dragostea şi buna dispoziţie, astfel iţi iese orice mâncare.

PRĂJITURĂ CU CIOCOLATĂ

“Marii bucătari  francezi sunt de părearea că o mâncare prezentată în farfurie trebuie să-ţi povestească o istorie. Această istorie o obţii numai dacă faci cu pasiune mâncarea”, afirmă Sorina.

RULADĂ DIN SPANAC

5. VALERIA ŢURCAN, Chişinău, studentă. Denumirea blogului :Valerie’s Food

VALERIA ŢURCANU

“Mulţi gătesc din necesitate, unii din obligaţie şi foarte puţini din plăcere”. Valeria Ţurcan face parte din a treia categorie de persoane, fiind pasionată de emisiuni, discuţii şi poze cu şi despre mâncare,  încă de mică.

 După ce pagina sa de Instagram s-a umplut cu experimente culinare, iar prietenii o asaltau cu întrebări, în mai, 2015, blogul Valerie’s Food a apărut online. Un blog despre mâncare făcută cu dragoste, poze alese până la cel mai mic detaliu şi un accent puternic pe vesela în care este servită mâncarea. Bucătarii  de la care se inspiră Valeria sunt Jamie Oliver, Nigella Lawson, Laura Vitalie şi Gordon Ramsay.

6. DIANA GORDA, Praga. Denumirea blogului :Kitchen Feelings

Blogul Kitchen Feelings este mai mult decât un loc unde se adună reţete, este de fapt un blog cu emoţii, trăiri şi provocări.Diana şi Leo sunt un cuplu tînăr şi îndrăgostit, care e obsedat de ideea de a încerca lucruri noi în fiecare zi, atît în bucătărie, cît şi în afara ei.

Pentru ei  blogul reprezintă ceva mai mult decît simpla şi banala plasare a reţetelor, e o provocare pentru vizitatori. ”Încercăm să împărtăşim emoţiile şi senzaţiile noastre din bucătărie, legate de istorii şi amintiri captivante sau pur şi simplu de gînduri abstracte.”

Noi i-am provocat pe blogheri să accepte invitaţia la prima competiţie gastronomică a blogherilor ce va avea loc în cadrul celei de a IV-a ediţii e festivalului ” Mai Dulce 2016″. Ce au răspuns? Vedeţi în luna mai.

“A ÎNGHIŢIT ÎN SEC”, IRINA GALBURA