Ce e un borcan cu miere sau dulceaţă? Nimic mai mult decât un recipient cu un produs dulce sau sănătos, ar spune fiecare din noi. Pentru Alin Prunean însă, un borcan cu miere este o operă de artă, pe care a botezat-o “The Art of DAR”. Capodopera sa dulce, ambalată şi “cocolită” ca o adevărată comoară, a impresionat până şi cele mai nobile gusturi din Europa şi aici ne referim la însăşi Familia Regală din Anglia. Aceleaşi delicii de lux cu origini româneşti, vin în satul Holercani la Festivalul IA MANIA, împreună cu povestea de succes incredibilă, a unui sălăjean, care şi-a transformat tradiţia în aur.

    Un borcan “The Art of DAR” costă 365 de euro. Din banii adunați de pe urma vânzarilor, autorul proiectului şi-a propus să împădurească România cu stejari. Vasul încadrat într-o ramă de stejar, este lucrat manual, argintat în partea de jos şi vine în set, cu o linguriţă de argint. Borcanul conţine miere, miere cu hribi din Valea Barcăului sau  dulceţuri din fructele Transilvaniei, în funcţie de preferinţele celui care îl comandă. Modelul borcanului a fost ticluit în 16 ore. Spre succesul de azi, Alin Prunean şi Fundaţia sa “Agapis, au parcurs un drum lung de aproape 20 de ani, mereu cu un singur scop: să promovere produsul românesc peste tot în lume.
THE ART OF DAR

THE ART OF DAR

ALIN PRUNEAN

ALIN PRUNEAN

1. Îmi trag rădăcinile de la granița unui imperiu (Imperiul Roman), din Sălaj, acolo unde începea Dacia liberă și unde oamenii locului luptau pentru a-și apăra pământurile, pe care se întindeau livezi, păduri și pajiști nesfârșite, unde dacii creșteau albine.
2. Cel mai imporant lucru pe care l-am primit în dar de la bunica este ideea de casă și cămin și povețele ei – profeții (care sunt pe cale să se împlinească) pentru o familie frumoasă.
3. Cea mai frumoasă tradiție românească este claca. Întrunește foarte multe dintre principiile și valorile în care cred și pe care le promovez: comunitate, bucurie, într-ajutorare, rugăciune.
4. Cei mai importanți promotori ai folclorului ar fi virtuozii populari, cei care cântă povestea neamului în graiul specific locului de unde vin, ducând mai departe istoria cu tot ce are ea mai frumos și mai autentic. Dar astăzi folclorul e puțin mai complex, pentru că promovarea lui are valențe mai proaspete, mai dinamice, în ton cu vremurile. Și automat îmi vin în cap promotorii atipici, de genul celor care reinterpretează, plini de respect, esența unui neam.
5. Prima lucrare pe care am vândut-o… O să vreau să vă spun aici povestea primului “The Art of DAR” vândut! La lansarea de la Paris, din 2012, primul produs a fost cumpărat de un englez, care a continuat povestea lui de dragoste cu România și a venit pe urmele borcanului minunat cu miere, acasă la el! Mi s-a părut că “The Art of DAR” și-a făcut treaba. A fost un dar, inclusiv pentru locul de unde a plecat şi i-a purtat povestea mai departe.
THE ART OF DAR. ALIN PRUNEAN

THE ART OF DAR. ALIN PRUNEAN

6. Ziua în care am ales să mă dedic tradițiilor a fost… Nu pot spune că mă dedic tradițiilor. Am în preajma mea oameni, care o fac cu adevărat și nu mă pot compara cu ei. Eu sunt, mai degrabă unul dintre cei care îi susțin din tot sufletul pe cei care o fac! Apicultorii mei, de exemplu, ei duc mai departe tradiția creșterii albinelor, moștenită de la daci, iar eu îi susțin, încurajez și am grijă să o facă tradițional, cu grijă față de albinuțe și natură. Îi sprijin, ca să rămână lanțul intact peste vremuri. Verigă cu verigă.
7. Oamenii când văd lucrările mele exclamă de cele mai dese ori: “Wow”! Majoritatea susțin că îi ajutăm să realizeze un lucru pe care îl știm de fapt cu toții, dar pe care îl neglijăm inadmisibil: orice lucru poate fi făcut cu responsabilitate, respect, dedicație și profesionalism! Un borcan cu miere poate să fie mai mult decât un simplu borcan de duzină, umplut cu miere artificială, creat în China. Un borcan cu miere poate să fie și operă de artă. Artă sănătoasă!
THE ART OF DAR. ALIN PRUNEAN

THE ART OF DAR. ALIN PRUNEAN

8. Avem nevoie de tradiții pentru că ne păstrează “treji”.
9. Cea mai eficientă armă împotriva etno – kitschului este educația.
10. Vin în Moldova la IA MANIA pentru că mi-a plăcut ideea de Holercani, de a susține o comunitate din mediul rural. De a le da oamenilor curaj și încredere că se pot întâmpla lucruri frumoase în orice colț de lume. Și cele mai frumoase colțuri de lume sunt, nu de puține ori, în zonele rurale! Mi-ar plăcea ca oamenii care locuiesc acolo să înțeleagă asta, să se bucure de ceea ce au și să aibă încredere în ei și puterea lor de a schimba lucrurile din jurul lor în bine!
Despre drumul său lung şi destinaţia delicioasă cu numele “The Art of DAR”, Alin Prunean ne va povesti la Podul de Flori. Este singurul participant al conferinţei, care vine cu un produs gastronomic, înalt apreciat peste hotare şi cu puternice rădăcini româneşti.
***
ANA MARDARE_________________________________________________________________________________________

ENG: ALIN PRUNEAN AND “THE ART OF DAR” AT THE BRIDGE OF FLOWERS 

Do you have a huge sweet tooth? Continue reading, because this info is for you.

Alin Prunean is a talented and inspired Romanian who took a jar of sweet honey and transformed it into “The Art of DAR”. One jar of “The art of dar” costs 365 euros, but it conquered, already, even the most noble European tastes, and we´re talking here of the British Royal Family.

The jar, framed in oak, is handmade, silvered at the bottom and comes in a set with a silver spoon. The jar may be filled with honey, honey with boletus from Valea Barcaului (Barcau Valley) or with fruit jam from Transylvania, depending on client´s preferences. The jar was designed in 16 hours. A long road of almost 20 years of experience contributed to the present success of Alin Prunean and his foundation “Agapis”.

Alin Prunean has a goal, to promote the Romanian product all around the world and to use the revenues from his project to plant many, many oaks all around Romania. Alin´s coming to Podul de Flori to talk about “The art of dar” and share his delicious experience with us.

Podul de Flori- The Bridge of Flowers is part of  “Ia Mania 2014”the festival dedicated to the traditional Romanian Blouse- Ia, which will take place on June 21st in Holercani village, Moldova. First edition of “Ia Mania” was held in 2013. Stay tuned for more information on the festival.

Translated by DOINA CIOCA