Uite că am prins-o și pe asta. Armata de penițe feminine din Moldova continuă să-și lărgească rândurile. Tanea Țîbuleac, jurnalista pe care am îndrăgit-o cândva pentru cât de frumos și-a făcut meseria la ProTv, revine ca să ne bucure cu prima sa carte. Se va numi ”Fabule moderne” și adună în ea 50 de povești, inspirate din viața autoarei. De ani buni, fosta prezentatoare de la ProTv este stabilită la Paris, a adus pe lume 2 copii și continuiă să trăiască intens, prin cuvinte, experiențele sale de viață.

Lansarea va avea loc la Chișinău pe 9 decembrie. Iar pe 10 decembrie Tatiana îi așteaptă pe admiratorii fabulelor sale la o sesiune de autografe. Erați în căutare de un cadou de Crăciun mai special. Ia uite ce idee bună tocmai v-am dat. O carte de ”Fabule moderne”. Cartea va fi în curând disponibilă în librării, pe bestseller.md și chiar și pe Amazon.

COPERTA ”FABULEMODERNE” DE TATIANA ȚÎBULEAC

COPERTA ”FABULEMODERNE” DE TATIANA ȚÎBULEAC

1. Ai scris mult fiind jurnalistă, apoi probabil ai scris parinților scrisori de dor din depărtare. În ce moment al vieții tale ai ințeles că trebuie să începi să scrii pentru o carte de fabule și mai ales de ce?

Multă lume mă întreabă cum mi-a venit ideea acestei cărți. Răspunsul e scurt: nu mi-a venit. Fabulele au apărut spontan și nu m-am gândit nicio clipă că vor deveni atât de populare și, cu atât mai mult, vor fi publicate vreodată. Prima “fabulă modernă” a fost, de fapt, o simplă postare pe Facebook. Avea vreo 5 propoziții și era o istorioară despre o fată pe care o cunoșteam. Nu știu de ce au plăcut acele rânduri, lumea înă s-a înfipt în ele și le-a distribuit masiv. A doua istorioară am scris-o “conștient”, pentru că mă flatase succesul primei. La a treia Igor Guzun mi-a scris un mesaj spunându-mi că mi-a făcut o rubrică pe site-ul www.stiripozitive.eu, unde, ulterior, au și apărut toate fabulele. Și asta m-a responsabilizat. Am început să scriu în fiecare săptămână. Ideea unei cărți îi aparține tot lui Igor. După cum vezi, meritul meu este destul de mic. Eu m-am ocupat doar de scris.

2.  Cartea ta, ce reprezinta ea?

Cartea, deși este a mea, nu este a mea. Ea aparține oamenilor care și-au deschis sufletul în fața unei străine. Eu nu am făcut decât să le ascult poveștile. Sper să fie o sursă de inspirație măcar pentru 10 oameni de pe planetă. Mai sper că după ce vor citi toate cele 50 de istorii, unii oameni vor simți că au învățat ceva. Alții vor zâmbi măcar o dată sau, dimpotrivă, vor cădea pe gânduri. Această carte este unică în felul său. Eu cred ca mai degrabă ea este un exercițiu social. Pentru ca s-a născut, s-a dezvoltat și s-a format sub ochii oamenilor.

3. Ai o capacitate extraordinară de a sintetiza informațiile despre un om și a le lega într-o poveste fascinantă.Ție chiar atit de frumoasă ți se pare lumea din jur, încît să vrei sa scrii doar frumos despre ea?

Lumea chiar este frumoasă. Urâciunea este provocată de oamenii urâți… Totuși aș vrea să profit de această întrebare a ta și să diluez un pic un mit  - că eu aș vedea doar lucrurile bune din jurul meu. Cei care mă cunosc mai de demult știu că eu sunt jurnalist de meserie. O femeie pragmatică și destul de rezervată în emoții. Nu sunt romantică și nici naivă. Îmi place să calculez totul la rece, evit scandalurile și multe alte chestii. Atunci când îmi făceam meseria, nu puteam alege despre cine să scriu și mai ales cum. Un reporter de știri este obligat să povestească evenimentele, nu să tragă concluzii sau să facă parade de impresii. De aceea acum, când nu mai sunt reporter, îmi permit luxul să-mi aleg personajele și stilul de a scrie. Dacă vrei, aceasta este răzbunarea mea pe toți anii în care am fost echidistantă. În plus, să știi că scrisul de bine este mai dificil decât turnatul zoilor. Ca să vezi lucrurile bune, trebuie mai întâi să cureți bine în jurul tău.

4.  Ce fabulă din copilăria ta ți-a oferit cea mai bună morală de viață?

Niciodată nu mi-au plăcut fabulele. Îmi păreau răutăcioase. Și acum îmi par. Toate moralele erau negative. Furnica, în loc să-i dea de pomană greierului, îl alungă. Corbul rămâne fără cașcaval, pentru că vrea și el să se laude și tot așa. Tocmai de aceea fabulele mele sunt “moderne” și au morală pozitivă.

5. Fabulele tale au morala ascunsa în ele. Chiar nu ai pornirea sa vii cu o învățătură pentru cei care te citesc?

Cred că de învățăminte gen “ts-ts-ts”, “ți-am spus!”, “ei, vezi?”, lumea e sătulă… Moldovenii au noroc de “profesori” toata viața. Fiecare înțelege ce vrea din fabulele mele. Și, îmi place să cred, în asta constă farmecul lor.

Vip5

6. Fabulele tale foarte rapid au devenit populare pe rețelele de socializare. Te-a suprins asta? Ai vreo explicație?

Da –m-a surprins. Nu – nu am. Cred ca ele sunt scrise altfel. Eu le scriu așa cum îmi vine. Sunt ca o vorbire directă.

7. Pe cind o fabula despre Tatiana Tibuleac. Cum se va numi ea?

Există deja două fabule despre mine. Ele se numesc Alexandru și Sofia. (copiii)

8. Care este diferența între fabulele tale moderne si cele tradiționale ale lui Donici, De la Fontaine sau Krylov?

Eu sunt încă vie. Și am cont pe Facebook.

9. Esti o femeie cu tot pachetul complet: un soț de treaba, 2 copii, serviciu, o armată de fani…ce faci ca se gasești timp pentru toate?

Alerg. De fapt, scrisul nu îmi ia prea mult timp. De scris scriu repede, când am ce spune (sper). Totuși mi-ar plăcea să am mai mult timp liber ca să pot scrie și mai mult, și mai frumos, și mai, și mai… Să vedem, poate îmi reușește pe viitor.

10. Putem deja sa-ti spunem “scriitoarea” Tatiana Tibuleac?

Eu mă tem de titluri, oricare ar fi ele.

11. Pina unde vrei sa ajungi cu scrisul si care este cel mai important lucru pe care ai vrea ca cititorii tăi să-l ia din cartea ta?

Vreau să scriu despre multe lucruri, dar asta nu înseamnă neapărat că lumea ar vrea să le și citească. Le voi scrie totuși. Cititorilor mei le mulțumesc. Pentru că atunci când având o oră liberă pentru el, omul alege să o petreacă citindu-mă, el mă flatează. Și, în acele momente, intră în casa mea.

NATA ALBOT