Într-un oraş care rămâne cam rece în faţa lucrurilor frumoase şi uşor confundă arta cu kitschul, de 10 ani suntem norocoşi să avem o “oază” a bunului gust numită MolDeco, în frunte cu Stela Moldovanu şi soţul acesteia, Sergiu. Ei au grijă să ne educe simţurile, să înrămeze “ca la carte” un tablou, să ne delecteze cu obiecte de decor rafinate şi chiar să ne invite la expoziţii. Pentru că ştie cum se vinde arta în Moldova şi ce preţ are frumosul, Stela Moldovanu vine la Podul de Flori, unde ne va povesti câte a văzut şi făcut în 10 ani de MolDeco. 

Stela Moldovanu nu este artist de profesie, dar prin mâinile ei zilnic, trec zeci de obiecte de artă, care au nevoie de ea pentru a ajunge la perfecţiune şi anume, de o ramă bună. Din aceleaşi mâini se nasc, uneori, alte obiecte de artă – broderiile, pentru care are o mare pasiune. În linii mari, Stela este ca un ambasador al bunului gust, în jurul căruia vom găsi mereu lucrurile frumoase şi de valoare, cum ar fi o ie frumoasă, o bijuterie lucrată manual, o broderie veche de 100 de ani.

STELA MOLDOVANU

STELA MOLDOVANU

1. Îmi trag rădăcinile din Centrul Moldovei, din Boldurești, raionul Nisporeni, localitate care a fost  unul din cele mai mari centre de instruire pentru oastea lui Ștefan cel Mare.

2. Cel mai imporant lucru pe care l-am primit în dar de la bunica este pasiunea pentru lucrul manual. După ce a plecat din viață, păstrez de la ea o perdeluță brodată.  I-am descifrat ajurul și l-am brodat  pe ia mea.  Îmi este tare dragă.

3. Cea mai frumoasă tradiție românească este probabil Colindul și tot ce e legat de Sărbătorile de Iarnă.  În familiile basarabenilor cred că totuși Paștele era cea mai mare sărbătoare a anului. De Paști se găteau casele, de Paști se cumpărau haine noi, se făceau cei mai gustoși cozonaci. Mi se pare incredibil de frumoasă, în esența ei, tradiția pomenirii morților, care astăzi a devenit din păcate exagerată.

SALONUL MOLDECO

SALONUL MOLDECO

4. Cei mai importanți promotori ai folclorului sunt oamenii  care nu văd în asta o faptă eroică, ci  pur și simplu  trăiesc folclorul, în cântec, dans, meșteșugărit. Important este să putem duce mai departe autenticul pe care-l moștenim, să-l infiltrăm în arta modernă, nu să facem copii nereușite.

5. Prima lucrare pe care am vândut-o a fost și ultima. Am realizat că  dacă îmi vând broderiile,  mă despart de o parte din mine. Prefer să rămân întreagă…

6. Ziua în care am ales să mă dedic  tradițiilor nu mi-o pot aminti clar.  Cert este că dintr-o tradiție, broderia a devenit pentru mine pasiune, iar apoi tot broderia m-a ajutat să mă regăsesc  în afacerea cu ramele.

BRODERIE. STELA MOLDOVANU

BRODERIE. STELA MOLDOVANU

7. Oameniii când văd lucrările mele se bucură, se luminează, unii nu cred că-s lucrate manual și mai ales că-s ale mele.

8. Avem nevoie de tradiții pentru că ele ne ajută să fim o națiune distinctă în era globalizării. Folclorul românesc este cu siguranță o bogăție de neprețuit, pentru care ne invidiază și  marile națiuni.

9.  Cea mai eficientă armă împotriva etno – kitschului este să scoatem din anonimat artiști autentici, creatori cu inima, cu spiritul. Kitsch-ul nu dăinuie, peste o sută de ani nu va fi nici urmă din el.

OBIECTE DE DECOR. MOLDECO

OBIECTE DE DECOR. MOLDECO

10. Vin Ia IA MANIA  pentru că văd în acest proiect o mare favoare pe care o face țării noastre.  Este tocmai genul de evenimente care lipsește la noi, în care să iasă în evidență CE putem lua mai departe din tradițiile noastre, în vestimentație, artă, gastronomie. Nu putem promova la nesfârșit folclorul exact așa cum o făceau buneii noștri. Noi avem o altă viață, cu alte ocupații și alt timp liber, iar ca să putem păstra tradițiile, trebuie să cunoaștem esența lor și să valorificăm ceea ce se potrivește cu viața modernă.

ANA MARDARE
________________________________________________________________________________

ENG: STELA MOLDOVANU BRINGS MOLDECO TO THE BRIDGE OF FLOWERS 

Stela Moldovanu  and her husband are two talented people behind an exquisite home decor Art-salon, MolDeco. With over 10 years of experience in the field of fine arts, Stela has become a finesse ambassador, therefore we believe she has many beautiful stories to tell us at Podul de Flori (Bridge of Flowers), in Holercani.

Stela´s coming to Ia Mania – The Romanian Blouse Festival, because she believes it to be an enormous contribution to our country, Moldova. A festival which celebrates traditions, gastronomy, arts and the folk costume in the best way possible. “Even though we can´t promote our folklore as our ancestors did, we can try and mix the modern lifestyle with traditions”, says Stela.

Podul de Flori (The Bridge of Flowers) is part of  “Ia Mania 2014” , which will take place on June 21st in Holercani village, Moldova. First edition of “Ia Mania” took place in 2013. Stay tuned for more information on the festival.

Translated by DOINA CIOCA