Dacă deschizi pagina ei de FB, nu vei putea naviga prin poze fără să exclami WOW! la fiecare imagine pe care o vei vedea. Fotografiile nu doar îți vor lăsa gura apă, ci te vor face să te întrebi dacă sunt reale sau nu.

elena calmic

ELENA CALMÂC (PRIMA DIN DREAPTA) CU ECHIPA DE LA PATISERIA ARHOMA. MONTREAL

POVESTEA SA: 

Ar fi putut și azi să vândă broderii la UNIC,în Chișinău, așa cum o făcea până în 2007, dar și-a pus țara în raniță și a plecat, cu toată familia, în Canada. Ea zice că au plecat de dragul copiilor. Se pare însă că soarta a fost generoasă și cu părinții.

”Prin ’97, vremurile erau vremuri grele în Moldova, începusem să fac acasă torturi la comandă. Îmi plăcea patiseria încă de când eram elevă. Căutam rețete peste tot, le colectam. Înotdeauna am fost pasionată de bucătărie, dar niciodată nu am făcut-o profesionist”, povestește Elena Calmâc, patisier de profesie.

STUDII:

Ajungând la Montreal, Elena a studiat întâi limba franceză, apoi a mers la colegiu, să se facă educatoare. Însă, după prima zi de  practica de educatoare, a renunțat la această meserie, înțelegând că nu-i de ea să fie educatoare. Între timp,  soțul său a deschis în Montreal o linie de producere de aluat-foietaj.

Stând la dubii în privința viitorului să profesional, Elena s-a înscris la una dintre cele mai prestigioase înstituții de învățământ din Quebec: Institut de tourisme et d’hôtellerie du Québec, la specilitatea Patiserie. Procedura de admitere e plină de exigențe în această instituție. Nu oricine este acceptat la curs.  Nici Elena nu a fost acceptată din prima.În schimb a fost pusă pe lista de așteptare și, la primul loc eliberat, a început studiile.

Cel mai important lucru pe care l-a învățat Elena Calmâc la ITHQ a fost să aprecieze valoarea ingredientelor naturale, să combine gustos și suprinzător aromele și să devină un adevărat artizan în patiserie. A fost o perioadă dificilă.  Având 2 copii, se trezea la ora 5 dimineața ca să fie la ora 7 deja la institut. La 13 termina lecțiile și tot așa un an și jumătate fără o zi de vacanță. La școală Elena a învățat cum să pregătească blaturi, creme, dar niciodată nu a învățat cum să decoreze un tort. Este autodidactă l acest capitol și asta face lucrările sale să fie și mai valoroase.S-a adeverit a fi o studentă bună și  talentată, așa că din primul stagiu oferit  de IHTQ a și luat primul job.  ”Să fii un om foarte bine organizat, este o calitate esențială pentru un patisier, spune Elena, altfel nu i-ar reuși nimic.”

Cu toate că primește multe comenzi, Elena e conștientă că niciunui client nu-i place să primească o copie a altui tort. De aceea, încearcă să nu se repete în decorurile sale, întotdeauna interesându-se ce hobbiuri are persoana aniversată, ce interese are, așa ca tortul să fie o adevărată supriză personalizată pentru omagiat.

Cei mai mulți clienți ai săi sunt migranții moldoveni, români și rusi.Majoritatea decorurilor de tort Elena le pregătește singură, dar sunt unele pe care le aduce inclusiv din Moldova. Chiar dacă torturile Elenei par a fi rupte din povești, autoarea lor recunoaște că nu a făcut niciodată pictură și toate decorurile se nasc doar în imaginația sa.

Regina Torturilor din Montreal spune că lucrările sale dulci nu sunt scumpe pentru câtă muncă depune la o singură creație. Pentru 12-18 ore de lucru la un tort aceasta  cere în jur de $ 25 /kg. Cel mai scump tort vândut până acum a fost unul de 11 kg – tortul miresei vândut cu $ 700.

60

Moldoveanca  se mândrește cu faptul că își inventează singură multe rețete. ”De exeplu, un gateau au fromage cu fistic și vișine, spune Elena, este combinația care mi-a venit în cap și care, în final, a devenit tortul meu preferat, dar foarte caloriinic”.

Pentru a fi mereu în la curent cu toate noutățile din domeniu, Elena citește cărți din domeniu, comandate din Franța, urmărește emisiuni specializate la televizor.

CEL MAI MARE VIS:  O patiserie care se va numi ”La Passion”, pe care urmează să o deschidă în toamnă . Și doar atunci când își va vedea localul deschis Elena Calmâc se va simți cu adevărat împlinită.

52

44

42

39

30

29

35

51

28

27

25

10

3

59

NATA ALBOT

________________________________________________________________________________

ENG: ELENA CALMAC -  THE MOLDOVAN QUEEN OF THE MOST BEAUTIFUL CAKES IN MONTREAL

Elena Calmac is a Moldovan professional pâtissier, working and living in Montreal, Canada. She creates the most stunning and exclusive cakes you´ve ever imagined.

Her journey as a professional pâtissier started in 2007, when due to Moldova´s difficult economic background, she and her family chose to immigrate to Canada, in search of a better future. Once landed in Montreal, Elena begun studying French and enrolled to a college to become a teacher. But teaching wasn´t her call, and since she´s had a crush on baking since childhood, her next decition was to follow her dream and aplly to one of the best educational institutions in Quebec: Institut de tourisme et d’hôtellerie du Québec, specialty Pâtisserie.

Elena Calmac reveals that the most important trait of an exceptional pâtissier is being an organized professional, as well as possesing the ability to understand and appreciate the true value of natural ingredients, thus combining and balancing flavours in order to become a first-rate artisan.

Without any previous cake decorating qualifications, the creator of the most delightful cakes in Montreal – Elena, manages to awe her clients (mainly Moldovan, Romanian and Russian immigrants) with unique designs and flavours. She prides herself on inventing exquisite recipies, as is the case of her favourite Gateau au fromage with pistachio and sour cherries. Elena says she doesn´t find her cakes expensive, with 12 to 18 hours of work, she asks for 25$ / kg.

Elena´s biggest dream is to successfully open, next autumn, her own pâtisserie, which will be named “La Passion”.

Go ahead and have a look at Elena´s beautifully backed creations on her FB page.