De-a lungul istorieI sărbătoarea națională a Olandei a coincis cu ziua de naștere a monarhului care deținea tronul. Excepție a făcut ultima regină, Beatrix, care, deși e născută în ianuarie, a păstrat Ziua Națională a Olandei pe 30 aprilie, în memoria mamei sale, dată care a fost respectată din 1949 și până în 2013.

Anul trecut, după ce regina Beatrix, a abdicat în favoarea fiului său Regele Willem – Alexander, feeria oranj și-a schimbat data oficială. Din 2014 sărbătoarea națională se numește Ziua Regelui și va fi sărbătorită de acum înainte pe 27 apilie, când e născut Regele Willem.

1

Farmecul acestei sărbători se ascunde în câteva tradiții respectate de ani de zile. Orașele olandeze se îmbracă în oranj. Pe canale răsună muzică, iar străzile sunt împânzite cu tarabe pe care olandezii își scot de vânzare tot felul de obiecte, noi și uzate, decorațiuni, accesorii, îmbrăcăminte, jucării. Gurmanzii scot de vânzare prăjituri, tarte și alte delicii gastronomice.

Anul acesta, probabil pentru prima dată, la târgul din Amsterdam au participat cu vânzare și moldovenii stabiliți în Olanda. Iată care sunt impresiile Dorinei Baltag, fondatoarea ” Noroc Olanda”.

5

SUVENIRE DIN MOLDOVA. ZIUA REGELUI. AMSTERDAM 2014

”Noi ne-am propus să organizăm o tarabă la care să expunem articole făcute în Moldova și astfel să facem cunoscută Moldova printre olandez, dar și printre turiști. La noi, la tarabă, puteai găsi eșarfe și fulare procurate în Moldova, cutiuțe pentru bijuterii, suport pentru lumînări, artizant tradițional precum clopoței din lut, ouă din lemn de Paște, vopsite manual, dar și bijuterii și papioane confecționate de colegii și prietenii noștri care locuiesc în Moldova sau peste hotare. Papioanele pe care le-am primit din Moldova, de la Veronica Slivca, s-au vândut ca pâinea caldă și și-au făcut drum spre SUA și Franța. Unul dintre papioane îl va însoți  mai peste tot împreună pe Dumitru Talpă, care călătorește des în scopuri de serviciu  prin Afria, Asia și Europa. De asemenea, și-au găsit stăpâni noi câteva eșarfe și bijuterii, cele 3 ouă de Paște din lemn și mai toate cărțile Cristinei, prietenei mele. Am rămas plăcut surprinsă că o bună parte dintre cumpărători aveau idee sau cel puțin au auzit despre Moldova! De asemenea, am învățat că a vinde și a te târgui poate fi foarte vesel, mai ales când ai și  muzică bună pe fundal. Ne-am distrat copios, iar data viitoare ne-am dori ca taraba moldovenilor să fie cu produse și băuturi alimentare moldovenești.

3

SUVENIRE DIN MOLDOVA. ZIUA REGELUI. AMSTERDAM 2014

Cu toate că sărbătoarea și-a schimbat patronul, și în loc de Regină, este sărbătotit Regele, tradițiile rămân neschimbate. Amsterdam, de rând cu alte orase olande se coloreaza în oranj, se dă muzica la maxim, se scot bărcile în canale și totul se transformă într-un mare targ. De pe vremuri, toate vanzarile facute în aceasta zi nu sunt impozitate și de la un simplu beneficiu, aceasta s-a transformat într-o frumoasă  tradiție și chiar parte din procesul de educație a micilor olandezi. Copiii sunt încurajați să-și aleagă jucăriile și hainuțele de care nu mai au nevoie și le scoata de vânzare. În același timp, micii întreprinzători și artizani pofită și ei de fluxul mare de turiști și își scot la vânzare lucrările.

4

ALEX BIVOL  ȘI DORINA BALTAG. FONDATORI ”NOROC OLANDA”

2

Cristina Vangheli, moldoveancă stabilită în Olanda: Deja de câțiva ani încoace particip la aglomerația portocalie din Amsterdam.  În fiecare an tot mă gândeam că ar fi interesant de vândut ceva în acea zi,  pentru vreo cauză de caritate sau pur și simplu pentru a avea ocazia de a expune ceva suvenire din Moldova. Am fost inspirată și de Organizatia ”Iforchildren” care acum câțiva ani a avut o masă cu produse Românești expuse de ziua Reginei. Dar idea tot idee a rămas pâna anul acesta, când am cunoscut-o pe Dorina. Sunt foarte bucuroasă că inițitiva  a luat foc și fără prea multă pregătire am reușit să amenajăm micuța noastră masă de la orele 08:00 AM a zilei. Am fost primele pe Prinsengracht . În scurt timp, taraba noastră a ajuns un loc de întâlnire pentru prieteni și cunoscuții din Moldova.

În final, ne-a ieșit o mica „șezătoare” de Moldoveni în plin târg Olandea. A fost o zi plină de veselie! Mi-ar plăcea sa repetăm acest eveniment și să reușim să expunem mai multe produse, dar și prăjituri și placinte moldovenești.

Klumea vă reamintește că pe 25 mai, în cadrul Festivalului ”Mai Dulce”, va organiza primul Târg al Copiillor Cuminți, unde copiii până la 16 ani sunt invitați să-și scoată în vânzare operele de artă, cărțile, haine, jucării de care au obosit.

Aici puteți intra pentru a vă înregistra la Târg. Număr de locuri limitat.
________________________________________________________________________________

ENG: POSTCARDS FROM MOLDOVAN KING`S DAY

From 1890 to 2013, the national holiday in the Kingdom of Netherlands was known as Koninginnedag in Dutch or Queen’s Day in English.  In 2013, Queen Beatrixwho ruled in Netherlands till 2013, abdicated, which led to the accession of the first King since the instauration of the national “orange” holiday, King Willem-Alexander. As a result, from 2014, the holiday became known as Koningsdag in Dutch or King´s Day in English, and the celebration was moved to April 27th, which celebrates the birthday of King Willem-Alexander.

The holiday is quite unique. The city dips in orange and a free market takes over the streets where many Dutch sell new or secondhand items, as well as many gastronomic delights. In 2014, Moldovans living in Netherlands participated for the first time in the Amsterdam fair.  

Dorina Baltag, founder of Noroc Olanda (Hello Netherlands), shares her impressions, telling that they´ve opted for a stand with various items made and purchased in Modova, thus promoting the country among Dutch and foreigners. At the stand one could find scarves, handmade jewelery and bow ties, jewelery boxes, as well as traditional handicrafts.

“I´ve also learned that selling and bargaining can be fun, especially when you have good music in the background. We had a blast and next time we would like to have a stand with Moldovan food products and beverages” says Dorina.

Cristina Vangheli, another moldovan living in Netehrlands says: “I have been participating in the “orange craziness” in Amsterdam for several years now. Each time I thought how fun would it be to actually sell something, for a charitable cause or simply for the opportunity to exhibit some souvenirs from Moldova. I was also inspired by the organization “Iforchildren”, which had a stand with Romanian products, a few years ago. But the idea didn´t gain life until this year when I met Dorina. I’m really glad the initiative was put into practice and we managed to open our little stand at 08:00 AM. We were the first ones to open at Prinsengracht. Soon our stand became a meeting place for friends and acquaintances from Moldova. Finally, we came out with a little “sezatoare” (traditional sewing bee) of Moldovans. It was a day full of joy! I would like to repeat this event and maybe next time we could sell more products, as well as traditional pastry from Moldova.

Translated by DOINA CIOCA