Iarna ne încălzim cu pulovere şi căciuli cu cerbi. Culorile toamnei se asortează de minune cu carourile roşii sau cele cărămizii. În sezonul cald  băieţii poartă cămăşi cu ornamentul “cela oriental numit și castravete”, iar fetele, rochii cu buline, atât de feminine.   Ornamentele ne inspiră. Ne fascinează formele lor şi felul în care acestea transformă orice piesă vestimentară într-o poveste unică. Şi asta chiar dacă nu prea ştim de unde vin, sau care ar fi numele lor. Astăzi veţi afla că majoritatea sunt ornamente naţionale, sau specifice unei culturi şi au parcurs un lung drum prin istorie, până au devenit printuri universale.

CHEILE GRECEŞTI (MEANDROS)

stock-photo-illustration-of-different-greek-ornament-patterns-110100086

MEANDROS

Acestea se numără printre cele mai vechi şi mai populare ornamente din lume. Vin din antichitate şi sunt des întâlnite în arta Greacă sau Romană. Elementul simbolizează infinitul şi continuitatea şi a fost unul dintre cele mai importante simboluri pentru grecii antici. Meandros sunt numite în cinstea Rîului Meander din Sud Vestul Turciei, despre care Homer menţiona în Iliada. Cel care le-a revalorificat în secolul 20, a fost Gianni Versace, care le-a introdus în logo-ul casei Versace şi în colecţiile sale. 40 Simbolul brandului italian este capul Meduzei, încercuită de brâul cu chei greceşti. Logo-ul exprimă puterea casei Versace de a anticipa moda de mâine. Logo-ul nu a fost ales întâmplător de designer. Acesta s-a născut în oraşul italian Reggio Calabria din sudul Siciliei, locuit în antichitate de greci. Oraşul purta pe atunci numele de  “Magna Graeca” (Marea Grecie).

Versace-HM-collection-2

VERSACE

 PAISLEY

Paisley PatternP6_edited-1

PAISLEY

Paisley sau boteh (denumirea originală) este un imprimeu de forma unei picături, a unei frunze sau a unui castravete. Destul de dificil de stabilit exact cu ce ar putea fi comparat, însă cert este că ornamentul e unul dintre cele mai frumoase, bogate şi diverse.

Hippie_Paisley_Dress4_grande

PAISLEY

Imprimeul boteh simbolizează fertilitate şi vine din Persia. A primit numele de paisley abia în secolul 17 când a fost adus de Campaniile Britanice în Europa, cucerită rapid de noul ornament. Oraşul scoţian Paisley, a început să producă tot mai multe ţesături colorate cu motivul persan. De aici şi noua denumire.

P12-1

PAISLEY

Paisley capătă o tentă hippie datorită celor de la Beatles, în anii 60 şi ajunge astfel să inunde garderobele tinerilor, accesoriile şi instrumentele lor muzicale.

b7d80909d7f6c3fcf5bae8122f2d6b2c

PAISLEY

Şi astăzi lumea continuă să fie îndrăgostită de paisley. Branduri ca D&G, Ralph Lauren sau Victoria’s Secret apelează la frumosul ornament, iar cumpărătorii nici nu bănuiesc ce drum lung a făcut acesta până a ajunge pe haina lor.

00000

PAISLEY

ORNAMENTELE NORVEGIENE

Este vorba despre celebrii cerbi, steluţele sau fulgii de pe puloverele din copilăria noastră, care iată că de ceva timp au revenit în vogă. În Norvegia, aceste ornamente, nu ies niciodată din modă, pentru că fac parte din tradiţii.

selbu3

ORNAMENTE NORVEGIENE

Cel mai popular ornament din toată seria este Trandafirul Selbu (Selbu – municipalitate dn Norvegia). Englezii o numesc Steaua Norvegiană sau Steaua Selbu.

il_340x270.336066257

CĂCIULĂ CU TRANDAFIRUL SELBU

Floarea cu opt petale, în formă de octogramă, se regăseşte în decorul tuturor hainelor de iarnă şi este simbolul artei folclorice norvegiene, deşi motive similare există şi în cărţile vechi italieneşti sau germane, din secolul 16.

TARTANUL SCOŢIAN

tartan

TIPURI DE TARTAN

Din toate ornamentele de pe lume, despre carourile scoţiene se cunosc probabil cele mai multe lucruri şi asta ar putea fi datorită faptului, că scoţienii continuă să-şi promoveze portul tradiţional şi în secolul 21. Tartanul datează din secolul 3 şi în timp, a evoluat impresionant, transformându-se din imprimeul specific clanurilor scoţiene, în tendinţă de modă globală . În 1920 brandul britanic de lux, Burberry,  introduce caroul în lumea fascinantă a modei, transformând-ul în cartea sa de vizită.

burberry

BURBERRY

După Burberry alţi designeri britanici, ca Vivienne Westwood, Alexander McQueen, au utilizat diferite tipuri de tartan în colecţiile lor, readucându-l de fiecare dată în garderoba şi inima oamenilor.

Viyella_Tartan_Catwalk_imagery

TARTANUL ÎN VOGĂ

P.S. Un derivat al tartanului este imprimeul “argyle” (romburile), care vine din Vestul Scoţiei şi este la fel de popular în industria modei de astăzi.

how-to-paint-argyle-wall

ARGYLE

 

DAMASK

Imprimeul şi ţesătura reversibilă de tip damask, s-au născut în Damascus, Siria, deşi istoria ne arată că şi împăraţii chinezi purtau acest ornament. În secolul 12 a devenit foarte popular în rândul negustorilor orientali, iar 500 de ani mai târziu, în Europa, când a fost adus de cruciade. Istoria consideră damaskul o ţesătură regală, pentru că doar oamenii din înalta societate şi-l puteau permite.

Black-Seamless-Damask-Pattern-1749303

DAMASK

Astăzi ornamentul damask într-o singură culoare este foarte popular. Exprimă eleganţă şi rafinament. Este folosit la decor de interioare, pe ţesături, tapiţerii, tapete, dar şi pe haine.

Fotor051285246

IMPRIMEUL DAMASK ÎN MODĂ

BULINELE (POLKA DOTS)

Jucăuşele buline sau polka dots vin din Anglia, a doua jumătate a secolului 19, când dansul cehilor “polka” a fost adus în Regat de imigranţii europeni. Polka era atât de populară, încât s-au format cluburi de dans, iar pentru a se deosebi de ceilalţi, membrii unui club au inventat o uniformă, cu buline.

20060227_fg10

BULINE POLKA

Până în anul 1880, aproape toate fabricile de ţesături au preluat imprimeul şi astfel s-au născut bulinele polka. De la apariţia lor până în zilele noastre, bulinele nu au mai dispărut din tendinţe şi au fost purtate de toată lumea. Christian Dior spunea că nu se mai satură de ele, iar Marilyn Monroe obişnuia să le poarte foarte des, la fel ca şi alte colege celebre de la Hollywood.

Fotor051284928

MARILYN MONROE ŞI ELIZABETH TAYLOR ÎN POLKA DOTS

Tot scotocind prin legendele ornamentelor, care vin din diferite colţuri ale lumii, nu putem să nu ne gândim la cruciuliţe şi “râurile” brodate de pe ia românească.

bluza

Ornamentele geometrice sau florale brodate în cruciulița, manual sau la mașină sunt din ce în ce mai prezente în moda actuală.  Acestea însă ar avea mai mulți sorți de izbândă,  fiind promovate şi purtate de NOI peste tot în lume, la fel cum au călătorit imprimeurile paisley şi damask, sau fiind susţinute de designeri, ca în cazul tartanului.

ANA MARDARE