Este student la Arte, în unul dintre cele mai frumoase oraşe de pe planetă. În fiecare zi, în drum spre cursuri, admiră gondole şi arhitectură veneţiană. Cu toate acestea, niciun peisaj din superbul oraş de pe apă, nu îi este la fel de drag ca satul pitoresc de acasă. De când a plecat din Moldova, Mihai Ungureanu, parcă îşi iubeşte şi mai mult patria. Vrea să arate asta întregii lumi, prin tablouri cu mândre în ii. Studentul la “Accademia di Belle Arti” din Veneţia, vine la conferinţa Podul de Flori de la IA MANIA, cu o mulţime de lucrări pregătite special pentru festival, dar şi cu un discurs despre activitatea sa.  

 Mihai Ungureanu pictează de când se ţine minte, pentru că are desenul în sânge, talent moştenit de la mama. A învăţat la liceul Igor Vieru din Chişinău, după care, pentru că părinţii lucrau în Italia, a avut ocazia să plece la studii în Veneţia. A luat tot ce e mai bun de la şcoala italiană, dar nu şi inspiraţia. Departe de casă, fiecare amintire i s-a părut mai frumoasă şi de atunci nu se mai satură să picteze ţărăncuţe, ii, ţoluri ţesute la război şi bătrâne ce aşteaptă la poarta casei bătrâneşti.

MIHAI UNGUREANU. ITALIA

MIHAI UNGUREANU. ITALIA

1. Îmi trag rădăcinile din poporu’ român. Născut la Chişinău din familiile Mardare şi Ungureanu – familii de moldoveni din Micleşti (Peresecina) şi Ţânţăreni (Teleneşti).

2. Cel mai frumos dar de la bunica a fost MAMA. Nu am avut o relaţie prea strânsă cu bunica şi nu am primit ceva material de la ea, pentru că a decedat mult prea devreme.

MIHAI UNGUREANU

MIHAI UNGUREANU

3. Cea mai frumoasă tradiție românească este purtarea Mărţişorului.

4. Cei mai importanți promotori ai folclorului suntem fiecare dintre noi, cei care cu drag poartă o IE sau povestesc despre Ţara lor. Aşa ar trebui să facă fiecare, să promoveze folclorul în ţară, dar şi peste hotare.

5. Prima lucrare pe care am vândut-o a fost un peisaj inspirat din lucrările lui N.Grigorescu: două căscioare cu găinile prin curte şi mîndra care dă de mincare la păsări.

TABLOURI, ILUSTRAŢII, VESELĂ PICTATĂ. MIHAI UNGUREANU

TABLOURI, ILUSTRAŢII, VESELĂ PICTATĂ. MIHAI UNGUREANU

6. Ziua în care am ales să mă dedic tradițiilor nu a fost o zi anume, ci un proces, care a luat foc cu adevărat, atunci când am ajuns să locuiesc în Italia.

7. Oameniii când văd lucrările mele simt ceea ce înţeleg eu prin tradiţie şi anume – un mod de viaţă aproape de natură, şi mai ales aproape de Creator. Tradiţiile, pînă la urmă, din natură s-au scurs, iar eu vreau să povestesc, la rândul meu, despre lemn, piatră, râu, moară, vînt, mîndre şi feciori …

MIHAI UNGUREANU. PEISAJ VENEŢIAN

MIHAI UNGUREANU. PEISAJ VENEŢIAN

8. Avem nevoie de tradiții pentru că numai aşa reuşim să ne reîmprospătăm identitatea noastră pământească. Aşa suntem mai aproape de bucata de pamînt, pe care Dumnezeu ne-a dat s-o locuim.

9. Cea mai eficientă armă împotriva etno – kitschului este educaţia la subiect, care ar trebui să înceapă tocmai din familie. Şi cu siguranţă promovarea persoanelor care duc tradiţia corectă şi estetic frumoasă … chiar dacă o transpun printr-o modalitate mai aproape de zilele noastre.

10. Vin în Moldova la IA MANIA pentru că vreau să mă simt ca acasă. Şi pentru că cel mai bine este atunci când te afli printre oamenii, care inţeleg ce faci şi care activează in acelaşi duh.

MIHAI UNGUREANU

MIHAI UNGUREANU

La Podul de Flori, Mihai ne va povesti despre cum e să pictezi porţi ţărăneşti moldoveneşti, stând pe malul canalelor veneţiene şi despre marele DOR de casă, pe care îl poartă în suflet şi care îl inspiră mereu. Mihai Ungureanu este singurul participant al conferinţei, care activează şi locuieşte dincolo de graniţele Republicii Moldova şi ale României.

CLICK AICI PENTRU BILETE ONLINE LA FESTIVALUL IA MANIA 2014

ANA MARDARE

________________________________________________________________________________
ENG: MIHAI UNGUREANU, THE MOLDOVAN ARTIST FROM VENICE

Whenever you leave your home country and go explore the world, one thing stays the same – that feeling of longing for your roots. The exact same feeling made Mihai Ungureanu, a moldovan art student at “Accademia di Belle Arti” from Venice, find his inspiration in Moldovan traditions, art, nature, people, especially peasants and old country houses.

At  Podul de Flori – The Bridge of Flowers, Mihai comes to talk about the feeling of painting moldovan traditions sitted near the famous canals of Venice and how much he misses Moldova, as well as how this precise feeling inspires him to create beautiful works of art.

Podul de Flori- The Bridge of Flowers is part of  “Ia Mania 2014” - the festival dedicated to the traditional Romanian Blouse- Ia, which will take place on June 21st in Holercani village, Moldova. First edition of “Ia Mania” was held in 2013. Stay tuned for more information on the festival.

Translated by DOINA CIOCA