Dacă s-a întâmplat vreodată să vă pomeniţi în culisele unor prezentări de modă, de acasă, atunci s-ar putea să o fi întâlnit pe Mărioara Onu. Este designerul unui brand autohton, dar are experienţă şi în domeniul designului de decor. Acum Mărioara Onu lucrează la un proiect de suflet, o colecţie personală pentru concursul “Mândria”. Tema Iei este mai mult decât potrivită pentru ea, întrucît Mărioara e îndrăgostită până peste urechi de portul popular,  iar inspiraţia etno i-a fost de folos și în alte ocazii. 

Mărioara Onu poartă ie de când se ţine minte. Bluza tradiţională i-a fost încă din copilărie, haină de sărbătoare. Pentru că i s-a făcut dor de senzaţiile pe care le simţea pe atunci, Mărioara s-a înscris în competiţia care are ca inspiraţie de bază, IA, concursul tinerilor designeri “Mândria”.

ART PODIUM 2011. MĂRIOARA ONU. COLECŢIE INSPIRATĂ DIN CULTURA POPOARELOR NORDICE

ART PODIUM 2011. MĂRIOARA ONU. COLECŢIE INSPIRATĂ DIN CULTURA POPOARELOR NORDICE

ART PODIUM 2011, MĂRIOARA ONU. COLECŢIE INSPIRATĂ DIN CULTURA POPOARELOR NORDICE

ART PODIUM 2011, MĂRIOARA ONU. COLECŢIE INSPIRATĂ DIN CULTURA POPOARELOR NORDICE

“Aveam nevoie de hrană spirituală. Nu-mi ajungeau emoţii şi vroiam să-mi umplu conştiinţa cu ceva nou, curat, sacru, precum e folclorul. Am avut multe dubii şi temeri, dar cred că totul a reuşit.” spune Mărioara.

MĂRIOARA ONU

MĂRIOARA ONU

Datoria de participant în cadrul concursului “Mândria” şi-a luat-o foarte în serios. Mărioara a plecat în expediţie de cercetare în nordul ţării, nu pentru a studia portul popular, pe care îl ştie aproape pe de rost, ci pentru a se “hrăni” cu inspiraţia din arhitectura veche ţărănească. Tot acolo, la nord, a vizitat o familie, care respectă cu sfinţenie toate tradiţiile şi săbătorile străbunilor. De la ei a revenit acasă cu ciucuri croşetaţi, pe care îi va folosi în colecţie: “Voi avea înserate în costum segmente autentice de prosop realizate în tehnica croşetării. Ciucurii vor fi prezenţi în costum, în salbe decorative, sau ca finisaje ale elementelor de costum.” 

MĂRIOARA ONU

MĂRIOARA ONU

Colecţia Mărioarei Onu, porneşte de la cea mai fină şi elegantă piesă din portul popular feminin – marama, purtată pe cap în ziua nunţii sau la sărbători. “Marama” este şi numele colecţiei pentru concurs, care va avea culori reţinute: alb, maro şi albastru. “Colecția a preluat suflul sărbătorilor la care se purta marama. Stofele au aspect usor sidefat, pentru a transmite spiritul festiv. Motivul de baza este “coarnele de berbec” care simbolizeaza forța în cultura românească și va fi prezent pretutindeni în aplicațiile metalice culese manual.

MARAMA. MĂRIOARA ONU

MARAMA. MĂRIOARA ONU

Mărioara Onu spune că din moment ce ochii publicului îi vor admira “Marama”, aceasta nu îi va mai aparţine: “Eu am facut tot ce mi-a stat in puteri ca sa fie destoinica. În continuare ea trebuie să-şi continue viata ei personală,  separat de mine. Mi-ar placea să vând ca să pot să-mi continui visele și planurile de viitor .”

ANA MARDARE

________________________________________________________________________________

ENG:  MARIOARA ONU WITH MARAMA AT “MANDRIA”

Marioara Onu is a Moldovan designer in love with the Romanian national clothing. That´s why she decided to enroll to “Mandria”the contest dedicated to young fashion designers inspired by folk traditions with a collection born from a trip to the North of Moldova where Marioara admired  old architecture  and discovered crochet techniques.

Marioara´s collection painted in basic colors as white, maroon and blue, was named after the traditional Romanian veil used by women on their wedding day or on special occasions – Marama.

“The collection was inspired by that vibe of the traditional holidays, where women covered their heads with Marama. In order to render that festive athmosphere I´ve used slightly shimmering fabrics. The main symbol of my collection is represented by ram´s horns, which in Romanian culture symbolizes strength.”

Marioara believes in her collection and wishes it would continue its existence independently, by selling the pieces and thus investing in new designs, new ides. “Ia Mania 2014”  is  a festival dedicated to the traditional Romanian Blouse- Ia, which will take place on June 21st in Holercani village, Moldova. First edition of “Ia Mania” was held in 2013. Stay tuned for more information on the festival.

Translated by DOINA CIOCA