Tot ce vedeți în imaginile de mai jos sunt lucrări făcute cu dragoste pentru Moldova. Piesele sunt create de câteva femei din satul Scoreni și sunt rezultatul al unui proiect, creat de o tânără moldoveancă pe nume Elena.

ELENA SCUTARU - INIȚIATOAREA PROIECTULUI ”MARA WOMAN”

ELENA SCUTARU – INIȚIATOAREA PROIECTULUI ”MARA WOMAN”

Nu este o fată ordinară. Probabil nu visează neapărat să se mărite cât mai curând cu vreun politician, nici să-și cumpere un Porshe și nici să-și etaleze poșetele de brand pe FB. Este o altfel de fată. Una klumea. După ce a cutreierat lumea, a făcut voluntarit, s-a dezis de un job bun și s-a  întrebat oare ce ar putea să o inspire mai departe, Elena a decis.  Scoreni, satul buneilor săi va fi următoarea  destinație a viselor sale însuflețite.
ȘCOALA DIN SATUL SCORENI

ȘCOALA DIN SATUL SCORENI

A pus pe foaie un proiect, a făcut o înțelegere cu primărița satului ca să-i ofere un spațiu în școală în schimbul unor ore de limbă engleză. A pornit o campanie pe indiegogo ca să adune 12 mii de dolari pentru a achiziționa câteva mașini de împletit. Campania nu i-a adus rezultatul scontat. Banii necesari nu s-au adunat în totalitate. Mai exact, suporterii ideii sale au fost gata să doneze vreo 3700 $    Asta se întâmpla prin septembrie 2013. De atunci nu am mai auzit de Elena. Credeam că proiectul său și-a rătăcit aripile pe undeva.
ma01
Dar nu! Nici pe departe.  ”Mara Woman”, menită să dea femeilor de la sate de lucru și o motivație pentru a nu își părăsi familia și casa, a dat primele roade. La mai puțin de 1 an de când și-a luat startul, neavând surse suficiente, proiectul există și se dezvoltă cu pași mici, dar siguri.

”Cât ține de bani, am început cu atâta cât am strâns, de aceea sunt mai puține doamne angajate decât plaificasem. În loc de 5, avem două la moment și o fetiță care este implicata la nivel de design și procese în general. Și când planificasem să cumpăr  echipamentul pe care îl credeam bun, am fost nevoită să cumpăr doar o mașină, dar destul de buna și performantă. Apoi am luat și un grant de la Fundația Est-Europeană, care ne-a permis să mai cumpărăm o mașina performantă și alt echipament necesar, precum mașină de cusut, surfelator, calculator, fier de calcat etc.

Oricum nu avem încă destule vânzări ca să mai angajăm, deși, toamna o să angajăm probabil o eleva din clasa a 12. Este fată inteligentă, dar din cauza situației financiare din familie, vrea să lase școala și eu m-am gândit că ar putea lucra part-time la Mara, după lecții. I-am zis că îi interzic să lase școala , însă trebuie să găsesc o soluție să o pot ajuta. Oricum, spre toamnă-iarnă, sper să ne extindem și să mai angajăm doamne din Scoreni, iar impactul să crească.

Mai jos, puteți vedea cu Mara Woman își petrece vacanța de vară 2014

ma15

ma14

ma20

ma13

ma12

ma16

ma111

ma18

ma19

Și ce mare ne-a fost bucuria să descoperim, că ceea ce naște Mara Woman poartă identitate românească de Moldova. Traiste de toate culorile, plapume, rochițe-social responsabile, roți-covorașe…toate acestea, pe lângă suculența culorilor alese, mai poartă în spate povestea femeilor care le creează, dar mai ales o cauză nobilă care trebuie susținută în continuare. Altfel aceste femeie Mara se vor descuraja și se vor convinge că ar fi trebuit demult să plece și să nu asculte de chemarea Elenei.

Tel:  +373 796 63 166
NATA ALBOT
________________________________________________________________________________
ENG: MARA WOMAN, KNITS WITH SOCIAL IMPACT

 

“Mara Woman” – knits with social impact is a project with an important goal – creating new work places for rural women, thus discouraging immigration. Although the project started a year ago, in Scoreni village, Moldova, and hasn´t gathered yet all the funds necessary for purchasing the entire equipment for producing more merchandise, it continues strong on its feet and advances steadily to further goals.

Knitted bags of all colors, blankets, “socially responsible” dresses, floor mats – are some items which hold the most incredible stories told by Mara women. The project was initiated by Elena, a young Moldovan, who decided to return to her roots and fulfill her dreams. Elena reveals the project needs more funds for future development in order to buy enough equipment and provide more work places for women in Scoreni, as the purpose is reaching as many women as possible. The biggest downside at the present moment is that Mara Woman can´t achieve the intended number jobs,  but a special plan is intended for a young girl with financial troubles.

“We´ll give her a partime job, so she could continue her studies and forget about abandoning school. As well, we hope to extend and hire two more women from Scoreni in autumn- winter.”

We want to believe in the continuity of this special project, so we encourage you to enjoy some knits and have a look at MARA WOMAN 

Tel:  +373 796 63 166
Email: knits@marawoman.org

 

Translated by DOINA CIOCA