Expresiile “Doamne-ajută” sau “cai verzi pe pereţi” nu mai sunt doar vorbe din popor, ci de ceva timp, inscripţii şmechere pe tricouri faine, la mare modă. Modă, care a fost adusă de o româncă din Ţara Făgăraşului. Alina Zara a transformat poveştile de pe vremea bunicii, Mama Ruţa, în branduri de succes, de care majoritatea am auzit: Mândra Chic şi Colţul Românesc. Cele două, împreună cu “mama lor” vin, în premieră în Moldova, pentru a ne demonstra încă o dată, că nimic nu este mai actual, decât moştenirea din strămoşi. alina1

1. Îmi trag rădăcinile din Mândra, Țara Făgărașului, Ardeal, România

  2. Cel mai imporant lucru pe care l-am primit în dar de la bunica este un talisman-cruciuliță de aur, suveica cu care țesea la război, idea de rost și rânduială  

3. Cea mai frumoasă tradiție românească este colindatul Cetei de Feciori în ajun de Crăciun, vestind Nașterea Domnului

4.  Cei mai importanți promotori ai folclorului sunt meșterii populari autentici și tinerii care au proiecte spectaculoase de redescoprire, conservare, creație și promovare.

5. Prima lucrare pe care am vândut-o un Tricou Fain, cu aplicație de pânză țesută în război de Mama Ruță, cu mesajul “Doamne-ajută”.

6. Ziua în care am ales să mă dedic tradițiilor nu a fost una anume. Mi se pare că am făcut alegerea asta dintotdeauna și în fiecare zi o mai fac o dată

7. Oameniii când văd lucrările mele zâmbesc cu duioșie, li se face dor de românism și se așază la povești.

8. Avem nevoie de tradiții pentru că sunt rădăcina care ne ține puternici, prin vreme și vremuri. Și pentru a conștientiza că modernismul nu s-a născut pe loc gol…

9. Cea mai eficientă armă împotriva etno – kitschului este creația responsabilă, asumată, sustenabilă, studiată, fermă, în adevăr și cu dragoste.

10. Vin în Moldova la ”IA MANIA” pentru că am toate motivele din lume să fiu acolo.

TRICOURI FAINE ”MÂNDRA CHIC”

Alina Zară se numără printre primii artişti, care au dat startul valului de promovare şi reinventare a tradiţiilor vechi,  pornit acum câţiva ani în România. Când a scos pe piaţă Tricourile Faine, orice fashionistă şi-a dorit  unul. În realitate, ceea ce a pornit Alina cu Mândra Chic, nu a fost doar o modă, ci readucerea spiritului vechi românesc în viaţa unei societăţi moderne.

MÂNDRA CHIC

MÂNDRA CHIC

Mândra Chic nu s-a oprit doar la crearea Tricourilor Faine, ci a continuat să transmită lumii, ceea ce a luat cândva de la bunica ei, Mama Ruţa, dând naştere altor proiecte de promovare a obiceiurilor româneşti. ”Tot ce avem pe lumea asta este o traistă. Trebuie să avem grijă ce punem în ea” spunea cândva Mama Ruţa, iar nepoata Alina are grijă ca tot ce pune în traista ei, să fie de folos şi celor care o înconjoară şi celor care vin din urma ei.

COLŢ ROMÂNESC

COLŢUL  ROMÂNESC

Cea mai chic mândră din spaţiul românesc, are să vă spună o mulţime de poveşti din Ţara Făgăraşului, de unde vine şi despre bunica ei Mama Ruţa, cea care i-a pus suveica în mână. Alături de alţi 9 meşteri şi artişti, veniţi de pe ambele râuri ale Prutului, Alina Zară va reconstrui Podul de Flori,  la IA MANIA 2014 şi ne va aduce o ediție de tricouri faine cu expresii basarabene pentru gustul fiecăruia.

ANA MARDARE