Cea de-a II ediție a festivalului ”Mai Dulce” a demonstrat că locuitorii Chișinăului preferă mai mult  deserturi noi, neobișnuite, cu creme fine și fructe proaspete, decât cele tradiționale, din aluat dospit, nuci, mac și scorțișoară. Din mărturiile gospodinelor care au gătit pentru eveniment, cornulețele, învârtita sau turtele cu zahăr nu i-au făcut pe vizitatori să tremure în fața lor, așa cum se întâmpla în fața unor tarabe cu bezele fine, coșulețe cu fructe sau bule din ciocolată.

Din cele peste 100 de rețete prezentate la Festivalul  ”Mai Dulce”, două au fost apreciate înalt de juriul festivalului nostru.  Una dintre ele a primit Cireașa de pe Tort pentru că a fost cea mai gustoasă din cele tradiționale, locale. O altă  Cireașă a fost oferită pentru cel mai delicios desert internațional. Autoarele acestora, Veronica Calcev și respectiv Tatiana Mironescu, au fost de-acord să ne împărtășească secretele gastronomice care le-au transformat ieri în vedete ale festivalului.

IMG_2666 copy

OLEA BUX (PROSTO I VKUSNO), LILIANA ENACHI (ZAHĂR 5 INIMIOARE), NATA ALBOT (ORGANIZATOR FESTIVAL), VERONICA CALCEV (CĂȘTIGĂTOARE ”CIREAȘA DE PE TORT” – TRADIȚIONAL LOCAL)

Prune în sos de ceapă – o rețetă ce vine de la Călărași și care a fost aflată de eroina noastră de la bunica sa.
Ingrediente: 6 cepe albe medii, 2 lng faina, 500 gr zahăr,  1-1,3 l suc de struguri rosii(Lidia), 3 lng de ulei, o pastaie de vanilie, 1kg de prune uscate.
Mod preparare: cepele, tăiate mărunt, se călesc până la auriu un ulei,se adaugă jumătate din zahăr și se amestecă 1 minut.Apoi peste amestec se adaugă făina, se amestecă.Sucul încălzit se adaugă încet în ceaun, amestecându-se permanent.Prunele spălate,cu tot cu sâmburi, zahărul , vanilia se pun în ceaun, se amesteca atent. Se fierb la foc lent, timp de 3 ore sau la cuptor, în oală (așa a fost la concurs) .
IMG_2667 copy

VERONICA CALCEV PRIMEȘTE ”CIREAȘA DE PE TORT” PENTRU PRUNE ÎN SOS DE CEAPĂ

Imediat după ce prima căștigătoare și-a primit porția de lauri și aplauze, a venit timpul să anunțăm și căștigătoare la secțiunea deserturi internaționale.
IMG_2669
Bezele cu nuci
Incrediente: 80 g albuș, 120g zahar, 100g nuci
Mod de preparare
Se bat albușurile spumă, se adauga zahărul și se bat până la o consistență tare, se adauga nucile prajite si se dau la cuptor pe 1-1.30 min la 110℃
Crema:
300g unt
150g zahăr
150ml lichior de ou
50 ml frișcă sau smântână
10g zahăr vanilat
Mod de preparare:
Untul moale se bate cu mixerul crica 3 min la viteza medie. Se adaugă zahărul, se mai amestecă încă 2 min la viteză medie. Amestecând în continuu, la viteza mică, adăugăm lichiorul de ou, apoi frișca.  Se iau 2 bezelele și se ung cu cremă între ele, se pun bucațele de lămâie! Lichiorul de ou este pregătit de Tatiana, dar nu își trădează rețeta.
IMG_2671

TATIANA MIRONESCU – AUTOAREA CELO MAI GUSTOASE BEZELE DE LA ”MAI DULCE”.