“Rochia Facebook”, “Rochia Goală”, “Rochia Ethno” sau colecţia inspirată de pe crucile viu colorate ale Cimitirului Vesel din Săpânţa, sunt creaţiile care au făcut-o celebră pe tânăra Lana Dumitru, înainte de a absolvi facultatea.  Tot ea este primul şi unicul designer român, care a colaborat anul trecut cu brandul Puma. Ultima colecţie a Lanei este inspirată din realitatea românească, în care există Florin Salam şi shaormaua. Dacă nu aţi cunoscut-o pe Lana Bălana, klumea v-o prezintă împreună cu cele mai trăsnite creaţii.

Lana Dumitru (zisă Bălana) a început să-şi exprime creativitatea, în copilărie, scriind poezii, care chiar au fost publicate. Scrie şi astăzi, dar mai mult îi place să creeze haine trăsnite cu imprimeuri ciudate. Prima rochie cu motive româneşti a creat-o în urmă cu 5 ani, dar nu a cumpărat-o nimeni. Abia acum, când suntem pe valul românesc, Lana poate să continue ceea ce a început în 2009 şi să fie apreciată de o Europă întreagă, inclusiv de creatoarea Mary Katrantzou, care i-a oferit un internship la Londra.
________________________________________________________________________________

ENG: LANA BALANA – THE DESIGNER WHO BRINGS ROMANIA IN VOGUE

Meet Lana Dumitru aka Lana Balana, the designer who creates funky clothes with a Romanian soul. “The Facebook Dress”, “The Naked Dress”, “The Ethno Dress” and the collection inspired by the Merry Cemetery in Sapanta (Romania) are some of the creations that had made her talent visible to the fashion industry even before she graduated.

It was almost five years ago that Lana made her first dress inspired by Romanian traditional motifs. Today, when Ethno motifs are back in fashion Lana can continue creating her funky Romanian inspired clothes and be highly appreciated in Europe, especially when Mary Katrantzou herself offered Lana an internship in London.

ROCHIA FACEBOOK

ROCHIA FACEBOOK

ROCHIA ETHNO

ROCHIA ETHNO

 

LANA BĂLANA

LANA BĂLANA

Piesele semnate de românca Lana Dumitru nu sunt doar deosebite şi ciudate. Ele reuşesc să creeze atmosferă: uneori asemănătoare cu cea din Ţara Minunilor pe unde a fost Alice, alteori cu cea din universul suprarealist al lui Dali şi de cele mai multe ori cu cea ascunsă în sufletul “Românescului”, pe care Lana îl “transcrie” digital pe haine.

ENG: Lana´s items are not just clothes, they are a gateway to a magical atmosphere, to Alice´s Wonderland, To Dali´s paintings or to the inland of the Romanian soul, digitally awoken to life. 

ALEXANDRA STAN BY LANA BĂLANA

ALEXANDRA STAN BY LANA BĂLANA

LANA BĂLANA

LANA BĂLANA

LANA BĂLANA

LANA BĂLANA

LANA BĂLANA

LANA BĂLANA

Dintotdeauna am fost fascinată de povestea Cimitirului de la Săpânța. Nu am mai văzut așa ceva, este ceva tipic românesc – să faci haz de necaz, iar mie îmi place să folosesc umorul în creațiile mele pentru că așa e și firea mea. Arta naivă, arta populară sunt ceea ma mă inspiră în mare parte, iar când am aflat despre cimitirul de la Săpânța, mi-am spus că trebuie neaparat să încerc să fac ceva pozitiv și amuzant din orice, iar grafica aceea e unică în lume. Știam că nimeni nu abordase tema aceasta înainte, așa că nu m-am abținut.” a declarat Lana într-un interviu pentru gazetaderomania.co.uk, despre colecţia inspirată de Cimitirul Vesel din Săpânţa.

ENG: Merry Cemetery is a collection inspired by Sapanta Cemetery – where you can find unique graphics that depict the dead in an unusual, quite merry way.  

MERRY CEMETERY

MERRY CEMETERY

MERRY CEMETERY

MERRY CEMETERY

 

Lana a semnat până acum 8 colecţii distincte, apreciate atât în România cât şi la Londra. Faptul că e la început de carieră nu a împiedicat-o să se manifeste cât se poate de îndrăzneţ şi să lanseze de exemplu “Rochia goală”, una cu un imprimeu digital în care orice femeie pare a fi: goală.

ENG: With already 8 collections in her CV, Lana took another leap and presented the Naked Dress – one with a bold print that creates the illusion of nudity.

ROCHIA GOALĂ

ROCHIA GOALĂ

Cel răsunător succes al designerului român este colaborarea cu brand-ul “Puma” pentru care a creat o jachetă sport cu imprimeuri ethno româneşti.Asistentul meu mi-a spus despre o competiție organizată și premiată de Puma, tematica fiind reinventarea unei jachete clasice în același tipar, însă adusă într-un context contemporan. M-am gândit în primul rând la mine și la ce jachetă Puma aș purta dacă pot să o personalizez cum vreau eu. Bineînțeles, aș folosi un pattern unic, unul românesc. Am creat o schiță în Photoshop, care ulterior a câștigat concursul. Jacheta a fost produsă de către Puma într-un singur exemplar ca premu, iar mai apoi am pus poze cu aceasta pe Facebook, unde am avut un feedback incredibil! Oamenii își doreau această jachetă, ba chiar mergeau la reprezentanța Puma cu o fotografie a jachetei pentru a o achiziționa. Datorită acestui feedback, Puma a decis să lanseze o ediție limitată a acestei jachete care s-a vândut atât online, cât și în magazine.” a declarat Lana pentru gazetaderomania.co.uk.

ENG: Still, Lana´s biggest breakthrough was the collaboration with Puma for which the young designer stylized a sports jacket with Romanian ethno motifs.

JACHETA PUMA BY LANA BĂLANA

JACHETA PUMA BY LANA BĂLANA

Ultima colecţie a Lanei este creată în colaborare cu remixer-ul cultural şi copywriter-ul Julien Britnic şi prezintă o linie de tricouri cu imprimeuri inspirate din viaţa contemporană românească, adică Florin Salam, shaorma şmd. Chiar îmi place Florin Salam, nu e o glumă. Cred că e important să știi să apreciezi ceva deosebit și funny, indiferent de domeniu. Pot să ascult și muzică populară, cu versuri simple și mesaj puternic, muzică contemporană , electronică sau manele…nebunia lui Salam nu se compară cu nimic altceva! Nu am nicio prejudecată față de muzică.” spune Lana.

ENG: Lana´s recent collection was made in collaboration with Julien Britnic and presents a selection of T-shirts with prints inspired by Romanian contemporary reality.   

LANA BĂLANA AND JULIEN BRITNIC

LANA BĂLANA AND JULIEN BRITNIC

LANA BĂLANA AND JULIEN BRITNIC

LANA BĂLANA AND JULIEN BRITNIC

ANA MARDARE

Foto: lanaa.ro