Batman, Superman, Captain America sunt câteva nume care nu necesită prezentare. Supereroii secolului trecut şi prezent, au devenit, datorită promovării, branduri internaţionale, care vând orice şi oriunde. Ne-au ademenit decenii la rând în săli de cinema, după ce au coborât de pe benzile desenate, pentru a le urmări iar şi iar isprăvile în producţii cu bugete uluitoare. 

În tot acest timp, undeva printre paginile vechi ale cărţilor din copilărie, zac uitați eroii noștri, care nu au avut norocul fraţilor celebri de peste ocean. Mioritici, cu buzdugane şi opinci în picioare, fără prea multe efecte speciale, eroii poveştilor româneşti, pot fi şi ei “super”, dacă am crede mai mult în puterile lor. Dar pentru început, să ne amintim de ei.

Azi vă dăm un top #klumea al supereroilor din poveştile copilăriei noastre.

6. GREUCEANU

greuceanu_412221829011

Deşi nu este un erou foarte cunoscut, Greuceanu, personajul central din basmul cu acelaşi nume, scris de Petre Ispirescu, este considerat unul dintre cei mai reprezentativi eroi ai poveștilor românești. Ispirescu l-a găsit pe Greuceanu în 1876 şi l-a transformat în Prometeul românilor.

Greuceanu este personajul care îşi merită din plin titlul de supererou. El a recuperat soarele şi luna, furaţi de trei zmei, are capacitatea de a se preschimba în alte vietăţi  precum porumbelul sau musca, are un paloş fermecat şi poate depista duşmanii metamorfozaţi. Salvatorul aştrilor însă nu este perfect. Având un suflet bun şi o fire naivă, Greuceanu se lasă uneori înşelat de personajele malefice ale basmului şi astfel drumul său spre victorie devine şi mai dificil.

5. PRÂSLEA CEL VOINIC

Surducan_Praslea

Povestea cu “Prâslea cel voinic şi merele de aur” este semnată de acelaşi Petre Ispirescu şi prezintă povestea mezinului împăratului, în grădina căruia creşte pomul cu mere de aur.

Din start, Prâslea nu este prezentat ca un supererou, dimpotrivă. Celelalte personaje îl desconsideră şi nu cred în capacităţile sale. Cu toate acestea, Prâslea va fi cel mai isteţ dintre cei trei fii ai Împăratului, jefuit de merele de aur. Și tot el va merge pe urmele hoţului până pe lumea cealaltă. Acolo învinge trei zmei fioroşi şi se întoarce acasă victorios cu trei fete frumoase, numai bune de măritat. Toate acestea Prâslea le realizează fără a deţine puteri speciale, aspect ce îl face şi mai deosebit, întrucât în aventura sa este nevoit să înfrunte fiinţe cu puteri fantastice. Basmul “Prâslea cel voinic şi merele de aur” este inspiraţia celor slabi şi timizi, exemplul de curaj şi încredere în forţe proprii. Calităţi egale cu superputeri.

 4. PORCUL (POVESTEA PORCULUI)

POVESTEA PORCULUI

POVESTEA PORCULUI

Vor fi din cei care vor spune că purcelul năzdrăvan din “Povestea Porcului”, semnată de Ion Creangă, nu are ce căuta în topul supereroilor. Noi însă ne-am gândit că dacă un păianjen  poate deveni eroul americanilor, de ce oare porcul nostru, cu puteri fantastice, nu şi-ar găsi un locşor printre eroi.

Dacă vă amintiţi, porcuşorul lui Creangă, a construit dintr-o răsuflare podul de aur, la porunca împăratului care voia să-şi mărite fata. În plus, animalul năzdrăvan, noaptea îşi lepăda pielea de porc şi se preschimba într-un fecior chipeş de împărat. Păcat că este vrăjit şi manipulat de Talpa-Iadului care nu-i permite să-şi vadă nevasta şi copilul. Dar asta e,  supereroii întotdeauna au și un punct slab. Porcul nostru pare să fie tipul de erou-familist.

 3. FATA MOŞNEAGULUI

FATA MOŞNEAGULUI

FATA MOŞNEAGULUI

Ea este cel mai cunoscut supererou feminin din basmele româneşti. Și acest lucru îl datorăm lui Ion Creangă. În ciuda patriarhatului specific tradiţiilor noastre, neîntrecutul povestitor a văzut într-o femeie mai mult decât o fată frumoasă ce aşteaptă să fie salvată de un prinț, sau o scorpie, care face doar rele.

Fata moşneagului nu luptă cu zmeii şi nici nu salvează împărăţia. În schimb, ea este salvatoarea propriului său destin –  femeia independentă, care în pofida tuturor grutăților, munceşte şi îşi face singură averea. Înțelepciunea poveștii ne arată că puterea unei femei se ascunde în iscusința cu care spală o cățelușă murdară, curăță un pom de omizi, aduce în ordine o fântână mâlită și un cuptor care se dărâmă. Pentru secolul în care a fost scrisă povestea, eroina noastră este o superfemeie. Şi de ce nu, chiar şi pentru perioada noastră.

 2. FĂT-FRUMOS

FĂT-FRUMOS

FĂT-FRUMOS

Pe Făt-Frumos, aşa cum e firesc în cazul celor de succes şi celebri, îl găsim în diverse  interpretări ale mai multor scriitori români: “Făt-Frumos din lacrimă”, “Făt-Frumos – Fiul Iepei”, “Făt-Frumos cu părul de aur”, “Făt Frumos din tei” şamd. În majoritatea poveştilor, viteazul şi romanticul erou, are scopul de a-şi salva aleasa inimii, pe Ileana-Cosânzeana şi, ca orice supererou care se respectă, se avântă în cele mai crâncene lupte cu zmeii, balaurii, şerpii şmd.

Uneori folclorul sau autorul îl înzestrează pe Făt Frumos cu puteri supranaturale, alteori nu. Dar asta nu contează atât de mult. Cel mai important este că Făr Frumos e frumos! Altfel spus, el este Prince Charming al nostru.

P.S. Un Făt Frumos cu totul deosebit, este cel din “Tinereţe fără Bătrâneţe şi Viaţă fără de Moarte”. În această poveste eroul nostru porneşte în căutarea nemuririi. Noi presupunem că acesta suferă, puțin de tot, de narcisism. Și  de aceea, vrea, cu orice scop, să-și înveșnicească frumusețea!

1. HARAP-ALB

HARAP-ALB

HARAP-ALB

Făt-Frumos poate fi cel mai popular şi cel mai frumos, dar nimeni nu-l întrece pe fabulosul Harap-Alb, craiul sub acoperire, din povestea lui Ion Creangă. Aventurile lui Harap-Alb sunt unice, în comparaţie cu cele ale altor supereroi. El este perseverent  şi isteţ. În plus, ceea ce îl face excepţional pe Harap-Alb, este răbdarea şi maturitatea pe care o arată în relaţia cu duşmanul său cel mai mare, Spânul.

Nici Harap Alb nu are puteri supranaturale, însă în ajutor îi vin mereu companionii săi, unul mai trăsnit decât altul: calul năzdrăvan, cei 5 ciudaţi (Gerilă, Setilă, Flămânzilă, Ochilă, Păsări-Lăți-Lungilă), Crăiasa Albinelor, Sfânta Duminică şi furnicile. Toţi laolaltă formează o gaşcă de tipul celor din XMen, unici şi ciudați, dar absolut necesari pentru isprava eroului central.

Chiar dacă Iron Man şi Hulk sunt cunoscuți de-o lume întreagă,  pe ai noştri eroi nu-i întrece nimeni la lupte cu zmeii şi căutări de păsări-măiestre. În plus, doar de la personajele noastre tradiționale putem afla ce capacităţi deosebite are fiecare dintre noi şi la ce puncte slabe trebuie să mai lucrăm pentru a deveni supereroii propriilor noastre povești.

Dragi părinți, citiți-le copiilor voștri povești românești! Altfel, eroii folclorului nostru niciodată nu vor călători fără vize în Europa.

ANA MARDARE