După câteva proiecte documentare de mare succes, soții Michael and Rita Schlamberger și echipa Science Vision, au portretizat o călătorie fascinantă pe Dunăre.

Marcată de natură, condiții climaterice și inundații, Dunărea este într-o continuă mișcare. Aceasta influențează migrația, împerecherea, înmulțirea, precum și vânătoarea și hibernarea. Oriunde curge Dunărea, aceasta are un impact colosal asupra naturii și a vieților omenești.

Portetul celui mare mare râu din Europa vorbește a fost realizat timp de 2 ani, de câtre echipa Science Vision, care a parcurs 90.000 km și a petrecut 481 de zile pe râu. Din 400 ore de material brut au fost selctate imagini doar pentru 2 ore de film. Precum era și firesc, fără Valsul Dunării a lui Johann Strauss portetul Dunării nu ar fi fost complet.

Prima parte a documentarului, De la Pădurea Neagră până la Marea Neagră, arată frumusețea peisajelor care împrejmuiesc Dunărea, un mix de sălbăticie și cultură. În cea de-a doua parte, realizatorii au arătat fețele extreme ale Dunării de la inundații la înghețuri.

NATA ALBOT