Liudmila Beniuc, autoarea acestor tablouri brodate cu panglică, este angajată la Academia de Studii Economice din Moldova, în corpul administrativ. Liudmilei, ca și oricărei femei, îi place să primească flori, dar cele pe care le brodează îi dau senzația că este mereu încojurată de flori.Acum  3 ani, Liudmila a descoperit că din panglicile capricioase și neascultătoare, cu răbdare și pasiune, se pot broda adevărate grădini de flori.

beniuc

LUDMILA BENIUC. AUTOARE BRODERII

B

LUDMILA BENIUC. BRODERIE CU PANGLICĂ

A

LUDMILA BENIUC. BRODERIE CU PANGLICĂ

De ce broderia cu panglici?

Ceea ce o atrage pe Liudmila în hobbiul său este tehnica mai puțin tradițională pe care o utilizează. Procesul de creatie este unul foarte migălos. Fiecare petală, firicel de iarbă sau frunză, este modelată cu o deosebita minuțiozitate.  Uneori un element din broderie, să zicem un boboc de trandafir, poate fi remodelat, mai bine de 10 ori pană se ajunge la rezultatul dorit. Sunt și alte motive care stau la baza pasiunii sale: broderia cu panglici este un domeniu unde posibilitățile de creație sunt aproape nelimitate. De exemplu, aceasta poate fi confectionată în combinație cu un șir de alte materiale – mărgeluțe, fibre, stofe, ațe, pigmenți etc. În plus, autoarea lucrărilor niciodată nu știe cu se se va alege în final, chiar dacă lucrează în baza aunei schițe.

Cit de mult timp lucreaza la un tablou cu flori? A inceput deja să și vindă lucrări?

La un tablou, în mediu se lucrează 2 săptămâni. Depinde de „dispozitia” panglicii și  de complexitatea lucrării.  Imaginile pe care le vedeți fac parte din prima colecție . Deocamdată toate lucrările rămân în posesia autoarei. Totusi cei ce se simt  atrași de aceste lucrări pot comanda  fie o copie în baza unui original, fie pot solicita ceva  la propria dorință.

De unde a învățat această tehnică?

Liudmila este autodidactă. A învățat tehnicile de brodare cu panglica, studiind structura plantelor, a experimentat cu broderii, mai întâi ale detaliilor, apoi ale compozițiilor.

PRIMA EXPOZIȚIE A LUDMILEI BENIUC. ASEM

Recent Liudmila Beniuc și-a prezentat prima colecție în cadrul unei expoziții organizate la Academia de Studii Economice. Reacțiile viziatorirlor au încurajat-o să continuie să de-a viața florilor sale iubite.

Klumea a făcut o selecție de lucrări decorate în baza acestei tehnici, pentru a vă convinge cât de variat poate fi utilizată broderia cu panglici. Aceasta se poate regăsi în corsete fine, create prin secolul 18, rochii de mireasă parcă rupte din povești, din secoul 19, precum și ouă brodate, berete, baticuri, ba ciar și borcane decorative.

OUĂ BRODATE CU PANGLICĂ

E

BATIC BRODAT CU PANGLICĂ. SPANIA PANDATIV DECORAT CU PANGLICĂ

D

ROCHIE DE MIREASĂ BRODATĂ CU PANGLICĂ. SEC 18. BORCAN DECORAT CU PANGLICĂ

CORSETE BRODATE CU PANGLICĂ. SEC 18-19

NATA ALBOT