Pe 3 martie,2014 a început ziua cu un mesaj pe pagina sa de FB:

”Dragii mei, după 10 ani de « pauză » m-am hotărât în sfârșit să înregistrez un nou album. Toate acestea se împlinesc datorită prietenilor mei muzicieni Lionel Achenza, DJ Menas,Christopher Peyrafort, François Essomba, Adeline Aurokiom, Damien Groleau, Stephane Kumor. Este cineva interesat de un disc nou-nouț cu un melanj de stiluri și de instrumente acustice (Beat-box,percutii, chitara, pian , flaut, mandolina…)?”

Comentariile au curs gârlă. Prietenii din Moldova, dar și cei din Franța ai Victoriei Mahu au început să trimită încurajări. Azi, la doar 4 luni după acel anunț, cea mai talentată  privighetoare de altă dată a Milleniumului, revine în atenția noastră cu o versiune raggae a tradiționalei ”Băsmăluță”.

mahu1

Potrivit artistei ”totul a pornit de la o glumă. ”Făcând repetiții, le-am cântat muzicienilor una din melodiile pe care oricine o cunoaște la noi. Apoi tot eu am inventat și aranjamentul. Lui Lionel Achenza, care cîntă cu mine în concerte back vocal, i-am propus sa facem o colaborare și în 10 minute  a și inventat toata partiția sa.  Clipul a fost tot idea mea, conceptul fiind că muzica este un limbaj universal. În orice colț al lumii ai fi, ești atins de același sentiment cînd auzi muzica. Nu este nevoie sa vorbești aceeași limbă ca să te înțelegi cu oamenii prin muzică.  Clipul e unul cu oameni de suflet: dansatorii sunt copiii mei, sotul, vecinii, prietenii. Nu am impus nici o regulă, fiecare își exprima sentimentul prin dans. Fetita mea face capoeira, alături de ea sunt profii săi. Am închiariat un spațiu și ne-am făcut de cap.”, povestește Victoria Mahu.

În doar câteva zile clipul cu refreșata ”Băsmăluța” a adunat peste 5000 de vizualizări. Victoria Mahu este considerată una dintre cele mai frumoase voci ale Moldovei. Acum câțiva ani Victoria și-a întâlnit dragostea vieții, s-a mutat cu traiul în orașul Besançon din Franța, unde a întemeiat o familie. De atunci interpreta, care a reușit să cucerească sute de inimi cu melodiile sale ”Atât de fragedă” ”Dor de tine dor”, ”Totul apare și dispare” s-a dedicat mai mult vieții personale. Artista promite un curând un concert de lansare a noului său album și la Chișinău. Albumul va conține 10 piese, 2 în franceză, 2 în engleză și celelalte în română.

În tradiția românească BĂSMĂLUȚA sau  PERINIȚA este un dans popular executat în cerc într-un tempo vioi, în care o fată iese în centru, ținând în mână o batistă, își alege un băiat cu care îngenunchează pe această batistă și îl sărută, urmând ca băiatul să-și aleagă altă fată și să repete aceleași acțiuni. În timpul nunții, cînd se anunța zestrea miresei,ea, înconjurată de fetele nemăritate, dar și de flăcăi, dansa o pernă/perină (simbol al zestrii) ce era brodată chiar de mireasă. De regulă,  această periniță decorativă se păstra în Casa Mare.În joc se prindea și mirele care, după ce își dansa și săruta mireasa, trecea pe rînd pe la toate fete prinse-n horă. Se credea că fetele sărutate de mire se vor mărita mai repede. Pentru că era  pe placul tinerilor, dansul a fost preluat și la hora satului, iar Perninița a fost în timp înlocuită cu o batistă. Fetele veneau la horă cu băsmăluțe brodate pe care le dăruiau flăcăilor care le scoteau pentru prima dată la dans.

Potrivit unor surse, ” jocul bazat pe sărutări s-a născut în comuna Bătrîni, din România. A pornit de la nişte vedre, adică petreceri de nuntă. Mireasa invita fete şi băieţi la masă, sâmbăta, înainte de nuntă. Plecau la aşa-zisul salon de dans, unde jucau până la 12 noaptea. Atunci mireasa îşi lua la revedere de la fete şi de la băieţi. Se făcea o perniţă mică, frumoasă, brodată, care se aşeza în mijlocul „salonului“ și în jurul căreia tinerii, dansau.În seara aceea, mireasa dansa şi se pupa cu toţi băieţii. Era ultimul sărut al domnişoarei şi niciunul dintre băieţii din seara de sâmbătă nu o mai dansa duminica, la nuntă. Mirele participa şi el la eveniment, dar nu se băga. Putea s-o pupe oricine pe aleasa lui. Dar duminica nu o mai pupa decât el. Pentru mireasă, Periniţa era ultimul dans ca fată. Apoi devenea femeie măritată şi nu mai avea voie să joace Periniţa“.